clanak False

Okrugli stol - Zdravstvena zaštita i prevencija zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju

02.12.2022.
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom (dalje u tekstu: Gradski ured) i Povjerenstvo za osobe s invaliditetom u suradnji s Poliklinikom za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Srčana i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (dalje u tekstu: Nastavni zavod) organizirao je okrugli stol pod nazivom Zdravstvena zaštita i prevencija zdravlja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, u prostoru Tribine grada Zagreba, dana 1. prosinca 2022.

Program ovoga skupa odnosio se na unaprjeđenje zdravstvene zaštite i promoviranja važnosti provođenja programa preventivnih pregleda, pravovremenog otkrivanja i preveniranja bolesti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.
Također, cilj je bio dodatno informirati i motivirati naše sugrađane s invaliditetom na skrb o vlastitom zdravlju te o uslugama koje su im dostupne i za njih besplatne, jer ponekad je bolest nemoguće izbjeći, no značajno je njeno otkrivanje u što ranijem stadiju.

Okrugli stol otvorila je dr. sc. Marinka Bakula–Anđelić, pomoćnica pročelnice za zaštitu osoba s invaliditetom prezentacijom Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2022. do 2025, a zatim je prepustila riječ ravnatelju Poliklinike Srčana doc. prim. dr. sc. Goranu Krstačiću, koji je uvodno prezentirao projekt Žene i srce, 2021.-2023., a zatim je govorio o važnosti sprečavanja nastanka invaliditeta i težih oštećenja zdravlja provođenjem preventivnih kardiovaskularnih pregleda i ranim otkrivanjem čimbenika rizika. Također, prezentirao je analizu rezultata preventivnih kardiovaskularnih pregleda koji su provedeni za osobe s invaliditetom različitih vrsta oštećenja  u 2017. godini te u listopadu 2022. godine.

Nakon toga su prim. Melita Jelavić, dr.med.spec. epidemiologije i Marija Škes, mag. educ. reh. iz Nastavnog zavoda govorile o važnosti preventivnih mamografskih pregleda za zdravlje žena s invaliditetom te o promicanju zdravlja kroz javnozdravstvene aktivnosti. Posebno su se osvrnule na mamografske preglede, koje su u Nastavnom zavodu za žene s invaliditetom organizirani i provedeni u mjesecu listopadu o.g., kao i na rad edukacijsko-rehabilitacijskog savjetovališta te savjetovališta za mlade s invaliditetom, koji djeluju u sklopu njihove ustanove.

Glavna poruka ovog okruglog stola je: Preveniranje pogoršanja zdravlja je ključno svima, a pogotovo osobama s invaliditetom. Također, jer su osobe s invaliditetom posebno osjetljiva ranjiva skupina, postojeće preventivne programe treba kontinuirano provoditi te ih i proširiti na provođenje nekih novih.




 

Aktualno