clanak False

Predstavnice Hrvatske udruge Transplant kod gradonačelnika

Gradonačelnik Bandić, u društvu pročelnica Mirne Šitum i Jasminke Lukač, primio je danas predstavnice Udruge Transplant Tanju Watz i Mirelu Pandžić.

18.03.2014.



Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić u društvu pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum i pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Jasminke Lukač, primio je danas u Gradskoj upravi predstavnice Hrvatske udruge Transplant Tanju Watz i Mirelu Pandžić.


Naglasivši da prijateljski odnos Grada i Udruge traje već godinama, gradonačelnik Bandić još je dodao da je sretan što je takav odnos rezultirao odličnom suradnjom. Problemi s kojima se ova neprofitna organizacija susreće u svakodnevnome funkcioniranju, ponajviše plaćanje režija, bila je jedna od tema sastanka. Gradonačelnik je rekao da se oni moraju riješiti u resornome Uredu, istaknuvši da je daljnje djelovanje Transplanta od posebnog interesa ne samo za naš grad, već i za cijelu zemlju: Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je proglasila regionalnim liderom u transplantaciji organa te se već treću godinu zaredom nalazi među prve tri zemlje u svijetu po broju darivatelja, ali i po broju obavljenih transplantacija organa.


Pročelnica Šitum napomenula je kako je Hrvatska udruga Transplant, osim prostora u Vlaškoj ulici, od Grada Zagreba, kroz različite programe unutar protekle tri godine, dobila 370.000 kuna za svoje aktivnosti koje se bave problematikom od nacionalnog značaja. Također, predložila je da se sljedeći sastanak održi s liječnicima specijaliziranim za ovo područje, kao i predstavnicima farmaceutske industrije te da se, u konačnici, svi zajedno obrate Ministarstvu zdravlja.


Zahvalivši na prijemu, gospođe Watz i Pandžić istakle su da su na sve resorne adrese slale zahtjeve za pomoć, no najboljeg sugovornika pronašle su u gradonačelniku i u Gradu Zagrebu. Dodale su i da u svom multifunkcionalnom prostoru, što ga dijele s još dvije srodne udruge, osiguravaju smještaj brojnim pacijentima koji iz drugih gradova, a ponekad i okolnih država, dolaze u Zagreb na pretrage i liječenje te da se godišnje ostvari do 1500 noćenja, mahom od pacijenata koji su u težoj socijalnoj situaciji. Osim toga, u Kući života se održavaju i brojna događanja, a snimljen je i prvi hrvatski dokumentarni film o transplantaciji.


Gošće su ovom prilikom upoznale gradonačelnika i njegove suradnice s planom obilježavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana transplantacije i darivanja organa 25. svibnja na Bundeku, kod skulpture Dar života. Podsjetimo, skulptura s motivom dviju figura koje razmjenjuju energiju i ljubav, poznatoga zadarskog umjetnika Dragana Kwijatowskog dar je Grada Zagreba, a svečano ju je otkrio gradonačelnik Bandić prije gotovo godinu dana. Kako se čulo, događanje će se sastojati od zelenog dijela, u suradnji sa Zrinjevcem – sadnja ružičnjaka u obliku srca te od preventivno-sportskog dijela – utrka biciklista oko jezera. Zagrebački gradonačelnik obećao je da će i ove godine podržati njihova nastojanja u senzibiliziranju javnosti glede ove problematike.


Gradske vijesti - 2014.