clanak False

Počeo 21. Festival jednakih mogućnosti

23.05.2023.
Na središnjem zagrebačkom trgu, od 23. – 25. svibnja, održava se 21. Festival jednakih mogućnosti -tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program, s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima, izvode osobe s invaliditetom. Svrha Festivala jest predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa uz poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.
 
U prigodi svečanog otvorenja Festivala, brojne okupljene sudionike, ali i građane i posjetitelje našega grada, pozdravila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić: „Prenosim pozdrave i snažnu podršku gradonačelnika Tomaševića i pročelnice Vidović svima vama koji sudjelujete, ali i podržavate ovu manifestaciju koja nosi snažnu poruku. Posebice pozdravljam članove Društva tjelesnih invalida Grada Zagreba, organizatora i kreatora ovog velikog projekta.“, kazala je Bakula Anđelić te pozvala građane da dođu na Trg bana Jelačića i uživaju u kreativnom izričaju ovog uličnog festivala i time podrže umjetnike ali i stvaranje zajednice u kojoj svi imaju pravo na jednakost. 
 
Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom, a u organizacijskom timu radi oko 20 stručnjaka i 150 ciljanih volontera – studenata s petnaestak fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
 
Događaj je to koji slavi raznolikost, inkluziju i jednakost za sve i ujedno jedinstvena prilika za okupljanje s ljudima koji dijele istu strast i viziju, a to je stvaranje svijeta bez prepreka.
 
Festival već obogaćuje kulturnu i turističku ponudu u gradu Zagrebu, te pozitivno utječe na razvoj društvene svijesti o invaliditetu, kojeg mnogi nepravedno izjednačavaju s nesposobnošću.

Za više informacija o festivalu i ovogdišnjem programu posjetite web stranicu: http://fm.dti.hr/program-festivala-jednakih-mogucnosti/ 

Aktualno