clanak False

Travanj 2005.

19.04.2017.
 Od 27. do 29. travnja

Prometni stručnjaci iz Moskve u trodnevnom posjetu Zagrebu

Sukladno dogovoru gradonačelnice Grada Zagreba Vlaste Pavić i gradonačelnika Moskve Jurja Lužkova, u Zagrebu je, od 27. do 29. travnja, boravila delegacija Grada Moskve sastavljena od stručnjaka s područja prometa.

Prometni stručnjaci Grada Moskve došli su u Zagreb kako bi stekli uvid u stanje prometa te da se, koristeći svoje bogato iskustvo, u suradnji s našim stručnjacima, aktivno uključe u iznalaženje optimalnog rješenja za zagrebački promet, što će biti jedan od prioriteta i sljedećeg mandata gradske vlasti.

U sklopu trodnevnog boravka u Zagrebu izaslanstvo Moskve sastalo se s predstavnicima mjerodavnih gradskih ureda i službi - Zavoda za planiranje razvoja i zaštitu okoliša, Ureda za prostorno uređenje – Odjela za promet, te tvornice Gredelj.

U bogatom programu bio je i obilazak pogona i razgovori u trgovačkom društvu Zagrebački električni tramvaj.
28. travnja, 162. sjednica Poglavarstva

Izmijenjen Pravilnik o kriterijima i mjerilima za kupnju POS-ovih stanova

Poglavarstvo je na 162. sjednici prihvatilo izmjene i dopune Pravilnika o kriterijima i mjerilima za kupnju stana iz programa POS-a, prema kojima, iznimno, ako se stanovi ne prodaju , podnositelj zahtjeva može kupiti veći stan, uz uvjet da razliku pripadajuće kvadrature stambenog prostora (u odnosu na članove obiteljskog domaćinstva) i stvarne kvadrature odobrenog stana, plati prema tržišnoj cijeni koju će, za pojedini stan, utvrditi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama.

Povjerenstvo će na odabir stana pozvati zainteresirane podnositelje zahtjeva prema redosljedu na Listi reda prvenstva, neovisno o tome jesu li do sada odabrali stan i sklopili predugovor.

Ako više podnositelja zahtjeva pokaže zanimanje za kupnju istoga stana, prednost će imati podnositelj zahtjeva s većim brojem članova obiteljskog domaćinstva.

Kako je rečeno na sjednici, to bi , u konačnici, riješilo stambeno pitanje većem broju osoba s Liste. Do navedenih je izmjena došlo nakon što se Povjerenstvo suočilo s problemima viška stanova s većom kvadraturom (90 do 100 i više m2), a istodobno s nedostatkom stanova površine od 65 do 90 četvornih metara za tročlano i četveročlano domaćinstvo.

Lista reda prvenstva za kreditiranje nadogradnje, dogradnje ili gradnje obiteljske kuće

U sklopu POS-a, utvrđena je i Lista reda prvenstva za kreditiranje novoga stambenog prostora s utvrđenom veličinom stana u nadogradnji i dogradnji zgrade ili gradnji, nadogradnji i dogradnji obiteljske kuće s pripadajućom garažom.

Ukupni prihod trgovačkih društava u 2004. za 5,5% veći nego 2003.

Jednoglasno, prihvaćeno je zbirno izvješće o privremenim financijskim rezultatima poslovanja trgovačkih društava za 2004., prema kojemu je ostvaren ukupni prihod 5,5% veći nego 2003., odnosno 8,8% više od plana. Rashodi su se, u odnosu na prethodnu godinu, povećali za 4,2% , a plan premašuju za 7,9%.

Najveću neto – dobit ostvarila su dva trgovačka društva iz skupine komunalnih djelatnosti i to ZGOS i Zagrebačke ceste. Od trgovačkih društava tržišnih djelatnosti, najveću dobit bilježi Gradska plinara.

Nasuprot tome u gubitaše su upisana tri društva - Vodoprivreda Zagreb, Autobusni kolodvor i Zagreb film.

Osnovna škola sa sportskom dvoranom u naselju Špansko – Oranice

U nastavku sjednice utvrđen je i Program za provedbu arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja osnovne škole sa sportskom dvoranom na lokaciji bivše vojarne Špansko – Oranice.

Prema detaljnom planu osnovna bi škola imala 16 učionica za 480 učenika u jednoj smjeni. S obzirom na to da bi radila u dvije smjene, školu bi moglo pohađati 960 učenika.
Škola s podrumom i tri nadzemne etaže gradila bi se na čestici površine oko 16,5 četvornih metara, s tim da bi, na sjevernoj strani čestice, trebalo osigurati prostor za školska igrališta.

U sklopu škole planirana je i trodjelna sportska dvorana ukupne bruto - površine 1500 m2, a, prema detaljnom planu, predviđena je i gradnja dvaju skloništa.

Stanovi za 50 obitelji

U razmatranju točaka imovinskog paketa zaključeno je da se dodijeli pedesetak stanova od kojih je 30 na izravnu preporuku Ured a za zdravstvo, rad i socijalnu skrb. Prema ocjeni pročelnika Zvonimira Šostara, to je velik iskorak u zbrinjavanju mnogočlanih obitelji koje žive u iznimno teškim socijalno - zdravstvenim uvjetima.

Lista 26 deficitarnih zanimanja

Bez glasa protiv utvrđena je lista sa 26 deficitarnih zanimanja za potrebe obrtništva u Zagrebu objavom koje se želi motivirati osnovnoškolce za dobivanje Stipendije Grada Zagreba i za školovanje za armirače, bravare, dimnjačare, elektroinstalatere, kemijske čistače, keramičare – oblagače, klobučare, kotlare, kovače, krovopokrivače, krznare, limare, ljevače, pedikere, pekare, podopolačage, puškare, rukovatelje građevinskom mehanizacijom, slastičare, soboslikare – ličioce, staklare, stolare, tepetare, tesare, urare ili zidare.
27. travnja isporučen prvi niskopodni tramvaj

Za 15 dana u prometu novi zagrebački tramvaj

Klima uređaj, video nadzor, 100 posto niskopodan, upravljanje preko mreže od 43 specijalna računala, brzina 70 kilometara na sat, 202 putnika, 48 sjedećih mjesta...

To bi bio najkraći opis novoga zagrebačkog tramvaja proizvedenog u pogonima konzorcija CROTRAM (Gredelj, Končar, Đuro Đaković), a kojim su se, 27. travnja, provozali visoki uzvanici iz Grada i Republike predvođeni premijerom Ivom Sanaderom i gradonačelnicom Zagreba Vlastom Pavić u prigodi isporuke prvoga od 70 niskopodnih tramvaja Gradu Zagrebu.

Nakon testiranja i završnog opremanja tramvaj će za petnaestak dana, početi redovno prometovati, a nakon toga, svakoga mjeseca na tračnicama će se naći tri nova tramvaja.
26. travnja

Parlamentarno izaslanstvo Republike Češke u Zagrebu

Suradnja na pripremi projekata i osiguravanja sredstava iz Fonda Europske unije, razvitak prometnog sistema u Zagrebu, te projekt Zagreb na Savi bile su, među ostalim, teme radnog sastanka između zagrebačkoga i izaslanstva parlamentarne skupine Republike Češke, održanog 26. travnja u palači Dverce.

U izjavama što su ih nakon sastanka dali voditelji izaslanstava – zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i dopredsjednik vanjskog Odbora Sabora Republike Češke David Seich, riječ je o značajnim projektima. Projekt Zagreb na Savi, vrijedan 800 milijuna eura, ocijenjen je najvećom investicijom u glavnome gradu u zadnjih sto godina, a na kojem će raditi Grad, Vlada i HEP.
25. travnja u palači Dverce

Stipendije Grada Zagreba za 79 studenata

U društvu sa svojim zamjenikom Milanom Bandićem gradonačelnica Vlasta Pavić podijelila je, 24. travnja, u palači Dverce, 79 ugovora o Stipendiji Grada Zagreba studentima trećih i četvrtih godina zagrebačkih studija za tekuću akademsku godinu.

Stipendija je utvrđena u visini 65% neto - plaće u Zagrebu i iznosi 3.168,75 kuna. Ako dobitnici završe godinu za koju su stipendirani s prosjekom najmanje 4,00, a nastave isti studij i dalje mog u koristiti Stipendiju do kraja redovnog studija.
Nakon završenog školovanja dužni su raditi na području Zagreba, odnosno Republike Hrvatske, najmanje onoliko koliko su primali Stipendiju.

Inače, Stipendija Grada Zagreba dodjeljuje se od školske godine 1992./93. i do sada je dodijeljeno ukupno 1357 stipendija, od kojih 615 učenicima, a 742 studentima.23. travnja, obilazak Gradske četvrti Podused – Vrapče

I dalje loša prometna povezanost

U subotu, 23. travnja, gradski čelnici predvođeni zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem obišli su Gradsku četvrt Podsused Vrapče.

Kako se čulo, riječ je o četvrti koja se prostire na 36,16 četvornih kilometara i u kojoj živi oko 42 tisuće stanovnika. Tamo je smješteno šest osnovnih škola i šest vrtića, srednja medicinska škola, dva športska centra s otvorenim terenima i poznata dvorana Sutinska vrela.

Nedostatn a komunalna infrastruktura, posebno u ruralnim dijelovima, te loša prometna povezanost ključni su problemi tamošnjih žitelja, a u nabrajanju potreba svakako treba izdvojiti sanaciju možda najpoznatijega gradskog klizišta Kostanjek i rješavanje područja Cementare.19. travnja u palači Dverce

Janica – počasna građanka Zagreba

Prvi puta od 1853. Grad Zagreb svojom počasnom građankom proglašava sportašicu, a od 1990., od kada je Zagreb glavni grad samostalne Republike Hrvatske, Janica Kostelić pridružuje se izabranom društvu Majke Tereze, dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika, barunice Margaret Thatcher i književnika Dragutina Tadijanovića kao njegovih počasnih građana.

Rekla je to gradonačelnica Vlasta Pavić netom prije nego je, u nazočnosti brojnih uzvanika i predstavnika Grada u zlatnoj dvorani gradske palače Dverce uručila Janici Povelju o proglašenju počasnom građankom Grada Zagreba.

To je, čulo se, izraz želje svih građana Zagreba da joj i na ovaj način zahvale na svemu što je dugogodišnjim napornim radom i izvanrednim sportskim rezultatima učinila na promociji sporta, svoga grada i države.


19. travnja

Počela isplata dječjeg dodatka Grada Zagreba za ožujak

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb obavještava korisnike prava na dječji dodatak da je počela isplata dječjeg dodatka za mjesec ožujak.
Informacije o pravu na dječji dodatak mogu se pronaći na našoj stranici u rubrici Socijalna skrb - djeca i mladi.
18. travnja – gradonačelnica obišla Dječji dom Crvenoga križa u Novom Vinodolskom

Potkraj lipnja djeca iz Beslana u Novom Vinodolskom

U društvu predsjednika Crvenoga križa Hrvatske i Zagreba Jadranka Crnića i Ludvika Matića te veleposlanika Ruske Federacije u RH Nj.E. Mihaila Konarovskog, u ponedjeljak, 18. travnja, gradonačelnica Vlasta Pavić prisustvovala je otvaranju ljetne sezone u Dječjem domu Crvenoga križa u Novom Vinodolskom kamo će, potkraj lipnja, na poziv gradonačelnice Zagreba, doći na oporavak djeca iz Beslana u pratnji odgajatelja.

Nakon obilaska odmarališta u koje je upravo toga dana stigla prva grupa djece što će pohađati školu u prirodi, veleposlanik Konarovski izrazio je zadovoljstvo viđenim i još jednom zahvalio gradonačelnici i Gradu Zagrebu na velikoj gesti i pomoći djeci stradaloj u beslanskoj tragediji.
18. travnja, press konferencija zamjenika gradonačelnice Milana Bandića

Zagreb - dobar gospodar maksimirskog stadiona

Ako se Zagreb negdje postavio kao dobar gospodar imovine, onda je to na primjeru maksimirskog stadiona – rekla je pročelnica za imovinsko pravne poslove Dragica Krpan na press - konferenciji održanoj 18. travnja. Zagreb je, rečeno je, vlasnik svih objekata koji predstavljaju stadion u Maksimiru, a za četiri čestice koje se vode kao javno dobro – putevi, parkiralište i dio okretišta tramvaja, upis vlasništva je u tijeku.

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić najavio je da će, nakon izbora, ako bude na vlasti, udijeliti crveni karton stilu i organizaciji rada Gradske uprave, te da neće dopustiti da se gradska imovina vodi u tri ureda.

Što se tiče budućnosti stadiona u koji je bivša gradska vlast utrošila 365, a sadašnja 107 milijuna kuna, prema riječima zamjenika Bandića, prvi posao nove uprave bit će raspisivanje referenduma koji bi trebao odgovoriti na pitanje završiti stadion ili ne.

Na konferenciji za novinare na pitanja su odgovarali i tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum, te Ninoslava Zeković, savjetnica u Uredu gradonačelnice, bivša pročelnica za imovinsko – pravne poslove.
15. travnja - gradonačelnica obišla gradilište Muzeja suvremene umjetnosti

Muzej na pet etaža i 15 tisuća kvadrata

U godinu i pol, koliko je prošlo od polaganja kamena temeljca za gradnju Muzeja suvremene umjetnosti, kapitalnog objekta kulture, vrijednog 172 milijuna kuna, a koju investiciju, u omjeru 50:50 %, financiraju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, realizirano je oko 54 milijuna kuna. Za ovu godinu u gradskom je proračunu osigurano još 30 milijuna kuna.

Čulo se to 15. travnja na gradilištu, u prigodi obilaska gradonačelnice Vlaste Pavić i suradnika, a u pratnji ravnateljice Muzeja Snježane Pintarić, te direktora Tehnike Filipa Filipeca, predstavnika izvođača radova.

Dovršetak zdanja što će se prostirati na pet etaža i 15 tisuća četvornih metara planirano je do kraja 2006., nakon čega slijedi opremanje prostora, a onda i otvorenje u drugoj polovici 2007.

Sudionici obilaska uvjerili su se da radovi teku u skladu s planovima te da se upravo izvodi armirano - betonska konstrukcija zgrade, a u podrumu je počela montaža strojarskih instalacija.

Muzej što ga je projektirao arhitekt Igor Franić u konačnici će, osim stalnim postavom i vrijednim izložbama, novozagrebački prostor oplemeniti i brojnim drugim javnim sadržajima.


Od 15. travnja do 1. svibnja

Proljeće u Gradu

U organizaciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo, 15. travnja, na Trgu Ante Starčevića, otvorena je manifestacija Proljeće u Gradu, tijekom koje će se putem prigodne prodaje predstavljati domaći proizvođači cvijeća i sadnog materijala.
14. travnja, 161. sjednica Gradskog poglavarstva

Izvješće o 11 gradskih projekata

Konsolidirani financijski izvještaj Proračuna Grada Zagreba i proračunskih korisnika za prošlu godinu prvi se puta, sukladno zakonskim izmjenama, našao pred članovima Poglavarstva na 161. sjednici, a, prema obrazloženju pročelnika za financije Slavka Kojića, riječ je o izvješću koje analitički, do u detalje, prikazuje sve prihode, rashode i bilance. Kako proizlazi iz bilance, sadašnja vrijednost gradske imovine iznosi 12 milijardi kuna.
Prvi se puta na Poglavarstvu našlo i izvješće o investicijskim projektima u realizaciji – hodogram aktivnosti što ga je izradio Gradski ured za gospodarstvo. Kako je izložio pročelnik Ladislav Prežigalo, u skladu sa zahtjevima Sustava upravljanja kvalitetom prema normi HRN IN ISO 9001:2002, Ured je izradio i uveo nove, jednoobrazne informatičke podloge za praćenje kapitalnih investicijskih projekata koji će se, ubuduće, pred gradskim izvršnim tijelom nalaziti jednom mjesečno.
Izvješće sadržava aktualne podatke o 11 investicijskih projekata i programa: centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, postrojenje za termičku obradu otpada, program sanacije smetlišta Jakuševec, projekt - Nova Veletržnica Zagreb, program obnove sustava prijevoza putnika, projekt Sljeme – Medvednica, javne podzemne garaže, termalno kupalište, revitalizacija jezera Jarun, praćenje rejtinga Grada Zagreba i program gospodarenja otpadom.
Na sjednici je, među ostalim, prihvaćen Zaključak o stvarno – pravnom uređenju odnos a s Klarom Zagreb d.d. u stečaju, na lokaciji Resnik, te uređenju dijela međusobnih novčanih potraživanja. U Zaključku se konstatira da je Grad prihvatio treću ponudu stečajnog upravitelja Klare za kupnju nekretnina u Koturaškoj, po pravu prvokupa, za cijenu od 75 milijuna kuna.
Kako je rekla pročelnica za imovinsko – pravne odnose Dragica Krpan, time Grad nastavno uređuje pretpostavke za stvarnopravno definiranje odnosa na lokaciji Resnik i za preuzimanje potraživanja stečajnog dužnika tvrtke Klara Zagreb u stečaju s naslova komunalnog doprinosa i spomeničke rente za nekretnine u Koturaškoj. U ime i za račun Grada, za sve potrebne procesne i materijalno pravne radnje u stečajnom postupku, kao punomoćnik, istim je zaključkom, ovlašten odvjetnik Boris Kelemen.
U nastavku sjednice utvrđena je Lista korisnika kredita za poticanje razvitka poljoprivrede i šumarstva, prihvaćena je donacija u iznosu od 700 tisuća kuna namijenjena trgovačkom društvu Zoološki vrt za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima, te informacija o organizacijskim pripremama za provedbu upisa djece u prvi razred osnovne škole za sljedeću školsku godinu.
12. travnja

Otvoren još jedan Gerontološki centar

U Domu za starije i nemoćne osobe Trešnjevka danas je otvoren Gerontološki centar, šesti takav u Zagrebu. Procjenjuje se da na području Trešnjevke živi oko 25 tisuća starijih od 65 godina, od kojih će mnogi, naglasila je ravnateljica Doma Blaženka Vilić, iskoristiti mogućnosti koje pruža Centar: od dostave obroka u stanove do preventivnih zdravstvenih pregleda, zabavnih i rekreativnih aktivnosti.

Projekt Gerontološki centri Grada Zagreba započet je 2004. na inicijativu Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u suradnji s Centrom za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo, a Grad je za te potrebe u Proračunu za ovu godinu predvidio 3 milijuna kuna. Cilj je projekta pridonijeti što većoj kvaliteti života građana treće dobi i brojnim uslugama omogućiti što duži ostanak u njihovoj primarnoj, obiteljskoj sredini.

Otvorenju Centra, uz brojne uzvanike, predstavnike umirovljeničkih udruga, zagrebačkih domova za staruje i nemoćne osobe, prisustvovali su i zamjenik gradonačelnice Milan Bandić i pročelnik gradskog ureda za zdravstvo rad i socijalnu skrb dr. Zvonimir Šostar.Od 13. travnja

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec travanj 2005., započinje preko Hrvatske pošte u srijedu, 13. travnja 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 13. do 29. travnja 2005.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:
    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.
Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 29. travnja 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na broju telefona: 6100-923.11. travnja, sjednica GSV-a

Socijalni dijalog i pokušaji mirnog rješavanja konflikata

Na 16. sjednici Gospodarsko – socijalnog vijeća održanoj 11. travnja, raspravljena je tema Socijalni dijalog i pokušaji mirnog rješavanja konflikata među socijalnim partnerima u Gradu Zagrebu.

Za sljedeću sjednicu najavljena je rasprava o kretanjima cijena komunalnih usluga u zagrebu s usporedbom s drugim gradovima u državi, te izvješće Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb o socijalnim programima i skrbi u Gradu Zagrebu.9. travnja na Jarunu - promocija javnozdravstvene akcije

Kretanjem do zdravlja

U organizaciji Rekreacijsko - športskog centra Jarun, Zagrebačkog saveza športske rekreacije i Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, u subotu, 9. travnja, na velikom jarunskom jezeru, uz prigodni program i različita iznenađenja, promovirat će se javnozdravstvena akcija Kretanjem do zdravlja.

Akcija je organizirana s ciljem uključivanja što više građana svih dobnih skupina u redovitu tjelesnu aktivnost u prirodi tijekom sva četiri godišnja doba. Sudjelovanje je besplatno, a od 5. ožujka kada je počala akcija, odvijat će se svake subote od 9,00 do 13,00 sati. Sudionici će dobiti zdravstveni karton na koji se upisuje inicijalno stanje - tjelesna težina, šećer u krvi, dosadašnje bolesti. Svaka tri mjeseca liječnici će kontrolirati njihovo stanje, a, zdravstvena poboljšanja kao što je smanjenje tjelesne mase, šećera i sl, donosit će posebne bodove, a, u konačnici i nagrade.

Detaljnije informacije mogu se dobiti na tel.: 3031-888.

7. travnja, press konferencija zamjenika gradonačelnice Milana Bandića

Pozitivna iskustva bečkog modela upravljanja gradom

Iskustva u organizaciji gradske uprave, nadzor i revizija poslovanja, antikorupcijski sustav, novi bečki projekti, gradnja i funkcioniranje Konferencijsko – sajamskog centra Beča bile su teme razgovora i razmjene iskustava u vrijeme trodnevnog posjeta (od 29. do 31. ožujka) izaslanstva Zagreba predvođenoga zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem gradu Beču i gradonačelniku Michaelu Hauplu.

Čulo se to na konferenciji za novinare što ju je, 7. travnja, sazvao zamjenik gradonačelnice Milan Bandić sa suradnicima, a na kojoj je, među ostalim, naglašena kontinirana gospodarska suradnja dvaju gradova, te predstavljeno funkcioniranje uprave Grada Beča. Na presici je spomenuta i potreba reorganizacije zagrebačkog komunalnog sustava i gradske uprave što će biti na dnevnome redu nove gradske vlasti.
7. travnja, konferencija za novinare nakon sjednica skupština trgovačkih društava

20 trgovačkih društava 2004. završilo u plusu

Odlukom o spomeničkoj renti na području Grada povećan je opseg poslova u Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu pa je, izvjestio je predsjednik skupština trgovačkih društava Ladislav Prežigalo na konferenciji za novinare održanoj, 7. travnja, na sjednici Skupštine toga društva prihvaćen Rebalans plana poslovanja za 2005. Rebalansom se reorganizira sektor naplate, a radnici koji su radili na određeno vrijeme zapošljavaju se na neodređeno. Zbog istih razloga potrebno je osigurati i dodatni poslovni prostor, što će se riješiti uređivanjem tavana u Savskoj 1. Za tu će se svrhu iz sredstava Društva osigurati dodatnih 1,9 milijuna kuna.

Rebalansom, pak, plana poslovanja trgovačkog društva Zagrebačka veletržnica, koji je također prihvaćen na današnjoj sjednici Skupštine toga društva, prihodi se smanjuju za 6,3%, rashodi 3,7 %, a dobit je predviđena u iznosu od 802.538,00 kuna.

Trgovačkom društvu ZGOS odobreno je darovanje imisijske stanice za mjerenje kakvoće zraka za potrebe Zavoda za javno zdravstvo, a Skupština trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja direktoru je dala suglasnost za sklapanje izvansudske nagodbe s DIOKI-em prema kojoj će ta tvrtka, u devet rata, isplatiti 8 milijuna kuna.

Prema zbirnom izvješću o privremenim financijskim rezultatima poslovanja trgovačkih društava u 2004. godini 23 gradska trgovačka društva ostvarila su ukupni prihod u iznosu od 3.827.896.2 27,00 kuna (5,5% više u odnosu na 2003.), te ukupni rashod u iznosu od 3.664.035.233,00 kuna (4,2% više nego u 2003.). Ukupna je dobit trgovačkih društava 197.715.720,00 kuna, a kad se od toga odbiju gubici Vodoprivrede, Autobusnog kolodvora i Zagreb filma, ukupni pozitivni financijski saldo iznosi 161.907.795,00 kuna.
7. travnja, nastavak projekta ECDL-om do posla

Od 518 polaznika posao našlo njih 221

Gradonačelnica Vlasta Pavić i direktorica Centra za transfer tehnologije Vjera Krstelj potpisale su, 7. travnja, Ugovor o nastavku projekta ECDL-om do posla , čime se omogućilo obrazovanje i osposobljavanje novih 250 nezaposlenih osoba prema međunarodno priznatom programu.

Istom prigodom, gradonačelnica je podijelila 45 diploma polaznicima koji su tako dobili certifikat za korištenje računala, što ga je uvela Europska zajednica, te je postao europski i svjetski standard znanja i vještina u računarstvu.

O uspješnosti projekta u kojemu Grad sudjeluje s 50% sredstava, svjedoči podatak da je od srpnja 2003. do siječnja 2005. edukaciju prošlo 518 nazaposlenih Zagrepčana, od kojih se zaposlilo njih 221 ili 43%.


7. travnja 2005. – zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić obišao raskrižje Slavonska – Radnička – Heinzelova

Radovi gotovi do 15. svibnja

Radovi na rekonstrukciji križanja Slavonske s Heinzelovom i Radničkom privode se kraju i trebali bi u cijelosti biti dovršeni do 15. svibnja. Uvjerio se u to 7. travnja zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić u redovitom obilasku najvećega gradskog prometnoga gradilišta.
Nakon što je potkraj prosinca prošle godine križanjem, gotovo u cijelosti, pušten promet, u trećoj se fazi izvode radovi na zatvaranju postojećega odvodnog korita glavnog odvodnog kanala južno od Slavonske avenije, u dužini od 105 metara, sagradit će se istočni kolnik Radničke, od Velikogoričke do Slavonske avenije, te će se potpuno urediti križanje. Izvođači radova najavljuju dovršetak u skladu s planiranim rokovima, a, kako je istaknuo zamjenik gradonačelnice Tojčić, ne očekuje se niti probijanje financijskih planova, što znači da će investicija biti zaokružena u okviru planiranih 170 milijuna kuna.
4. travnja – izmjene kolektivnih ugovora

Veće plaće u gradskim predškolskim i kulturnim ustanovama

Gradonačelnica Vlasta Pavić potpisala je, 4. travnja, s predstavnicima strukovnih sindikata dva kolektivna ugovora za zaposlene u gradskim predškolskim ustanovama i u ustanovama kulture.

Riječ je o postupnom povećanju bruto - osnovice za izračun plaća tijekom 2005. za 5,42% (od 1. ožujka i 1. listopada), da bi u konačnici iznosila 2.721,00 kuna. U odnosu na 2001. to je povećanje osnovice u bruto iznosu za 40,98%.

Izmjene predlažu i uvođenje doprinosa solidarnosti u iznosu od 0,65% neto - plaće za zaposlenike koji nisu članovi sindikata potpisnika ugovora. Sada slijedi referendum o prihvaćanju takvog ugovora, a, ako bude uspješan, razlika plaće prema novoj osnovici obračunavala bi se retroaktivno od 1. ožujka ove godine.
4. travnja u Gradskom poglavarstvu

17 stanova u najam s Konačne liste

U Gradskom su poglavarstvu, 4. travnja, uručeni zaključci o dodjeli stanova u najam predstavnicima 17 obitelji s Konačne liste reda prvenstva iz prosinca prošle godine.

Kako se čulo, useljenja će uslijediti za dan – dva, a riječ je o stanovima veličine od jednosobnih do četverosobnih, ovisno o brojnosti obitelji.

Osim gradonačelnice Vlaste Pavić, dodjeli zaključaka nazočili su njezin zamjenik Milan Bandić, pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar i drugi predstavnici Gradskog poglavarstva.2. travnja, obilazak Brezovice

11 milijuna kuna za male komunalne akcije u 2005.

Kao i svake subote, gradski su čelnici i 2. travnja bili u redovnom obilasku gradskih četvrti, ovoga puta u Brezovici. Predvođeni zamjenicima gradonačelnice Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, a u organizaciji Službe za mjesnu samoupravu, sudionici obilaska u Drežniku su provjerili gradnju sabirnog kolektora za otpadne vode, u Kupinečkom su Kraljevcu uvjerili u tijek montaže precrpnog postrojenja na precrpnoj stanici, a u Trpucima u uređivanje istoimenog objekta mjesne samouprave.

U obilasku se čulo i to da je u protekle četiri godine u gradsku četvrt Brezovica samo iz sredstava malih komunalnih akcija uloženo 23,5 milijuna kuna, od čega je gotovo 10 milijuna usmjereno u gradnju vodoopskrbne mreže, milijun kuna manje u uređenje nerazvrstanih cesta, dok je, primjerice, za novu javnu rasvjetu utrošena 681 tisuća, a za objekte mjesnih samouprava 1,3 milijun kuna.

Ove se godine kroz male komunalne akcije u Brezovicu planira investirati 11 milijuna kuna, a cjelovitu sliku o tome koliko će se tamo raditi, ilustrirat će podatak da Vodoopskrba i odvodnja i Hrvatske vode planiraju investicije od 9,2 milijuna, a Gradski ured za izgradnju daljnja 6,3 milijuna kuna.

U pratnji predsjednika gradske četvrti Stjepana Ferina, gradski su oci toga dana posjetili obiteljsko gospodarstvo Županić – Maslač, čuli o planovima za proširenjem Trpučanske ceste, te o potrebi produljenja autobusne linije do Gornjih Trpuca.