clanak False

Modernizacija pješačkog pothodnika Utrina - Zapruđe

11.05.2021.
Nakon ugradnje dizala i potpune obnove pothodnika između Avenije Dubrovnik i Ulice Savezne Republike Njemačke, u tijeku su radovi i na modernizaciji pothodnika Utrina – Zapruđe. To je drugi od osam pothodnika koji se obnavljaju u prvoj fazi Projekta „Modernizacija pješačkih pothodnika povezanih s javnim prijevozom na području Grada Zagreba“. Sveukupno je planirana rekonstrukcija i obnova 17 zagrebačkih pothodnika u dvije faze.   

"Rekonstrukcija i nadogradnja za cilj ima učiniti zagrebačke pothodnike boljima, čišćima i sigurnijima, a riješit će se i pitanje prolaza osoba s invaliditetom, slabo pokretnih osoba, umirovljenika i majki s kolicima. Zahvaljujemo građanima na strpljenju dok traju radovi", rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je sa suradnicima obišla gradilište.
Naglasila je, također, da se u sklopu obnove pothodnika planira ugraditi i centralni sustav video nadzora kako bi se dodatno zaštitila ta vrijedna infrastruktura od mogućeg vandalizma i devastacije. „Molim sugrađane da čuvamo i ne oštećujemo pothodnike niti liftove, jer ćemo ih svakodnevno koristiti za brže i sigurnije prometovanje zagrebačkim kvartovima“.   

Pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Mirjana Zubak je objasnila da, uz osam pothodnika za koja su već osigurana sredstva u sklopu ovog Projekta, u tijeku je postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije za idućih devet zagrebačkih pothodnika koji će biti obnovljeni na sličan način.

„Projekt Modernizacija pješačkih pothodnika financiran je iznosom od gotovo 48 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda, a u okviru provedbe mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja na području Urbane aglomeracije Zagreb, u okviru kojega se provode investicije vrijedne oko 900 milijuna kuna od čega je 700 milijuna na području Grada Zagreba. Ovaj projekt jedan je od 75 EU projekata Grada Zagreba vrijednih ukupno 1,3 milijarde kuna koji se trenutno provode. Ako tome pribrojimo i projekte naših ustanova i trgovačkih društava u tijeku je provedba 301 EU projekta ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna. Rekonstrukcijom pothodnika omogućit ćemo pristup svim građanima, a time i utjecati na veće korištenje javnog prijevoza te sigurnije kretanje pješačkog i biciklističkog prometa. Projekt se provodi do srpnja 2023. godine, a zbog protočnosti prometa, obnova pothodnika radi se u etapama. Za preostalih devet pothodnika je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije“, istaknula je pročelnica Zubak.

Radovi na ovom novozagrebačkom pothodniku uključuju izgradnju četiri vertikalno podizne platforme u zatvorenom oknu („lift“ sa dužim vremenskim putem  kretanja), na sjevernom i južnom  stubištu ugraditi će se kanalice za guranje bicikala, izgraditi će se nova javna rasvjeta i svjetlosne instalacije, sanirat će se sustav oborinske odvodnje, sanirat će se obloga stepenica na stubištima i na ogradnim zidićima oko ulaza u pothodnik. Unutar pothodnika i do ulaza u „liftove“ ugradit će se taktilne površine za slijepe i slabovidne osobe.
Novouređeni pothodnik bit će pod video nadzorom, a radovi će se izvoditi prema izrađenoj tehničkoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli. Planirani završetak radova je 1, srpnja ove godine.


Više informacija na:
https://www.zagreb.hr/eu-fondovi/57161

Gradske vijesti - 2021.