clanak False

Okrugli stol „Dobrobiti uključivanja terapijskog psa u programe ustanova“

07.04.2022.
Centar za rehabilitaciju Silver, u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizirao je okrugli stol na temu „Dobrobiti uključivanja terapijskog psa u programe ustanova“ koji je održan 7. travnja 2022. putem ZOOM platforme.

Grad Zagreb je osnivač Centra za rehabilitaciju Silver, ustanove socijalne skrbi koja pruža brojne usluge djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom od kojih su značajne terapija senzorne integracije uz terapijskog psa i osposobljavanje osoba s oštećenjem vida za orijentaciju i mobilitet uz pomoć psa vodiča, korištenje tehnike bijelog štapa i elektronskih uređaja. Ustanova je jedinstvena u ovom dijelu Europe koja u rehabilitaciju uključuje rad sa psima pomagačima (psi vodiči, rehabilitacijski i terapijski psi) čime se pozitivno utječe na različite aspekte razvoja pojedinca.

Na okruglom stolu okupilo se više od stotinu sudionika, stručnjaka iz različitih sustava, predstavnika pružatelja socijalnih usluga, udruga i saveza osoba s invaliditetom.
Sudionici okruglog stola su svojim stručnim znanjem i iskustvom doprinijeli donošenju zaključaka o važnosti uključivanja terapijskog psa u (re)habilitacijske procese, utjecaju prisustva terapijskog psa na radnu atmosferu, rezultatima terapije te ostalim dobrobitima.

U mnogim zdravstvenim, odgojno-obrazovnim i socijalnim ustanovama vlada sve veći interes za uključivanjem pasa u rad s korisnicima, što se posebno istaknulo na današnjem okruglom stolu. U planu je organiziranje novog okruglog stola, sa novim temama vezanim uz mogućnosti koje nude europski fondovi, u smislu širenja postojećih usluga koje već trinaest godina uspješno provodi Centar za rehabilitaciju Silver, ali i uvođenje novih.

Aktualno