clanak False

Srpanj 2005.

19.04.2017.
30. srpnja,

Gradonačelnik u obilasku gradilišta na Sljemenu

Tijekom obilaska Sljemena gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je obišao gradilište zamjenskog objekta Doma izviđača. Novi Dom izviđača planiran je kao apartmanska kuća i bit će kategoriziran u turističke apartmane sa četiri zvjezdice. Imat će 17 apartmana, restoran kapaciteta 50 mjesta, hidromasažu, saunu te spremnike za skije i bicikle.


Radovi su započeli u veljači 2005., a zadani rok završetka radova je Božić 2005. Vrijednost investicije izgradnje i opremanja je 14.650.000 kuna.

U nastavku, gradonačelnik je obišao Skijalište Sljeme. Kao što se sam uvjerio, do sada je realiziran veći dio radova na rekonstrukciji Crvenog spusta.

Trenutno se izvodi zatravnjenje površine Crvenog spusta i izvedba sustava poprečnih kanala za kvalitetnu odvodnju viška oborinskih voda. Istodobno, provjerom cijelog infrastrukturnog sustava, započele su pripreme za organizaciju ženskog slaloma FIS kupa Zlatni medvjed 2006. koji će se održati 5. siječnja 2006.


28. srpnja,


Gradonačelnik obišao Veterinarsko – higijenski servis

Već drugi put u tjedan dana, prošloga tjedna u Azilu za napuštene životinje u Dumovcu , a danas, kao što je tada i obećao, u Veterinarsko-higijenskom servisu, našao se gradonačelnik Milan Bandić s predstavnicima udruga za zaštitu životinja.

Upoznavši se sa pravilima i uvjetima držanja životinja u karanteni, gradonačelnik je informirao predstavnike udruga o nastojanjima da se, što prije, razriješe problemi sa zemljištem u Dumovcu kako bi se moglo nastaviti planiranim tempom na stvaranju takvog azila koji neće zaostajati za, npr., bečkim. I ovoga puta pozvao je predstavnike udruga na suradnju i naglasio da uspjeh i brzina realizacije planiranog ovisi, također, i o njihovoj međusobnoj suradnji. Apelirao je također i na Zagrepčane da ne napuštaju životinje zbog odlaska na odmor ili bilo kojih drugih razloga te ih pozvao da napuštenim životinjama pruže novi dom.

Pas koji je prije nekog vremena napušten završio u Veterinarsko higijenskom servisu i nakon toga udomljen, ponovno se našao na istom mjestu. Zahvaljujući čipiranju koje je obavljeno za njegova prvog boravka u Servisu zna se da se zove Koko, da je cijepljen i tko mu je bio udomitelj. Novo udomljenje čekat će u azilu u Dumovcu.28.srpnja,

Sporazum o suradnji Grada Zagreba i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu


Sporazum o suradnji u razdoblju od 2005. – 2008. potpisali su danas gradonačelnik Milan Bandić, uime Grada Zagreba i dekan prof. dr. Ivan Lovrinović, uime Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovo je prvi takav sporazum u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik, dodajući da se na ovaj način domaća znanost i struka žele uključiti u realizaciju projekata vitalnih za funkcioniranje grada, gradskih službi i gradskih poduzeća.

Sporazumom se predviđa realizacija četiriju projekta s nizom potprojekata i, 2008., jedan projekt kao svojevrsna sinteza pod naslovom: Znanstveni temelji razvitka Zagreba u 21. stoljeću. Za ovu je godinu planiran projekt Model integriranog upravljanja poslovanjem trgovačkih društava u vlasništvu Grada, a započet će izradom potprojekta Analiza i modeliranje organizacijske i upravljačke strukture, vrijednog 854.000,00 kuna.
28. srpnja,

Gradonačelnik primio veleposlanika Islamske Republike Iran Nj.E. Jafara Shamsiana

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je, u kurtoazni posjet, veleposlanika Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj Nj.E. Jafara Shamsiana.

Gradonačelnik i veleposlanik razgovarali su o mogućnostima uspostave suradnje između gradova Zagreba i Teherana. Promet, graditeljstvo i sport istaknuli su kao područja na kojima bi gradovi, nakon uspostave suradnje, mogli razmjenjivati iskustva.26. srpnja,

Susret s organizatorima turnira u odbojci na pijesku

Zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić, sa suradnicima, primila je organizatore turnira Svjetske serije u odbojci na pijesku Zagreb 2005., koji se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, od 8. do 12. lipnja održao na Jarunu.
26. srpnja,

Mladi sastav NK Špansko kod gradonačelnika Bandića

Gradonačelnik Milan Bandić primio je mladi sastav NK Špansko, u povodu osvajanja Ghotia cupa. Ghotia cup, najveći svjetski nogometni turnir mladih momčadi sa statusom neslužbenog klupskog prvenstva svijeta, ove je godine održan u švedskom gradu Göteborgu. NK Špansko natjecao se u kategoriji nogometaša rođenih 1990. i 1991. te je, između 164 ekipe iz 60 zemalja turnir završio bez poraza.26.srpnja,

Osvajači odličja na matematičkoj olimpijadi kod gradonačelnika

Učenike V. gimnazije Kristinu Škreb, Gorana Dražića, Rudija Mrazovića i Nikolu Grubišića, koji su se sa 46. međunarodne matematičke olimpijade u meksičkom gradu Meridi, prije tjedan dana, vratili s jednom srebrnom, dvije brončane medalje i jednom pohvalom, i njihova profesora Petra Mladinića, u Gradskom je poglavarstvu primio gradonačelnik Milan Bandić.

Pozdravljajući ih i čestitajući im na velikom uspjehu istaknuo je da je talent i nadarenost povezana s iznimnim radom i trudom, ne samo njihovim već i njihovih profesora i mentora, rezultirala ovim iznimnim uspjehom.

Zahvalivši učenicima i profesorima, gradonačelnik je najavio da će nova odluka o stipendijama, a koja bi trebala biti donesena tijekom rujna ove godine, još više vrednovati tako velike rezultate na najvećim međunarodnim natjecanjima. Tako će biti predloženo da učenici i studenti koji osvoje medalje imaju mogućnost izravnog dobivanja stipendija.25. srpnja,

Gradonačelnik primio Josipa Čorka

Odmah po povratku sa VII. svjetskog prvenstva u hrvatnju grčko-rimskim stilom za veterane u Beogradu, gradonačelnik Milan Bandić primio je hrvača Josipa Čorka u povodu osvajanja njegova 11. svjetskog veteranskog zlata.25. srpnja,

Predstavnici Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske kod gradonačelnika Bandića

Izaslanstvo Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske koje je predvodio prof. dr. Sead Berberović pohodilo je zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića te mu zahvalilo za doprinos u organizaciji zagrebačkog obilježavanja 10. obljetnice srebreničke tragedije.

Izaslanstvo je pozdravilo i sve napore koje Poglavarstvo čini u odnosu s manjinskim zajednicama na području Zagreba, a koji često mogu poslužiti kao uzor drugim gradovima.

Prigodom susreta, gradonačelnik Bandić je najavio kako će uskoro posjetiti Srebrenicu te je dao potporu radu Bošnjačke nacionalne zajednice u Hrvatskoj, istaknuvši izvrsnu suradnju s mešihatom islamske zajednice u Zagrebu.

U znak zahvalnosti prof. dr. Sead Berberović poklonio je gradonačelniku monografiju «Srebrenica», autora Tarika Smarana.

U bošnjačkom izaslanstvu bio je i zamjenik zagrebačkog muftije Aziz efendija Hasanović koji je u Srebrenici izgubio trideset i šest članova obitelji.25. srpnja,

Gradonačelnik Bandić primio kotorskog biskupa Janjića

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je u Poglavarstvu Grada Zagreba kotorskog biskupa Iliju Janjića, koji mu je tom prigodom zahvalio na pruženoj potpori u obnovi kotorske katedrale svetog Tripuna te ga izvijestio o životu hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

- Strateški interes Grada Zagreba je pomagati hrvatske zajednice u susjednim zemljama i pridonositi očuvanju njihova kulturnog i narodnog blaga, poručio je tom prigodom Bandić, najavivši nastavak suradnje i potpore toj hrvatskoj zajednici.

Čestitajući mu na ponovnom izboru, biskup je poručio gradonačelniku Bandiću da "dobro koje nosi u sebi podijeli s drugima te da svojim kvalitetama i nadalje bude na usluzi građanima svoga grada, ali i svima onima koji mu se utječu".

25. srpnja - skupštine trgovačkih društava

Izabrani novi članovi u nadzorne odbore gradskih trgovačkih društava

Na konferenciji za novinare, održanoj odmah nakon sjednica skupština svih gradskih trgovačkih društava, gradonačelnik Milan Bandić i jedini član skupština, izvijestio je o razrješenju starih i imenovanju novih članova u nadzornim odborima trgovačkih društava. Naglasio je da struktura nadzornih odbora prati strukturu Gradske skupštine Grada Zagreba, a izabrani su članovi, u pravilu, gradski zastupnici.

Na zajedničkoj sjednici odobrena je pomoć u iznosu od 60 tisuća kuna i to, po 20 tisuća kuna iz Gradskoga stambeno komunalnoga gospodarstva, Gradskih groblja i Zagrebparkinga, kazališnoj grupi "Scena Šešir" za realizaciju ljetne kazališne turneje. Prihvaćena je također ponuda Tiskare J&B za otkup knjige Antuna Mateše "Zaneseni ribar-Pastrve" u povodu 110 obljetnice osnutka Prvoga zagrebačkog ribarskog društva.23. srpnja - radovi u gradskom središtu

Nakon obnove Oktogona gradonačelnik najavljuje i Marićev prolaz u izvornom sjaju

Radovi u Palmotićevoj, od Boškovićeve do Stare Vlaške, u dužini od 450 metara, teku prema planu, uvjerio se tijekom obilaska i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Nove plinske i vodovodne instalacije zamjenit će stare, dotrajale, a stari bi asfalt trebao biti zamijenjen do sredine kolovoza.

Rekonstrukcija Gundulićeve, planirana od 8. kolovoza, započet će, na zahtjev gradonačelnika, tjedan dana ranije, kako bi kompletni radovi mogli biti završeni do početka nove školske godine. U Gundulićevoj se, u dužini od 820 metara, također planira rekonstrukcija plinskih i vodovodnih instalacija, te asfaltiranje kolnika u punom profilu. Samo za asfaltiranje ove dvije ulice predviđeno je oko 4,5 milijuna kuna.

Oktogon - zgrada Prve hrvatske štedionice koja je, prema projektu poznatog arhitekta Josipa pl. Vancaša, sagrađena potkraj 19. stoljeća, zabljesnuo je u punom sjaju nakon vjerne rekonstrukcije i restauracije pod budnom paskom stručnjaka za zaštitu spomenika. Ukupna vrijednost radova iznosi devet milijuna kuna, a gradonačelnik je, zadovoljan učinjenim, naglasio da, što prije, treba, na isti način, obnoviti i Marićev prolaz koji bi, držeći se povijesne matrice, odnosno projekta Rudolfa Lubinskog iz 1932., trebao biti povezan s Trgom bana J. Jelačića.
22. srpnja - gradonačelnik obišao azil za napuštene životinje

Uskoro bolji uvjeti za životinje u Dumovcu

Tijekom obilaska azila za napuštene kućne ljubimce u Dumovcu gradonačelnik Milan Bandić najavio je da bi, do početka rujna, trebala započeti dugo očekivana obnova azila, što bi osiguralo bolje uvjete za životinje i kvalitetniji rad skloništa. Ističući da je vrijeme da se sklonište uredi po europskim standardima - da se proširi i dobije sve nužne sadržaje, gradonačelnik je požurio rješavanje imovinsko-pravnih pitanja zbog kojih jedan dio kupljenog zemljišta nije u funkciji. Natječaj za izvođače radova je raspisan, a nakon izbora najpovoljnijeg ponuđača započet će realizacija oko četiri milijuna vrijedne investicije.

Na molbu predstavnika udruga za zaštitu životinja, gradonačelnik je najavio i uređivanje prostora za informativni centar na Peščenici iz kojega bi se koordinirala pomoć napuštenim životinjama. S predstavnicima udruga dogovorena je suradnja na budućim projektima, a gradonačelnik je iskoristio prigodu da se učlani u krovnu organizacije udruga za zaštitu životinja – Savez udruga za zaštitu životinja.

Azil su s gradonačelnikom obišli i njegova zamjenica Ljiljana Kuhta Jeličić, član poglavarstva Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Josip Janeš, te brojni suradnici i predstavnici udruga.22. srpnja

Dragutin Tadijanović kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 22. srpnja, Dragutina Tadijanovića, znamenitog hrvatskog pjesnika u povodu njegove inicijative za uređivanjem kuće A. G. Matoša.21. srpnja

Gradonačelnik kod kardinala Bozanića

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić sastali su se, 21. srpnja u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu. Bio je to njihov prvi službeni susret u gradonačelnikovu novu mandatu.

21. srpnja

Veleposlanica Šri Lanke u nastupnom posjetu kod gradonačelnika

Nekoliko sati nakon što je predala vjerodajnice predsjedniku RH Stjepanu Mesiću, 21. srpnja, veleposlanicu Republike Šri Lanke NJ.E. Aruni Wijewardane u nastupni je posjet primio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Na prvom susretu bilo je riječi o mogućnostima uspostave suradnje između Zagreba i Colomba, glavnih gradova Republike Hrvatske i Republike Šri Lanke, to više što je gradonačelnik Colomba zag rebački student, dobar poznavatelj Zagreba.

Gradovi su, rečeno je, približno jednake veličine, Colombo bi mogao iskoristiti iskustva Zagreba u naplati parkirališta, proizvodnji tramvaja i rješavanju prometnih problema, a visoku je gošću posebno zanimala i međunarodna suradnja Grada Zagreba.21. srpnja, 4. sjednica Gradskog poglavarstva

Plaće i otpremnine za radnike Sljemena

Na 4. sjednici Gradskog poglavarstva kojoj su nazočili predstavnici sindikata i radnika Sljemena donesena su dva zaključka o rješavanju pitanja plaća i otpremnina. U roku od pet dana radnici će dobiti plaće za lipanj i srpanj (pet je plaća već isplaćeno), a do kraja rujna bit će uplaćene i otpremnine. S onim što je uplaćeno,, Grad će za radnike Sljemena ukupno isplatiti oko 36 milijuna kuna. Prema riječima predstavnika si ndikata, radnik s, primjerice, 20 godina staža dobit će 160 tisuća kuna.

Na press - konferenciji nakon sjednice radnici i predstavnici sindikata zahvalili su Poglavarstvu i gradonačelniku na pomoći u rješavanju njihovih životnih pitanja.
20. srpnja u Poglavarstvu

Gradonačelnik primio sportaše s invaliditetom

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 20. srpnja, predstavnike Zagrebačkoga športskog saveza invalida i sportaše s invaliditetom koji su na državnim natjecanjima u atletici i plivanju održanima tijekom svibnja i lipnja, osvojili niz medalja.

Svi zagrebački natjecatelji, njih 25, u raznim su kategorijama osvojili medalje te, prema riječima predsjednika ZŠS-a Josipa Držaića, svojim sportskim ponašanjem i zalaganjem zaslužili svaku pohvalu.

Radi što bolje skrbi i suradnje s predstavnicima osoba s invaliditetom, u sklopu Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, do jeseni bi se trebao oformiti odjel koji će se baviti upravo tim pitanjima, a tijekom jeseni trebao bi se otvoriti i već ranije najavljivan prostor za Klub invalida Grada Zagreba na Novoj cesti.

Predstavnici ZŠS-a su pohvalili suradnju s Gradom, posebno s gradonačelnikom Milanom Bandićem, njegovom zamjenicom za društvene djelatnosti Ljiljanom Kuhta Jeličić i članom Poglavarstva i pročelnikom za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimirom Šostarom.
20. srpnja

Juniorke ŽNK Agram kod gradonačelnika

U povodu nedavnog osvajanja prvoga mjesta na međunarodnom juniorskom turniru u Peskari, gradonačelnik Milan Bandić primio je danas, 20. srpnja, nogometašice ŽNK – a Agram koje je predvodio predsjednik Željko Kurevija u društvu s predsjednikom NK Kustošija Zoranom Šplajtom.

Tijekom kraćeg prijema kod gradonačelnika na kojemu su, među ostalima, bili zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i pročelnik za obrazovanje, šport i kulturu Ivo Lazanja, bilo je riječi i o problemu prostora za treniranje dvaju klubova koji se, zasad, snalaze na terenu NK Kustošija. Riječ je o ukupno 477 djece od kojih su 72 djevojčice i 405 dječaka.

Uz sagledavanje potreba i drugih gradskih klubova Grad će, rekao je gradonačelnik, pokušati pronaći rješenje i za probleme ŽNK-a Agram i NK-a Kustošija.


19. srpnja, 3. sjednica Gradskog poglavarstva

Za besplatne udžbenike odobreno 38,9 milijuna kuna

Zagrebački će osnovnoškolci i sljedeće školske godine koristiti besplatne udžbenike što će ih, treći put zaredom, financirati Grad Zagreb – izvijestio je gradonačelnik Milan Bandić nakon 3. sjednice Gradskog poglavarstva na kojoj je donesen Zaključak o nabavi obveznih udžbenika za učenike osnovnih škola. Kako je rekao, riječ je o investiciji od 38,9 milijuna kuna za 68.500 kompleta knjiga.

Kao i prošle godine , udžbenici prikupljeni u zagrebačkim osnovnim školama distribuirat će se u škole na područjima 14 županija od posebne državne skrbi.
15. srpnja - Gradonačelnik na gradilištima dvaju vrtića i škole

Ispod budućeg vrtića na Gornjem gradu ostaci naselja iz 7. st. prije Krista

Tijekom obilaska gradilišta osnovne škole Borovje gradonačelnik Milan Bandić najavio je više standarde ugovaranja i čvršće kriterije u pogledu rokova gradnje. Nezadovoljan rokom dovršetka škole, najavljenom za dva mjeseca nakon početka školske godine, gradonačelnik je naglasio da Grad, služeći se novcem građana, za izvođače radova mora odabrati one koji mogu udovoljiti visokim kriterijima rokova i gradnje. Buduća osnovna škola u Borovju, sa 12 učionica, osam kabineta, sportskom dvoranom i otvorenim sportskim terenima, rasteretit će Osnovnu školu Lovre pl. Matačića u Folnegovićevu naselju koju pohađa oko 400 djece iz Borovja i koja je prisiljena raditi u tri smjene. Vrijednost investicije, bez opremanja škole, je 20 milijuna kuna.

Gradski čelnici, predvođeni gradonačelnikom i njegovim zamjenikom Ivom Jelušićem, obišli su i gradilište u Malešnici gdje će, do početka rujna, biti sagrađen dječji vrtić za 14 odgojnih skupina, odnosno za 360 djece, sa svim pratećim sadržajima. Zajedno s opremanjem prostorija vrtića, ova je investicija vrijedna više od 22 milijuna kuna.


Na gradilištu u Matoševoj 7 na Gornjem gradu jedna od posljednjih građanskih kuća s prijelaza 18. u 19. stoljeće, koja je u iznimno derutnom stanju, rekonstruirat će se prema detaljnim konzervatorskim propozicijama i prenamijeniti u dječji vrtić za četiri odgojne skupine.

Osim izvođača radova na gradilištu su i arheolozi koji su iskopali fragment Latenskog klina iz 7 st. prije Krista što, s nalazima drugih lokaliteta na Gornjem gradu, baca novo svjetlo na stariju povijest Zagreba. Arheološka istraživanja ipak ne bi trebala znatnije usporiti gradnju vrtića. Ugovoreni radovi vrijedni su 3,5 milijuna kuna.
14. srpnja na gradilištu Muzeja suvremene umjetnosti

Proslava u povodu Glihe

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića, ravnateljice Muzeja Snježane Pintarić, pomoćnice ministra kulture Blanke Šulc, autora projekta, predstavnika izvođača i brojnih uzvanika iz kulturnog i političkog života, 14. srpnja, uz prigodnu je svečanost obilježena Gliha ili dospjeće pod krov građevine budućeg Muzeja suvremene umjetnosti.

Uz postavljanje temeljnoga kamena i, naravno, otvorenja zgrade koje se planira u rujnu 2007., završetak krovne konstrukcije jedan je od najvažnijih trenutaka gradnje koja se, rečeno je, odvija u skladu s ugovorenim rokovima.
14. srpnja

Predstavnici Udruge Metropolis i Hrvatsko - francuske gospodarske komore kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sastao se danas, 14. srpnja, s Michaelom Scarbonchiem, glavnim tajnikom Udruge Metropolis i Marijanom Matulićem, glavnim tajnikom Hrvatsko – francuske gospodarske komore.

Na radnom sastanku u salonu gradonačelnika razgovaralo se o proširivanju suradnje Zagreba s obje organizacije te o aktivnijem sudjelovanju glavnoga grada Hrvatske u aktivnostima udruge Metropolis.

Među ostalim, bilo je riječi i o mogućnostima neposredne financijske i logističke potpore za zagrebačke razvojne projekte sadržane u Programu rada Gradskog poglavarstva što ga je gradonačelnik predstavio na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine.12. srpnja, press konferencija gradonačelnika

Zagreb i Beč potpisali izjavu o suradnji

Nakon jednodnevnoga radnog boravka u Beču, gdje su gradonačelnici Zagreba i Beča Milan Bandić i Michael Häupl potpisali zajedničku izjavu o suradnji glavnih gradova Austrije i Hrvatske, na press - konferenciji, 12. srpnja, gradonačelnik Zagreba najavio je još užu suradnju na području razvitka grada, prometa, gospodarenja otpadom, kulture, zdravstva, socijalne skrbi, zaštite okoliša i dr.

Ovaj, drugi susret dvaju gradonačelnika u dva mjeseca znak je oživljavanja i intenziviranja suradnje koja je počela za njihova prva mandata, a jedno od vidljivih postignuća svakako je reorganizacija zagrebačke Gradske uprave po uzoru na Beč. Na iskustvima prijateljskoga grada Zagreb će pripremiti i reorganizaciju komunalnog sustava, izbjegavajući pritom greške Beča.

Kako je zaključeno na presici, na kojoj su sudjelovali i najbliži suradnici gradonačelnika Ivo Jelušić, Slavko Dakić i Slavko Kojić, takva suradnja s Bečom, ali i ona koja slijedi s drugim europskim i svjetskim gradovima, predstavlja strateški iskorak Zagreba i njegovo brže uključivanje u svjetsko gospodarstvo, te oblikovanje Zagreba kao internacionalnoga grada.


Od 12. srpnja

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec srpanj 2005., započinje preko Hrvatske pošte danas, 12. srpnja 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 12. do 30. srpnja 2005.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:
    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.
Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 30. srpnja 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na broju telefona: 6100-923.

11. srpnja, press konferencija u Poglavarstvu

Operativne grupe za održavanje javnih površina

S ciljem efikasnijeg rješavanja problema vezanih uz održavanje i uređivanje javnih površina, na sastanku kod zamjenika gradonačelnika Ive Jelušića na kojemu su sudjelovali predstavnici gradskih trgovačkih društava i mjerodavnih gradskih službi, dogovoreno je osnivanje operativnih grupa u trgovačkim društvima, svojevrsnih interventnih ekipa – objavio je zamjenik gradonačelnika Jelušić novinarima na konferenciji nakon sastanka.

Kako je najavio, formirat će se četiri operativne gradske zone – istok, centar, zapad i jug, a do srijede, 13. srpnja, trgovačka će društva oformiti operativne grupe, za čije djelovanje neće biti potrebna dodatna sredstva ni ljudi, nego će se raditi o preraspodjeli poslova.
11. srpnja

Vijenac i svijeća za Većeslava Holjevca

U povodu godišnjice smrti bivšega gradonačelnika Zagreba Većeslava Holjevca, gradonačelnik Milan Bandić sa zamjenicima i predsjednica Skupštine Tatjana Holjevac, položili su, 11. srpnja, vijenac i zapalili svijeću na Grobnicinarodnih heroja NOB-a na Mirogoju.

8. srpnja

Veleposlanica Republike Latvije kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 8. srpnja, veleposlanicu Republike Latvije za Republiku Hrvatsku sa sjedištem u Pragu Nj.E. Ivetu Šulca.

Visoka gošća je najavila otvaranje počasnog konzulata u Zagrebu te pozvala gradonačelnika Bandića na njegovo otvorenje kojemu bi trebao nazočiti i latvijski premijer.

U razgovoru je bilo riječi o prioritetima i problemima s kojima se suočavaju Zagreb i Riga, gradovi s približno jednakim brojem stanovnika.7. srpnja

Gradonačelnik Zagreba izrazio sućut građanima Londona

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji se nalazi u jednodnevnom radnom posjetu Beču uputio je gradonačelniku Londona Kenu Livingstoneu brzojav sućuti i podrške sljedećeg sadržaja:

Cijenjeni gospodine gradonačelniče,

Građanima Londona i Vama izražavam najiskreniju sućut i prijateljsku solidarnost u ime Grada Zagreba i svoje osobno, zbog tragedije koja je danas pogodila London i njegove građane.

U ovom trenutku izražavam spremnost na svaku pomoć koja bi mogla ustrebati.7. srpnja

112. godišnjica rođenja Miroslava Krleže

U povodu 112. obljetnice rođenja Miroslava Krleže, 7. srpnja, izaslanstvo Zagreba predvođeno zamjenicom gradonačelnika Ljiljanom Kuhtom položilo je vijenac i zapalilo svijeće na grob najsvestranijega hrvatskog književnika.

Istoga dana i istim povodom, od 11,00 do 17,00 sati Memorijalna zbirka Miroslava i Bele Krleže otvorena je za posjetitelje.7. srpnja

Izaslanstvo Zagreba u Beču / Drugi susret gradonačelnika u dva mjeseca

Izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačenikom Milanom Bandićem, a u sastavu: zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić, gradska zastupnica Jelena Pavičić, te suradnici Slavko Dakić i Slavko Kojić, u četvrtak, 7. srpnja posjetit će grad Beč i susresti se s gradonačelnikom Michaelom Hauplom, odnosno, predstavnicima bečke organizacije SPÖ-a.

Radni razgovori i razmjena iskustava završit će potpisivanjem zajedničke izjave o o suradnji Beča i Zagreba, odnosno sporazuma između gradske organizacije SDP-a Zagreba i Sozialdemokratische partei Österreichs – SPO Grada Beča.

Koncepcija razvitka Beča i strateški programi njenog provođenja, bit će glavne teme razgovora čelnika dvaju gradova, a na razini stranaka predviđen je dogovor o produbljavanju dosadašnje međustranačke suradnje na području razmjene iskustava o unutarstranačkom radu i na području upravljanja gradom.

Ovaj, drugi susret dvaju gradonačelnika u dva mjeseca znak je oživljavanja i intenziviranja suradnje koja je počela za njihova prva mandata.
6. srpnja

Gradonačelnica Sarajeva kod gradonačelnika Zagreba

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, primio je danas, 6. srpnja, u zgradi Gradskog poglavarstva, gradonačelnicu Sarajeva Semihu Borovac koja je u Zagreb došla radi sudjelovanja na Osnivačkoj konferenciji Asocijacije multietničkih gradova Jugoistočne Europe.

U razgovoru u salonu gradonačelnika dogovoreno je jačanje suradnje dvaju gradova i daljnja razmjena iskustava na području kulture, gospodarstva i funkcioniranja gradskih uprava.

U ime Sarajeva, razgovoru je prisustvovao Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća, a u ime Zagreba, zamjenici gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i Ivo Jelušić sa suradnicima.
6. srpnja

Kamen temeljac za vrtić u Markuševcu

U nazočnosti brojnih građana Markuševca, gradonačelnik Milan Bandić položio je , 6. srpnja, kamen temeljac za vrtić u njihovu naselju u koji će za desetak mjeseci moći «useliti» 200 djece u osam odgojnih skupina, od kojih šest vrtićkih i dvije jasličke. Očekivati je da će tako biti apsolvirana tamošnja lista čekanja za upis u vrtić, a djeca će se iz neadekvatnih prostora u Markuševcu, Brdovcu i Bačunu preseliti u nove namjenske prostore.

Vrtić će se širiti na 1553 četvorna metra brutto – površine, imat će podrum, prizemlje i prvi kat, osam dnevnih boravaka s garderobama, sanitarijama i terasama, kuhinju, praonicu rublja, te gospodarski i upravni trakt.

Planira se uređenje deset parkirališnih mjesta, a novome će se vrtiću prilaziti s pločnika ulice Štefanovec.

Vrijednost investicije procjenjuje se na oko 12,5 milijuna kuna, što će se pokriti iz Proračuna. Prema projektu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, a pod stručnim nadzorom trtke Gradir, radove će izvoditi Konstruktor d.d..

Inače, poznato je da će se u sljedeće tri godine u Zagrebu sagraditi pet novih vrtića, šest osnovnih škola i pet školskih sportskih dvorana. U tijeku je gradnja vrtića na Jarunu i Malešnici.
Iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Ljetovanje za 3.200 djece slabijega imovinskog statusa

Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i ove je godine organizirao besplatno ljetovanje za zagrebačku djecu iz socijalno ugroženih obitelji.

Uz bogat bogat program i pod vodstvom stručnih voditelja ovoga će ljeta u odmaralištima Vladimira Nazora u Dugoj uvali, Velom Lošinju, Crikvenici, Savudriji i u Skradinu ljetovati ukupno 3.200 djece slabijega imovinskog statusa.5. srpnja u palači Dverce

Sudionici Konferencije multietničkih gradova JI Europe kod zagrebačkoga gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je, 5. srpnja, u palači Dverce, sudionike Osnivačke konferencije asocijacije multietničkih gradova jugoistočne Europe koja je najavljena za 6. srpnja u zagrebačkoj Ilirskoj dvorani.

Osim nevladinih organizacija, na Konferenciji će sudjelovati gradonačelnici i predsjednici gradskih skupština gradova iz Albanije, Bugarske, Makedonije, Mađarske, Srbije i Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a kako se čulo, nit vodilja susreta bit će zajednička ideja da više nikad ne dođe do rata na ovim prostorima.

4. srpnja

Najklinceza Hrvatske kod zamjenice gradonačelnika

U povodu proglašavanja za najklincezu Hrvatske, zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić primila je Janu Javurek, pobjednicu na petodnevnom, petom po redu, natjecanju «Najklinci Hrvatske» što se održalo, od 15. do 19. lipnja, na Visu.

Riječ je o natjecanju u kojemu se ocjenjuju komunikacija, odnos prema roditeljima i slobodne aktivnosti, a sedmogodišnja Jana je u tome nadmašila 20 djevojčica i dječaka iz cijele Hrvatske.

Čestitavši joj na pobjedi, zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić darovala je maloj Jani računalo s pisačem te joj ispunila želju da upozna gradonačelnika Milana Bandića.

2. srpnja, gradonačelnik na dva velika gradska gradilišta

Prva etapa Branimirove do 15. kolovoza

Novi Jankomirski most do 1. svibnja 2006.

Prva etapa produžetka Branimirove, na dijelu od Držićeve do Ul. Crvenog križa koja obuhvaća izgradnju nove prometnice s komunalnom infrastrukturom i rekonstrukciju raskrižja Branimirove s Držićevom, bit će dovršena do 15. kolovoza.

Najavljeno je to 2. srpnja u subotnjem obilasku gradonačelnika Milana Bandića koji se sa suradnicima uvjerio da se, zasad, opsežni radovi koji su počeli 18. lipnja, a njihova se vrijednost procjenjuje na 25 milijuna kuna, odvijaju u skladu s planovima.U tijeku je izvedba kanalizacije u sjevernom kolniku nove prometnice, vodovodne i plinske instalacije na istoj dionici privode se kraj u, a u nepuna dva tjedna koliko traju radovi, demontirani su i uklonjeni industrijski kolosjeci bivše tvornice ulja Zvijezda i, među ostalim, preloženi željeznički signalni kablovi.

U tijeku je i obnova južnog kolnika Branimirove, na dionici od Strojarske do Držićeve, a polažu se i nove semaforske instalacije.

Istodobno, na drugome dijelu grada još jedno veliko gradilište koje će se, prema najavama s obilaska, zatvoriti do 1. svibnja 2006.Riječ je o izgradnji novog Jankomirskog mosta koji će biti jednak kao postojeći, što znači - dužina 330 i širina 11,5 metara. Za očekivati je da će se novim mostom izbjeći aktualna zagušenja prometa jer će njegovom izgradnjum zapadni ulaz u grad funkcionirati na dva odvojena kolnika s dvije traka.
1.srpnja

Djeca iz Beslana na Jarunu

Nakon trotjednog boravka u dječjem odmaralištu u Novom Vinodolskom, djeca stradala u rujnu prošle godine u terorističkoj akciji u Beslanu, 1. su se srpnja vratila svojim domovima.

Prije odlaska u Zračnu luku Zagreb, upriličen im je višesatni boravak na Jarunu gdje ih je, nakon prigodnog programa, u ime Grada pozdravila zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić.

Od 2. do 9. srpnja – akcija

Udomite napuštenu životinju

Udomite napuštenu životinju naziv je akcije koju, od 2. do 9. srpnja, organizira Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, a koja je najavljena 30. lipnja u prostorima Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu.

Akcija je organizirana sa ciljem da se udomi što više napuštenih životinja koje na ulicu dospijevaju najčešće uoči godišnjih odmora. Zato je s konferencije upućen apel vlasnicima pasa i mačaka da ih u vrijeme dok nisu u Zagrebu ostave kod prijatelja ili na nekom drugom primjerenome mjestu.

U osam dana, koliko će trajati Akcija, Zagrepčani će se moći upoznati sa životinjama koje traže udomljenje, a u subotu i nedjelju, 2. i 3. srpnja, u 8,30, 10,00 i 11,30 sati, ispred zgrade Poglavarstva, kretat će autobusi do Dumovca i besplatno voziti građane do životinjskog azila, da bi se, prema očekivanjima organizatora, vraćali kućama s novim kućnim ljubimcima.

Konferenciju za novinare vodili su zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i pročelnik za poljoprivredu i šumarstvo Josip Janoš, voditeljica Dumovca Tatjana Zajec, predstavnici udruga, te pjevačica i voditeljica Maja Vučić kao javna osoba koja podržava akciju i koja je, sa svojim «usvojenim» ljubimcem, pozirala za prigodni jumbo plakat.