clanak False

Prezentacija projekta garaže u Klaićevoj i konzultacije sa zainteresiranim gospodarskim subjektima

U prostoru Tribine grada Zagreba danas su održane konzultacije oko strukturiranja kapitalnog projekta garaže u Klaićevoj i njegove daljnje realizacije.
19.03.2014.


(www.zagreb.hr / HINA) 

Više od 20 zainteresiranih privatnih investitora za projekt garaže u Klaićevoj, koja će se graditi po principu javno-privatnog partnerstva, danas je u Tribinama grada Zagreba sudjelovalo na konzultacijama oko strukturiranja tog kapitalnog projekta i njegove daljnje realizacije. 

Gradonačelnik Milan Bandić, zamjenica Sandra Švaljek i pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić, zajedno s predstavnicima konzultantskog tima tvrtke RebelGroup International BV- Peterom Blockom i Davorom Krasićem, predstavnikom hrvatske strane, predstavili su koncepciju projekta garaže u Klaićevoj. Nakon prezentacije, održane su i konzultacije sa zainteresiranim gospodarskim subjektima u vezi s pripremom postupka javne nabave izbora privatnog partnera za projektiranje, izgradnju, opremanje, financiranje, održavanje i upravljanje podzemne garaže i pripadajućeg sportskog i trgovačkog kompleksa. 

Ovaj Projekt vrijedan je 30 – 40 milijuna eura i to je prva javna garaža koju ćemo graditi po principu javno-privatnog partnerstva i uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj, rekao je gradonačelnik Bandić, istaknuvši da je u Zagrebu do sada sagrađeno sedam garaža s gradskim novcem. Kompleks u Klaićevoj ima tri bitne značajke, dodao je, a to su rješavanje prometa u mirovanju u tom dijelu grada, revitalizaciju srednjoškolskog igrališta i gradnju sportske dvorane koja će služiti okolnim srednjim školama i fakultetima, te dodatni komercijalni sadržaj kako bi se koncesionarima isplatilo ulaganje. 

Naglašavajući da ne sumnja u to da će Projekt biti realiziran, Gradonačelnik je upozorio da mora biti pomno razrađen, a da garaža mora imati ulaz za automobile i pješake sa sve četiri strane svijeta. 

Na kraju izlaganja zagrebački je gradonačelnik najavio da će cijene parkiranja u Zagrebu od 1. travnja pojeftiniti za 25% do 50% na javnim površinama i u garažama. 

Prvobitna Ideja o gradnji garaže u Klaićevoj stara je više od 10 godina, napomenuo je Davor Krasić, predstavnik hrvatske strane Nizozemsko-hrvatskog konzultantskog tima. Od tada je ideja proširena i dorađena, a danas je to kompleksni multimedijalni projekt. Temelj je i dalje javna garaža, dodao je, što je, zajedno sa srednjoškolskim igralištem i sportskom dvoranom, prioritet za Grad Zagreb. 

Ističući kao bitnu činjenicu izgradnju pothodnika ispod Klaićeve ulice, koji bi povezao Dječju bolnicu s garažom, Davor Krasić je rekao da je Grad uvjetovao da garaža ima najmanje 350 parkirnih mjesta, a s druge strane Gradska uprava može investitorima izaći u susret s proširivanjem 1.zone parkiranja, čime bi garaža pripala pod 1. zonu. 

Prema sadašnjem planu, komercijalni sadržaji prostirali bi se na 4 do 5 tisuća kvadrata na -1 nivou, ali to je još podložno dogovorima i željama investitora. Za gradnju sportske dvorane mora se poštivati propis koji vrijedi za taj dio grada, a to je da ne smije biti viša od 3,6 metara, što znači da će dio dvorane biti ispod nivoa zemlje. 

S obzirom na kontekst koji okružuje budući kompleks - škole, fakulteti, bolnica, Stomatološka poliklinika, muzej, Gospodarska komora, HNK – garaža bi bila iskorištena, a zajedno s pratećim sadržajima, upotpunila bi zapadni dio grada i riješila problem prometa u mirovanju, naglasio je konzultant Krasić. 

Koncesionari i Grad odredit će način na koji će se, u slučaju smanjivanja cijene parkiranja, kompenzirati eventualno smanjenje prihoda investitorima, ali i obratno, ako dođe do povećavanja cijena. Investitori nisu skloni tome da sve bude striktno zadano, te smo stoga ovaj put nastojali biti što fleksibilniji kako bi dobili što realniji projekt koji će zadovoljiti potrebe i prioritete Grada Zagreba, a opet biti i isplativ za investitore. 

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek izjavila je da je zadovoljna odazivom zainteresiranih investitora. Kako se čulo, prema planiranom, odabir najboljeg ponuđača i zaključenje ugovora očekuje se krajem 2015., a potom i početak građevinskih radova od godinu i pol. 

Podsjetimo, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, 14. veljače objavljen je javni poziv na konzultacije, a s ciljem da se potencijalnim ponuditeljima pojasni Projekt garaže u Klaićevoj te time olakša donošenje odluke o sudjelovanju u nabavi.
 
• Poziv možete naći ovdje


Gradske vijesti - 2014.