clanak False

Novi pristup dizajniranju prometnih sustava bez prepreka

10.03.2020.

Novi pristup dizajniranju prometnih sustava bez prepreka
Grad Zagreb sudjeluje kao partner u projektu Transport innovation for vulnerable to exclusion people needs satisfcation (TRIPS) koji se provodi u sklopu Obzor2020 programa za istraživanje. U provedbi projekta sudjeluje 11 partnera iz Europske Unije, predstavnici iz raznih gradskih institucija i udruga osoba s invaliditetom.
Ambicija projekta TRIPS je poduzeti praktične korake za uklanjanje diskriminacije svih građana koji se susreću s preprekama i izazovima u gradskom prometu.
Ratificiranjem Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom, države članice EU obvezale su se poštivati prava osoba s invaliditetom na neovisan život u zajednici i osigurati i poštovati jednake mogućnosti za uživanje u nesmetanom, dostupnom i neovisnom putovanju. To se, međutim, tek mora ostvariti za osobe s invaliditetom u većem dijelu Europske unije. 
Osobama s invaliditetom nepristupačan prijevoz ugrožava kvalitetu života ograničavajući jednak pristup uslugama, mogućnostima socijalizacije i građanskog angažmana.
Projekt previđa:
  • zajednički dizajn koji omogućuje osobama s invaliditetom da preuzmu vodeću ulogu u dizajniranju pristupačnih i upotrebljivih prometnih sustava. Usmjeravajući se na iskustvo i potrebe osoba s invaliditetom, projekt se izravno suočava sa širokim rasponom prepreka u postojećim sustavima gradskog prometa koje mogu proizaći iz primjerice, dobi, zdravlja, jezika i dr.
 
  • izradu studije slučaja koje će prikazati kako rješenja za mobilnost mogu omogućiti „inkluzivan gradski prijevoz za sve“ u sedam europskih gradova: Bologni, Bruxellesu, Cagliariju, Lisabonu, Sofiji, Stockholmu i Zagrebu.
Konzorcij okuplja razne dionike, europske mreže korisnika usluga neovisnog življenja (ENIL), transportne organizacije (UITP), stručnjake za pomoćne tehnologije (AAATE) i dizajn (TUE), partnere stručne u upravljanju strategijama i promjenama (TBRIDGE), strateškim razvojem tehnologija i dizajnom usmjerenim na korisnike (DLR), te partnere s iskustvom u donošenju politika i regulativa u vezi s tehnologijama (TRI). Lokalni partneri iz prometnog ekosustava (ZAGREB, CTM SPA, CARRIS, SRM) raditi će na razvoju i testiranju metoda i modela rješenja za mobilnost, a izvest će se i naučene lekcije u vezi s promjenama vezanima za upravljanje i procese inovacija u gradovima Bologna, Bruxelles, Cagliari, Lisabon, Sofija, Stockholm i Zagreb.
Ukupna vrijednost projekta: 21.233.812,50 kn
Trajanje projekta: 36 mjeseci
 
 


Aktualno