clanak False

Otvorenje izložbe Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu

19.04.2017.

     

slika 1                                                          slika 2                                                          slika 3

U ZgForumu je 19. svibnja u 12 sati otvorena izložba Makedonska pravoslavna crkva u Zagrebu. Izložbu je pripremio Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada u suradnji sa Makedonskom pravoslavnom crkvom u Zagrebu i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Skoplju.

Koncept izložbe obuhvaća dvije teme: prva je predstavljanje arhitektonskog projekta za izgradnju makedonske pravoslavne crkve Sv. Zlata Meglenska u Zagrebu biroa Studio BF. Osim panoa s prikazima nacrta postavljena je i maketa projekta u mjerilu 1:50.

Na galeriji je postavljen drugi dio izložbe, povijesni pregled razvoja makedonske crkve u Makedoniji i Europi, kako u protokolarnom tako i u arhitektonsko – građevinskom smislu.

Uz izložbu je pripremljena i dvojezična brošura (na hrvatskom i makedonskom jeziku), a dio postava sadrži i tekstove na engleskom. Izložba će u ZgForumu biti postavljena nekoliko tjedana, kako bi se na odgovarajući način predstavila sveukupnoj zainteresiranoj stručnoj i općoj javnost a nakon Zagreba cilj je materijal u identičnom postavu prikazati i u ostalim europskim gradovima u kojima djeluje makedonska pravoslavna crkva.

Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, zahvalila se svim suradnicima te istaknula kako je ova izložba nastavak uspješne suradnje dvaju gradova – Zagreba i Skoplja, koja se provodi i kroz aktualni europski projekt SINERGI i druge aktivnosti.

Također je naglasila kako je arhitektonski projekt makedonske pravoslavne crkve u Zagrebu iskorak u europskim okvirima, jer pokazuje modernost i otvorenost u odnosu na nove objekte koji se u posljednje vrijeme grade u Europi (Malmö, Tringen, Mainz).

Zoran Boševski, jedan od autora nagrađenog projekta ukratko je predstavio koncept nagrađenog natječajnog rješenja. Na otvorenje je iz Skoplja došao mitropolit Makedonske pravoslavne eparhije za Europu g. Pimen, a događanju je prisustvovala i veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj, gđa Daniela Karađozoska.

 

     

 slika 4                                                          slika 5                                                         slika 6

Izložbu je otvorio Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, ustvrdivši da je ovo još jedna prilika u kojoj se Zagreb pokazao kao grad koji brine o svjetovnim i duhovnim potrebama svih svojih građana.

brošura izložbe