clanak False

Veljača 2005.

19.04.2017.
 
28. veljače, 15 sjednica GSV-a

Prihvaćen program rada za 2005.

Na 15. sjednici održanoj 28. veljače, članovi GSV-a jednoglasno su izbrali dva nova potpredsjednika: Slavka Kojića, člana Poglavarstva i pročelnika za financije i Vladimira Ferdeljija kao predstavnika Hrvatske udruge poslodavca.

Bez glasa protiv prihvaćeno je i izvjeće o radu GSV-a u 2004., te program za 2005., a na inicijativu HUS-a razmotrena je problematika stanovnika samačkoga hotela Končar, poznatijeg kao Sahara. Iako Grad nije vlasnik obj ekta, predsjednik GSV-a Milan Bandić, u ime GSV-a je preuzeo obvezu koordinatora i organizatora sastanka na kojemu će se susresti svi mjerodavni (Končar, kao prvi vlasnik, sadašnji vlasnici objekta i stanari) kako bi se iznašlo najpovoljnije rješenje.26. veljače

Obilazak GČ Stenjevec

U organizaciji Službe za mjesnu samoupravu, zadnju subotu u veljači gradski su čelnici, predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem obišli GČ Stenjevec. U zdravstvenoj stanici u Španskom čuli su o planovima za proširenje i dogradnju objekata, a u osnovnoj školi Tituša Brezovačkog o školskoj športskoj dvorani za koju je u tijeku izrada potrebne dokumentacije. Nakon što je sagrađena crkva u naselju Malešnica, iz sredstava Grada uredit će se okoliš, a točka redovitog obilaska bilo je i igralište nogometnog kluba Kustošija, jedinog igrališta u četvrti s umjetnom travom u čijem je financiranju sudjelovalo i Vijeće Gradske četvrti.

23. veljače, 151. sjednica Gradskog poglavarstva

Očitovanja o amandmanima

Dan uoči skupštinskog zasjedanja, na 151. sjednici, Poglavarstvo se očitovalo na prijedloge i amandmane gradskih zastupnika i skupštinskih tijela o zakupu poslovnih prostora, korištenju javnih površina, o donošenju detaljnog plana na lokaciji Špansko – Oranice, te, među ostalim i o Izvješću o stanju, izgradnji, rekonstrukciji i održavanju tramvajskih pruga u Zagrebu što ga je pripremio ZET . Potonje neće biti upućeno u skupštinsku raspravu dok se ne obave potrebne kozultacije mjerodavnih tijela.

Na sjednici je prihvaćeno pokroviteljstvo nad Trofejem zagrebačkih pahuljica - međunarodnim natjecanjem u sinkroniziranom klizanju.

Od odobrenih izdataka iz tekuće pričuve izdvajamo one za pokriće troškova manifestacije Dani Zagreba u Moskvi i za podmirenje troškova prehrane i higijene za djecu smještenu u Caritasu Zagrebačke Nadbiskupije.
14. veljače

Akcija Trijezni tramvaj zvan čežnja-ljubav

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Grada Zagreba u suradnji sa Zajednicom klubova liječenih alkoholičara Grada Zagreba i Poliklinikom za prometnu medicinu, 14. veljače, šestu godinu zaredom organizira javno-zdravstvenu, prometno-alkohološku akciju Trijezni tramvaj zvan čežnja-ljubav.

Tramvaj kreće u 10,00 sati s ugla Praške ulice i Trga bana J. Jelačića, a mažoretkinje će u pratnji učenica medicinske škole i stručnjaka na području ovisnosti, te osoba iz javnog života, dijeliti promidžbene materijale i upozoravati građane na posljedice zlouporabe alkohola, naglašavajući važnost 0% promila za zdravlje svakog pojedinca.Od 14. veljače

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec veljaču 2005., započinje preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 14. veljače 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 14. do 28. veljače 2005.

Napominjemo da od ovog mjeseca (veljača 2005. ) više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:
    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.
Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 28. veljače 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Obavještavamo još jednom da Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb do 28. veljače 2005. provodi postupak revizije prava na no včanu pomoć umirovljenicima Grada Zagreba na 14 lokacija u prostorima mjesnih samouprava.

Molimo sve umirovljenike koji do sada nisu pristupili potpisivanju izjave o ukupnim mjesečnim prihodima da isto učine kako ne bi izgubili pravo na navedenu pomoć.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 6100-923.
12. veljače

Gradonačelnica Kotora kod Milana Bandića

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić sa suradnicima, sastao se u subotu, 12. veljače, s izaslanstvom grada Kotora predvođenim gradonačelnicom Marijom Majom Ćatović.

U razgovorima je bilo riječi o Bokeljskoj večeri koja se održavala toga dana u hotelu Sheraton, te o suradnji gradova Zagreba i Kotora.

Osim gradonačelnice Kotora, susretu u Poglavarstvu nazočili su i predsjednik Skupštine općine Tivat Mato Marović, predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb Josip Gjurović i ministar savjetnik u Veleposlanstvu Srbije i Crne Gore Nikola Bukelica.11. veljače na Pešćenici

Paketi za 82 obitelji romske nacionalnosti

U organizaciji Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i Službe za mjesnu samoupravu, 11. veljače podijeljeni su prehrambeni paketi za 82 obitelji r omske nacionalnosti s područja Pešćenice.

Podjeli paketa nazočio je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić sa suradnicima.11. veljače, press konferencija u Poglavarstvu

Za dva mjeseca savjetovališta za branitelje oboljele od PTSP-a

Za oko dva mjeseca u Zagrebu će početi s radom savjetovališta za hrvatske branitelje oboljele od PTSP-a i za članove njihovih obitelji u kojima će, danju i noću, raditi psihijatri, defektolozi, psiholozi, socijalni radnici i pravnici. Savjetovalište će se baviti razvijanjem programa psihosocijalne prevencije i potpore braniteljima, provoditi obiteljsko i bračno savjetovanje, organizirati dječje radionice i edukativne programe samopomoći. Branitelji će, u svako doba, moći potražiti pravni savjet, informirati se o oblicima socijalne skrbi, sportskim i drugim programima, o i o poduzetničkim mogućnostima i poticajnim mjerama zapošljavanja i usavršavanja.

Najava je to s press - konferencije što ju je, 11. veljače, održao zamjenik gradonačelnice Milan Bandić u društvu s pročelnikom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimirom Šostarom, pomoćnikom pročelnika Mirom Lacom, koordinatorom udruga branitelja i Odjela za branitelje Grada Zagreba brigadirom Miodragom Demom, te predsjednikom zagrebačke Udruge oboljelih branitelja od PTSP-a Željkom Kovačevićem.

Zagreb je – rečeno je – još uvijek jedini grad/županija u Hrvatskoj koji ima Odjel posvećen braniteljima, a osnivanje savjetovališta samo je nastavak sustavne brige i pomoći u rješavanju njihovih životnih problema.


Od 8. do 11. veljače

Izaslanstvo Grada Zagreba u Izraelu

Na poziv gradonačelnika Jeruzalema Uria Lupolianskog, a u dogovoru s Veleposlanstvom Izraela, izaslanstvo Zagreba predvođeno gradonačelnicom Vlastom Pavić i u sastavu: pročelnica za planiranje razvoja i zaštitu okoliša Anka Mrak Taritaš i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, otputovat će 8. veljače, u trodnevni posjet Izraelu.

Osim susreta s gradonačelnikom Jeruzalema , u trodnevnom su programu predviđeni razgovori u jeruzalemskom Uredu za planiranje, s posebnim osvrtom na urbane značajke Jeruzalema i gradski prostorni plan.

Izaslanstvo Zagreba obići će Tehnolški park i Memorijalni centar za žrtve holokausta, a posjetit će i Susjedstvo – gradsku četvrt (Nachlaot) u novom dijelu grada gdje se nalaze najstarija naselja i stotine sinagoga raznih židovskih zajednica.


7. veljače, sjednice skupština u trgovačkim društvima

Prihvaćen Plan sanacije Zagreb filma / višak radnika u druga trgovačka društva

Na sjednicama skupština u trgovačkim društvima održanim 7. veljače, usvojen je Plan poslovanja Autobusnog kolodvora, odlučeno je da će se, prije konačne odluke, sačekati konačno revizijsko izvješće financijskih rezultata za prošlu godinu i nalaz Uskoka vezano za obavljene usluge uklanjanja lopoča na Jarunu, a Robnim je terminalima dana suglasnost za prodaju poslovnog prostora u Karlovcu. Za isto trgovačko društvo odlučeno je da će se u proceduru uputiti prijedlog zaključka o davanju jamstva za kredit u iznosu 25 milijuna kuna kojima bi se financirala gradnja proizvodno – skladišnih objekata.

Kako je na presici nakon sjednica iz vijestio predsjednik skupština i pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, prihvaćen je Plan sanacije Zagreb filma koji će se odvijati u tri segmenata. U sklopu prve faze riješilo bi se pitanje viška radnika, pa će njih 11 od 16. veljače biti raspoređeni u AGM, Autobusni kolodvor, Čistoću, Sljeme – Medvednicu, Zagrebparking, Zagrebačke ceste, ZET i ZGOS.

Istoga su dana održane i sjednice trgovačkih društava Čistoća, Vladimir Nazor i Vodoopskrba i odvodnja.5. veljače

Gradski oci u Sesvetama

U subotnjem obilasku gradskih četvrti, prestavnici Grada predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem posjetili su obitelj Miroslava Cižmeka iz sesvetskog naselja Glavničica kojoj je Poglavarstvo iz tekuće pričuve odobrilo potporu od 50 tisuća kuna kako bi premostili prošlotjedno uginuće osam krava. Do nesreće je došlo zbog loše izvednih električnih instalacija.

Osim Grada Zagreba, u pomoć nesretnoj obitelji koja živi isključivo od prodaje mesa i mliječnih proizvoda, priskočili su i sumještani, prikupivši oko 18 tisuća kuna.


Akcija pomoći zagrebačkim Romima nastavljena je i ove subote i to podjelom paketa u Sesvetama, te Gornjoj i Donjoj Dubravi.4. veljače u palači Dverce

Gradonačelnica podijelila stipendije za deficitarna zanimanja

U društvu sa zamjenikom Milanom Bandićem, članicom Poglavarstva Ljiljanom Kuhtom, pročelnikom za obrazovanje Ivicom Lazanjom i predsjednikom Obrtničke komore Zagreb Ivanom Petkom gradonačelnica Vlasta Pavic uručila je, 4. veljače u gradskoj palači Dverce, 150 ugovora o stipendijama zagrebačkim učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja u devet strukovnih škola. Na taj se način motiviraju učenici na upis u programe obrazovanja za zanimanja u obrtništvu za kojima, rečeno je, postoji znatna potražnja, a ujedno se nastoji jačati zagrebačka obrtnička tradicija.

U školskoj godini 2004./05. stipendisti prvih razreda dobivat će 900, drugih 1200, a trećih 1500 kuna mjesečno.3. veljače, 149. sjednica Gradskog poglavarstva

Prvi stanovi u najam s nove Konačne liste

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu, a ususret lokalnim i izborima za vijeća gradskih četvrti, Poglavarstvo je na 149. sjednici utvrdilo novu Odluku o izboru članova vijeća gradskih četvrti koja mijenja broj članova vijeća u četvrtima Gornji Grad, Maksimir i Trnje, na način da ih, umjesto 19 bude 15. Prema obrazloženju pročelnice za mjesnu samoupravu Grete Augustinović Pavičić, novina su i odredbe što se odnose na nespojivost obnašanja dužnosti članova vijeća sa drugim dužnostima sukladno važećem zakonu, a uvodi se i institut
mirovanja mandata.

Jednoglasno, na sjednici je prihvaćen Zaključak o davanju devet stanova u najam osobama s Konačne liste reda prvenstva koja je stupila na snagu u prosincu 2004.

Zagrebu odličan kreditni rejting

Poglavarstvo je prihvatilo Izvješće rejting agencije Standard&Poors o ocjeni kreditne sposobnosti Grada Zagreba koja je povećavana već četiri puta. To je, rečeno je, pokazatelj dobrog nastavka tradicije grada s razrađenim financijskim upravljanjem i gospodarskim razvitkom, grada koji postaje sve zanimljivijim na svjetskom tržištu kapitala.

Na zahtjev Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, razmatrano je Izvješće o intervencijama i provođenju Plana intervenicija u zaštiti okoliša koje će se također naći na zastupničkim klupama. U izvješću koje sadrži popis članova Eko – stožera i aktivnosti u protekloj godini, tijek izrade županijskog plana intervencija u zaštiti okoliš a, primjedbe i sugestije u provedbi plana intervencija, među ostalim stoji i to da tijekom prošle godine nije bilo izvanrednih događaja , pa tako niti potrebe sazivanja Eko- stožera kojemu predsjedava gradonačelnica Vlasta Pavić.

U sljedećih deset godina za rekonstrukciju tračnica – milijarda kuna

Bez obzira na sva promišljanja o javnom gradskom prometu u Zagrebu, ostaje neosporna činjenica da na tramvajski promet, kao nositelja javnog prometa, sa velikom sigurnošću treba računa najmanje do 2020. Tako počinje Izvješće o stanju, izgradnji, rekonstrukciji i održavanju tramvajskih pruga u Gradu Zagrebu načinjenog na traženje gradskog zastupnika Ivana Valeka, a koje je razmotrilo Poglavarstvo i uputilo u skupštinsku proceduru. U opsežnom izvješću stoji i to da se u sljedećih 10 godina u rekonstrukciju tramvajskih pruga planira utrošiti oko milijardu kuna, a pročelnik za izgradnju Nenad Crnić izvijestio je da je u zadnje četiri godine za te potrebe utrošen 141 milijun kuna.

Gradski će zastupnici na sljedećoj sjednici Skupštine grada raspraviti i Zaključak kojim se konstatira da je gradnja Prirodoslovno – matematičkog fakulteta na Horvatovcu u skladu s odredbama GUP-a i Prostornog plana.2. veljače

Članovi Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih kod zamjenika gradonačelnice Milana Bandića

U povodu osvajanja zlatne medalje na 20. olimpijskim igrama gluhih u Melbournu, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je članove Hrvatske rukometne reprezentacije gluhih.

Zahvalivši na prijemu i podršci, predsjednik Hrvatskoga športskog saveza gluhih Marijo Lušić istaknuo je problem prostora za njihove aktivnosti, na što je obećano da će se to riješiti u roku od mjesec dana.

U Zagrebu živi 13 tisuća gluhih osoba od kojih se njih šest tisuća bavi sportom.