clanak False

Kolovoz 2005.

19.04.2017.
 
31. kolovoza

Info – centar za napuštene životinje na Pešćenici

Gradonačelnik Milan Bandić predao je, 31. kolovoza, Savezu udruga za zaštitu životinja novouređene prostore za Info – centar na lokaciji IV Stara Pešćenica 1.

U uređivanje prostora utrošeno je oko 200 tisuća kuna, a u konačnici, Info – centar će objedinjavati podatke podatke o svim nađenim, izgubljenim, odnosno, traženim životinjama. Na jednome mjestu bit će i podaci o životinjama smještenima u udrugama, gradskom Azilu u Dumovcu ili u higijen skom servisu.

Kako se čulo, riječ je o novom, profesionalnom pristupu rješavanju problematike napuštenih životinja.30. kolovoza

Novi rotor u Grškovićevoj

Temeljito rekonstruirana Grškovićeva, u dužini od 900 metara, puštena je u promet, u šest ujutro, 30. kolovoza, u nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i njegovih najbližih suradnika.

Osim asfaltiranja, kompletnog uređivanja prometnice i obnove vodovodnih instalacija, uz ukupnu investiciju od oko četiri milijuna kuna, na dionici uz Bijeničku, na mjestu negdašnjega semaforiziranog križanja, sada je novi rotor.Vukovarska

U "noćnoj patroli"

Bijenička

29. kolovoza, u 4,30 sati

Gradonačelnik pustio u promet Vukovarsku

Kako bi se izbjegle jutarnje gužve u vrijeme odlaska na posao, u noći s nedjelje na ponedjeljak, točnije, u 4,30 sati, u prisustvu gradonačelnika, njegovih suradnika i novinara, u promet je puštena Vukovarska na dionici od Savske do Trešnjevačkog placa, a pola sata kasnije i Bijenička. Bila je to prigoda i za «noćnu kontrolu» obnove raskrižja Frankopanske s Ilicom, kojom, također, već prometuju tramvaji i automobili.


Radovi u Vukovarskoj

Frankopanska - popravak tračnica

Remetska crkva

Na spomenutoj dionici Vukovarske rekonstruirana je komunalna infrastruktura i sama prometnica, a o detaljima radova u subotnjem su obilasku čuli predstavnici Grada predvođeni gradonačelnikom, koji je toga dana obišao i radove na uređivanju crkve Blažene Djevice Marije Majke Božje Remetske, te radove na rekonstrukciji Uspinjače i Frankopanske.
25. kolovoza u palači Dverce - Zamjenica gradonačenika primila predstavnike svjetskog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje se na Jarunu održava od 24. do 28. kolovoza.Nakon kraće ljetne stanke, 25. kolovoza, održana je 7. sjednica Gradskog poglavarstva.
Dnevni red ove, i prethodnih sjednica, možete naći u aplikaciji pod nazivom "Sjednice Gradskog poglavarstva" na našoj početnoj stranici.
23. kolovoza

Gradonačelnik financira školovanje dva psa vodiča slijepih

Gradonačelnik Milan Bandić predao je, 23. kolovoza, dva štenca, buduće vodiče slijepih osoba, obiteljima u kojima će, na socijalizaciji, provesti godinu dana. Nakon toga slijedi šestomjesečni trening, a onda će biti dodijeljeni onima koje će pratiti do umirovljenja.

Za školovanje jednoga psa vodiča treba izdvojiti 50 tisuća kuna, a gradonačelnik je za školovanje štenaca Billa i Bubi Udruzi donirao 100 tisuća kuna preostalih iz predizborne kampanje.
23. kolovoza

Počela distribucija besplatnih udžbenika

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima, u utorak, 23. kolovoza, iz velesajamskoga skladišta Narodnih novina, počela je distribucija 1,2 milijuna besplatnih udžbenika za 68,5 tisuća zagrebačkih osnovnoškolaca u 114 škola, u što je Grad utrošio 38,8 milijuna kuna.

Prvi kontigent udžbenika usmjeren je u Osnovnu školu u Stenjevcu.

Prema riječima gradonačelnika, ovo je treća godina za redom da Grad poklanja udžbenike, a ispunit će se obaveza i prema općinama i gradovima od posebne državne skrbi o čemu će se više čuti za tjedan dana.

Prvu dostavu udžbenika pratili su zamjenici gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i Ivo Jelušić, te član Poglavarstva za obrazovanje, kulturu i šport Duško Ljuština.
21. kolovoza

I Gundulićeva puštena u promet

U društvu sa suradnicima, novinarima i građanima, u nedjelju, 21. kolovoza, gradonačelnik Milan Bandić prošetao je temeljito rekonstruiranom Gundulićevom, pustivši je tako u promet deset dana prije ugovorenog roka.
Uz investiciju od 13,9 milijuna kuna, u 25 dana koliko su trajali radovi, sanirane su vodovodne i plinske instalacije s kućnim priključcima, elektroinstalacije i sama prometnica.18. kolovoza

Zamjenik gradonačelnika primio ruske gospodarstvenike

Zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić i predstavnik Ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo primili su, 18. kolovoza, grupu ruskih gospodarstvenika koje je predvodio Aleksej Ignatiev, voditelj Akademije grada Moskve, a u sklopu njihova studijskoga putovanja u RH.

Na sastanku u zgradi Gradskog poglavarstva predstavljeni su zagrebački investicijski projekti i katalog tvrtki koje bi željele uspostaviti poslovne kontakte s tvrtkama iz Ruske Federacije. U predstavljanju gospodarskoga potencijala Zagreba posebnu je pažnju izazvao zagrebački niskopodni tramvaj proizveden u pogonima konzorcija CROTRAM, a koji bi mogao postati hrvatski izvozni proizvod.

Susret u Zagrebu nastavak je gospodarske suradnje gradova Zagreba i Moskve.

Osnovna škola u Borovju

Vrtić u Malešnici

Škola u Kustošiji

20. kolovoza, subotnji obilazak gradskih četvrti

Do početka nove školske godine škola u Borovju i vrtić u Malešnici

Novu školsku godinu učenici s područja Borovja dočekat će u novosagrađenoj školi u naselju koja će imati sportsku dvoranu, 12 učionica, osam kabineta, didaktičku zbirku i sve potrebne prateće sadržaje. Na dvije etaže, škola s dvoranom prostire se na oko 3.500 m2, školski otvoreni tereni zauzimat će 2.540 m2, a pripadajući trg i park 3.760 m2.

Da se radovi privode kraju i da s u punom zamahu završni zahvati kao što je postavljanje podova, ličenje, montaža i sl., u subotnjem se obilasku, 20. kolovoza, uvjerio gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, naglasivši da je riječ o prvom objektu iz programa rješavanja problema trosmjenskog rada š kola.

Završni se radovi odvijaju i na građevini novog vrtića u Malešnici, katnici, koji će, u rujnu moći primiti 300 djece u 14 odgojnih grupa. U Sokolskoj, pak, obnavlja se matični objekt OŠ Kustošija sagrađen prije 100 godina. Zbog dotrajalosti, uređuje se pročelje, stolarija, parketi, sanitarije i školska sportska dovrana, a radovi koji su se odvijali u dvije etape bit će dovršeni do početka školske godine.

14. kolovoza

Branimirova i Most Mladosti ponovo u prometu

U nedjelju 14. kolovoza, križanje Branimirove s Držićevom pušteno je u promet, čime je označen kraj prve faze izgradnje Branimirove na dionici od Držićeve do Ul. Crvenoga križa duge 370 metara.

Prema najavi gradonačelnika Milana Bandića, Branimirova će se spojiti s Heinzelovom do sredine 2006., približno kada će biti otvoren i novi Jankomirski most.

U sklopu opsežnih radova dovršenih čak 14 dana prije roka i vrijednih oko 25 milijuna kuna temeljito je rekonstruirana tramvajska prometnica na raskrižju Branimirova – Šubićeva – Držićeva, a od 18. lipnja kada je otvoreno gradilište, na području nekadašnje tvornice ulja sagrađena je prometnica širine 38 – 41 metar s dva kolnika , pješačkim hodnikom i biciklističkom stazomNa zelenom pojasu između sjevernog kolnika i pješačkog hodnika bit će zasađen drvored širine tri metra.

Istoga dana, u promet je pušten i Most Mladosti obnova kojega je dovršena dan prije roka, a u što je Grad investirao oko 5,5 milijuna kuna.
Uređivanje Mlinarske

Radovi u Gundulićevoj

13. kolovoza

Do kraja mjeseca novi krov za vrtić na Prisavlju / Radovi na prometnicama privode se kraju

Sanacija krova, uređenje električnih instalacija i sanacija toplinske stanice u dječjem vrtiću Vrbik na Prisavlju, radovi vrijedni 1,2 milijuna kuna odvijaju se u skladu s planovima i bit će dovršeni do konca mjeseca – čulo se 13. kolovoza u redovitom subotnjem obilasku gradonačelnika Milana Bandića sa suradnicima, koji su se toga dana uvjerili da će se rokovi ispoštovati i u Branimirovoj, na Mostu Slobode, te u Mlinarskoj i u Gundulićevoj.

U prigodi posjeta NK Zagreb u Veslačkoj najavljeno je raspisivanje natječaja za postavljanje umjetne trave na dva terena u što će Grad investirati tri milijuna kuna. Kako se čulo, zbog brzog propadanja terena koji su uređivani prije dvije godine, slijedi i provjera aktivnosti s tim u vezi.Od 12. kolovoza - isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec kolovoz 2005., započinje preko Hrvatske pošte u petak, 12. kolovoza 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 12. do 31. kolovoza 2005.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:
    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.
Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 31. kolovoza 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na broju telefona: 6100-923.11. kolovoza

Veleposlanik Republike Češke kod gradonačelnika Zagreba

Uoči službenog posjeta predsjednika Republike Češke Vaclava Klausa Republici Hrvatskoj (od 6. do 8. rujna), gradonačelnik Milan Bandić primio je veleposlanika Republike Češke, Nj.E. Petra Burianeka.

U salonu gradonačelnika razgovaralo se o obnavljanju i unapređivanju suradnje između Zagreba i Praga na području gospodarstva, kulture i sporta, te o razmjeni iskustava u organizaciji sustava upravljanju glavnim gradovima dviju država.

Uz veleposlanika Republike Češke bio je Vitezslav Schwarz, drugi tajnik zadužen za ekonomska pitanja, a u ime Grada Zagreba razgovoru je prisustvovao i pročelnik Ureda gradonačelnika Marijan Maras.6. kolovoza,

Gradonačelnik u obilasku Gornjega grada

Subotnji obilazak gradonačelnik Milan Bandić započeo je informirajući se o tijeku aktivnosti na gradnji javnog WC-a u Cesarčevoj ulici.

Riječ je o novom sanitarnom čvoru koji će preuzeti funkciju javnog WC-a u središtu grada te omogućiti da se javni WC ukloni s glavnoga gradskog Trga bana Jelačića. Javni WC u Cesarčevoj sagradit će se kao podzemna građevina, površine 208.71 m 2 .

U tijeku je provedba javnog nadmetanja za izvođenje radova. Predviđen početak radova je listopad 2005., a dovršetak svibanj 2006. Procjena ukupne vrijednosti investicije je 3.500.000,00 kuna.U nastavku je gradonačelnik obišao Tržnicu Dolac i provjerio stanje radova na kompletnoj obnovi tamošnje ribarnice. Radovi su započeli na početku srpnja 2005., a obnova će biti gotova na početku rujna ove godine. Investicija je to vrijedna 5,390.231,00 kuna.

Nastavilo se obilaskom tunela Grič koji pod zemljom spaja Radićevu i Mesničku ulicu te ima četiri sigurnosna izlaza koji prema jugu završavaju u iličkim dvorištima. Tunel je sagrađen 1943. kao sklonište. Dugačak je 350, a širok 3 metra, sa središnjim proširenjem od 5.5 metara.

U novije se vrijeme prostor skloništa pokušava prenamijeniti i komercijalizirati. Zadnji prijedlog je da se, vezano uz gradnju garaža na Tuškancu, iz tunela dizalima osigura okomita povezanost saGornjim gradom. Tako bi se Markov trg oslobodio prometa, a Gornji grad uredio kao pješačka zona.
Paralelno s tim predloženi su različiti kulturni sadržaji unutar tunel a, kao npr. muzej osjeta s mogućnošću vizualnih doživljaja, zvučnih efekata i taktilnih senzacija.Obilazak je završen na arheološkim nalazištima u parku Grič i na Trgu Sv. Marka.

Istraživanjem u parku Grič otkriveni su tragovi naselja iz starijega željeznog doba sa zemunicama i otpadnom jamom u kojoj su nađeni vrijedni nalazi materijalne kulture iz razdoblja halštata. Arheološki istražni radovi započeli su 2004., a dovršetak se planira 2006. Vrijednost dosad ugovorenih radova je 756.000,00 kuna.


Vrijedni i značajni arheološki nalazi na Trgu Sv. Marka svjedoče o kontinuitetu naseljavanja brda Grič od kasnoga brončanog doba do danas. Otkriveni su tragovi naselja i ostaci srednjovjekovnog groblja,najstarijeg u gradu, koje prethodi izgradnji crkve Sv. Marka u 13. stoljeću. Arheološki radovi započeli su 2005., a u cijelosti bi se dovršili do kraja ove godine. Vrijednost radova je 733.824,00 kuna


4. kolovoza,

Obilazak Jankomirskog mosta

Gradonačelnik Milan Bandić s gradskim je čelnicima obišao je gradilište novoga Jankomirskog mosta.

Kao što se gradonačelnik uvjerio na terenu izveden je, nakon pripremnih radova, glavni kanal za odvodnju. Temeljenje je završeno izvedbom svih pilota i podložnih betona te se trenutačno radilo na naglavnicama pilota i stupovima.4. kolovoza,

Palmotićeva puštena u promet

Prije nego što je bilo planirano, gradonačelnik Milan Bandić pustio je u promet obnovljenu dionicu Palmotićeve ulice, od Stare Vlaške do Boškovićeve, dužine 450 metara.

Radovi su obuhvatili rekonstrukciju plinske i vodovodne infrastrukture s priključcima, sanaciju dotrajalog asfalta i obnovu kompletne horizontalne i vertikalne signalizacije.

Vrijednost radova, bez plinskih i vodovodnih instalacija, iznosi 1.400.000,00 kuna.

4. kolovoza,

Izaslanstvo Grada Zagreba položilo vijence

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja izaslanstvo Grada Zagreba, koje je predvodio gradonačelnik Milan Bandić
, na Gradskom groblju Mirogoj, odalo je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata.Izaslanstvo je položilo vijence i upalilo svijeće ispred Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja, na grobu prvoga predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Uz gradonačelnika, izaslanstvo Grada Zagreba činili su zamjenica gradonačelnika Ljiljana Kuhta Jeličić i član Gradskog poglavarstva Duško Ljuština.3. kolovoza - konferencija za novinare

Bogat program za 10. obljetnicu Oluje

Na konferenciji za novinare o obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno, 10. obljetnice akcije Oluja, gradonačelnik Milan Bandić izvijestio je novinare o bogatom programu za Zagrepčane koji ostaju u gradu ili još nisu otišli na godišnje odmore.

Osim prigodne izložbe u HDLU-u, u Meštrovićevu paviljonu, pod nazivom Bljesak oluje koju je pripremio Muzej grada Zagreba, u suradnji s Vojnim muzejom MORH-a, a koju će gradonačelnik otvoriti u četvrtak navečer, Zagrepčani će dobiti i cjelodnevni program na Jarunu koji će se završiti velikim koncertom Parnoga Valjka i vatrometom. Blagdanskom će ugođaju pridonijeti i Glumačka družina Histrion besplatnom predstavom Fric i pjevačica redatelja Zlatka Viteza (autori: Senker – Mujičić – Juranić), na Opatovini.

Gradonačelnik će s izaslanstvom Grada položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju, uz Središnji križ u Aleji branitelja i kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata, te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Miodrag Demo, voditelj Odjela za branitelje i sam sudionik akcije Oluja pozvao je Zagrepčane da u sutra, u 4, 45 minuta, u vrijeme kad je započela akcija izvjese hrvatske stjegove na fasade svojih kuća ili zgrada.

Na konferenciji su sudjelovali još i Duško Ljuština, član Gradskog poglavarstva zadužen za obrazovanje šport i kulturu, Vinko Ivić, ravnatelj Muzeja Grada Zagreba, Dinko Čutura, ravnatelj Vojnog muzeja MORH-a, Aleksa Kocijan, direktor Jaruna, te autori izložbe, Kristijan Strukić (kustos) i Željko Kovačić (oblikovanje).3. kolovoza,

Susret gradonačelnika i veleposlanika Malezije

Gradonačelnik Milan Bandić primio je u svom uredu veleposlanika Malezije u Republici Hrvatskoj Nj. E. g. Dato` Azman Bin Mohd Nazira.

Nakon kurtoaznog upoznavanja, veleposlanik Malezije najavio je gradonačelniku održavanje manifestacije kulturno-gastronomske promocije Malezije koja će se, u rujnu, održati u Zagrebu.
3. kolovoza,

Nastupni posjet nove veleposlanice Republike Austrije


Gradonačelnik Milan Bandić primio je u nastupni posjet novu veleposlanicu Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Helgu Konrad.

U kratkom razgovoru gradonačelnik je istaknuo tradicionalno prijateljstvo Hrvata i Austrijanaca te odličnu suradnju Grada Zagreba s Gradom Bečem i Gradom Grazom.

Gradonačelnik i veleposlanica izrazili su uvjerenje da će se dosadašnja razmjena iskustava s Bečem i Grazom na područjima gospodarstva, zbrinjavanja otpada, zdravstva i kulture nastaviti novim zajedničkim projektima.
2. kolovoza,

Gradonačelnik u Kninu

Izaslanstvo Grada Zagreba, koje je predvodio gradonačelnik Milan Bandić, na poziv gradonačelnice grada Knina Josipe Rimac, posjetilo je Knin.
Tom je prigodom gradonačelnik Bandić predao donaciju Grada Zagreba Gradu Kninu koju su činili osnovnoškolski udžbenici, obuća za djecu, informatička oprema, zelenilo za javne površine, te financijska potpora od 100 000 kuna za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, odnosno 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja.Blagdan Gospe od Anđela gradonačelnica Rimac iskoristila je da gradonačelnika Bandića povede na otočić Visovac gdje su izaslanstva sudjelovala na misnom slavlju u franjevačkom samostanu Gospe od Milosti, a koje je predvodio šibenski biskup Ante Ivas.

Nakon Svete mise, gradonačelnik je prošetao franjevačkim samostanom te se susreo s gvardijanom samostana fra Ivanom Buljevićem.