clanak False

Otvoren 8. Central European Diatom Meeting

U nazočnosti gradonačelnika Bandića, u rektoratu Sveučilišta u Zagrebu otvoren je Osmi međunarodni simpozij srednjoeuropskih dijatomologa.
11.04.2014.

 

U nazočnosti gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, u rektoratu Sveučilišta u Zagrebu otvoren je Osmi međunarodni simpozij srednjoeuropskih dijatomologa (CEDM).


Zagreb je do 13. travnja domaćin Simpozija što se održava u organizaciji Hrvatskog botaničkog društva. Dijatomeje su fotosintetski jednostanični organizmi što žive u vodama, a iznimno su važni za živi svijet, jer svojom ulogom primarnih proizvođača fiksiraju CO2 i proizvode kisik. Sudjeluju 72 dijatomologa iz 17 europskih zemalja te iz Japana, SAD-a i Meksika, a za Simpozij je prijavljeno 58 prezentacija te predstavljanje mikroskopijske opreme.


Zaželjevši sudionicima dobrodošlicu u Zagreb i uspješan simpozij, gradonačelnik Bandić naglasio je: Hrvatska je, gledajući biološku raznolikost, iznimno bogata zemlja. Zahvaljujući svomu specifičnom geografskom položaju i karakterističnim ekološkim, klimatskim i geomorfološkim uvjetima, značajno doprinosi bioraznolikosti Europe. Dodao je da je Zagreb u posljednjih desetak godina bio domaćinom mnogih međunarodnih skupova, kongresa i simpozija s temama iz znanosti i razvitka, kulture i umjetnosti, ekologije i tehnološke suradnje te da je Zagrebu na čast što je domaćin i organizator ovakvoga skupa koji preko svog Sveučilišta i akademske zajednice razvija i širi međunarodnu znanstvenu suradnju.


Uz gradonačelnika, okupljene je pozdravio dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Amir Hamzić, rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš te izaslanik ministra obrazovanja, znanosti i sporta Staša Skendžić.

 


Gradske vijesti - 2014.