clanak False

Otvorenje izložbe "Javni prostori Grada Zagreba"

19.04.2017.

 

U ZgForumu je, 19. ožujka, u 19 sati otvorena izložba "Javni prostori Grada Zagreba_ iz arhiva arhitekta Mihajla Kranjca".

 

Kranjc se radom na zagrebačkim javnim prostorima započeo baviti još kasnih sedamdesetih, kad je sa Brankom Silađinom i Berislavom Šerbetićem sudjelovao u natječaju za uređenje zagrebačkog glavnog trga, Trga bana Jelačića, tadašnjeg Trga Republike, izvedenog u drugoj polovici osamdesetih.

 

Najveći dio svog opusa realizirao je tijekom devedesetih, dok je radio kao savjetnik pročelnika u Gradskom Zavodu za planiranje razvoja Grada i zaštitu čovjekova okoliša: uređenje Trga Petra Preradovića, Trga hrvatskih velikana, te poteza Ilice do Frankopanske, Gajeve, Jurišićeve, Petrinjske i Varšavske ulice, te prolaza Harmica, neki su od najznačajnijih projekata, kojima je kao autor ili koautor oplemenio ranije dotrajalo središte hrvatskog glavnog grada.

 

Uz ove projekte, treba spomenuti i brojne postave skulptura i uređenja partera na brojnim lokacijama u Zagrebu, a izbor iz tih radova možete vidjeti na izložbi, radnim danom od 13 do 18, te subotom od 10 do 13 sati.

 

Na izložbi su govorili arhitekt Mihajlo Kranjc, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo, nekadašnji pročelnik Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada i zaštitu čovjekovog okoliša Slavko Dakić, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Hrvoje Hrabak, te povjesničarka umjetnosti dr.sc. Snješka Knežević. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

 

       Javni prostori Grada Zagreba, brošura