clanak False

Siječanj 2005.

19.04.2017.
29. siječnja

Završena akcija podjele prehrambenih paketa romskim obiteljima

U organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i Službe za mjesnu samoupravu, a u suradnji s Vijećem romske nacionalne manjine Grada Zagreba, u subotu, 29. siječnja podjelom 70 paketa na Trešnjevci, Peščenici i Borongaju, završena je akcija podjele prehrambenih paketa sugrađanima romske nacionalnosti.

Tijekom akcije pakete je dobilo ukupno 209 romskih obitelji.
26. siječnja, sastanak Glavnog i operativnog stožera Zimske službe

Na prometnicama 180 ekipa Zimske službe

U rezimiranju stanja Zimske službe, na sastanku njenog Glavnog i operativnog stožera održanom 26. siječnja, čulo se da je u tekućoj sezoni 180 ekipa Zimske službe na gradske prometnice posulo 3090 tona soli, 390 tona mješavine i 195 tisuća litara rasoline. Na lokacijama nedostupnima vozilima Zimske službe postavljeno je 279 sanduka sa solju, a tijekom snježnih dana oko 350 djelanika Čistoće svakodnevno je održavalo 220 stubišta.

Ekipe Zrinjevca, njih osam, skrbilo je o tramvajskim stajalištima, a 30 je ekipa čistilo staze u parkovima i oko njih.

Zetovci su, pak, svojim ralicama očistili 130 kilometara tračnica, a za čišćenje parkirališta bio je nadležan Zagrebparking.

Zbog olujnog vjetra i zapuha, Sljemenska je cesta neko vrijeme bila zatvorena bez obzira na čišćenje i po tri puta na dan.
24. siječnja u palači Dverce

Novogodišnje primanje za predstavnike Diplomatskog zbora u RH

U gradskoj palači Dverce održan je tradicionalni prijem što ga Gradonačelnica Grada Zagreba u prigodi nove godine, priređuje za predstavnike Diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, kao domaćin prijema, visokim je gostima zaželio uspjeh u obavljanju njihovih odgovornih dužnosti te im, u ime građana Zagreba, zahvalio na pomoći i podršci koju su iskazali u uspostavi i razvijanju suradnje između Grada Zagreba i mnogih europskih i svjetskih gradova.

Uz blagoslov Gradu i njegovim stanovnicima i zahvalu na prijemu, u ime predstavnika Diplomatskog zbora prisutnima se obratio apostolski nuncij msgr Francisco – Javier Lozano, doajen diplomatskog zbora u RH.

Osim članova Gradskog poglavarstva, na novogodišnjem je prijemu bila i ministrica europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.Janica

Brojni gledatelji bodre naše skijašice

Nika

20. siječnja – Zlatni medvjed, svjetsko skijaško natjecanje okupilo je na Sljemenu više od 20 tisuća gledatelja koji su bodrili hrvatske skijašice. Iako je Janica promašila vrata u prvoj vožnji, prvotno razočarenje preraslo je u veliko zadovoljstvo postignućima Nike Fleiss i Ane Jelušić koje su ušle u grupu deset najboljih na svijetu. Prvu sljemensku pobjedu na najdužoj slalomskoj stazi na svijetu osvojila je finkinja Tanja Poutiainen. Organizacija se ocjenjuje vrhunskom, sljedeće godine ponovo svjetski kup za žene, a prema najavama FIS-a, za koju godinu pred svojim bi sugrađanima mogao voziti i Ivica.


Sljeme - iščekivanje Janice

Program na Trgu bana Jelačića

Cilj
Od 18. siječnja

Isplata novčane pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec siječanj 2005., započinje preko Hrvatske pošte u utorak, 18. siječnja 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 18. do 28. siječnja 2005.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:
    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.
Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Ukoliko pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 29. siječnja do 4. veljače 2005., može se podići u FINI, u Ulici Grada Vukovara 70, na šalteru 18.
Napomena: opunomoćene osobe mogu podići pomoć u FINI samo na temelju punomoći ovjerene kod javnog bilježnika.

Nakon 4. veljače 2005. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb na adresi Ulica grada Vukovara 56a, tel. 6100-923.

12. siječnja

Vodoopskrbni sustav Medvednica pušten u funkciju

U društvu s direktorom trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja Jadrankom Robićem, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić pustio je u funkciju vodoopskrbni sustav Medvednice za potrebe zasnježenja staza u povodu FIS Svjetskog kupa Zlatni medvjed.

Kako se čulo, postojeći vodoopsrbni sustav Medvednice nije mogao udovoljiti dodatnim potrebama za umjetno zasnježivanje skijaških staza na Sljemenu, tako da je , uz investiciju od 28,4 milijuna kuna sagrađen novi cjevovod dug 13.200 metara, crpna stanica Hornjak i prekidna komora kapaciteta 40 kubika.

U sklopu priprema za Zlatni medvjed , uređena je i šumska cesta od kamenoloma u Gornjoj Bistri do Crvenog spusta u duljini od 6.914 metara, postavljeno je 28 snježnih topova, 60 rasvjetnih stupova.Od 11. do14. siječnja

Izaslanstvo Zagreba u Ankari

Na poziv gradonačelnika Ankare Ibrahima Meliha Gökceka izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačenicom Vlastom Pavić i u sastavu: pročelnica za planiranje razvoja i zaštitu okoliša Anka Mrak Taritaš i član Poglavarstva, pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, otputovalo je u Ankaru.

U sklopu službenog boravka u Ankari, izaslanstvo Grada Zagreba sastat će se s gradonačelnikom Ankare i gradonačelnicima četvrti Etimesguta i Mamaka , posjetit će tamošnju tvrtku zaduženu za javni prijevoz EGO, obići će neke projekte koje provodi Grad Ankara, te, među ostalim, prisustvovati prezentaciji sustava podzemne željeznice u Ankari.

Trodnevni posjet Ankari završit će potpisivanjem Deklaracije o suradnji gradova Zagreba i Ankare za razdoblje od 2005. do 2007.
11. siječnja, 146. sjednica Gradskog poglavarstva

Spomenici Vladku Mačeku i Benediktu Kotruljeviću

Ako se i gradski zastupnici slože s prijedlogom utvrđenim na prvoj sjednici Poglavarstva u ovoj godini, raspisat će se urbanističko – arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja spomen obilježja dr. Vladku Mačeku u povodu stoljeća djelovanja Hrvatske seljačke stranke.

Prema idejnom rješenju Mihajla Kranjca, istočno od križanja ulica Draškovićeve, Kneza Borne i Kneza Mislava, na pločniku ispred Privredne banke postavio bi se, pak, brončani spomenik Benediktu Kotruljeviću visok više od dva metra. Izradu i postavljanje spomenika financirao bi predlagač, Udruga Hrvatski računovođa, sredstva za gradnju postolja osigurao bi Grad Zagreb.

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu, na 146. sjednici Poglavarstva utvrđena je Odluka o davanju u zakup i na korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenoga građevinskog zemljišta.

Džeparac za korisnike domova umirovljenika slabijeg socijalnog statusa

Na sjednici je prihvaćen Zaključak o visini socijalne pomoći za 2005., na temelju koje se definiraju iznosi pomoći umirovljenicima, prehrane u pučkim kuhinjama, pomoći u naravi obiteljima s troje i više djece, pomoć djeci u mliječnoj hrani, smještaj u prenoćištu, dječja ljetovanja i zimovanja, dostava obroka u kuću...

Kao novost uvodi se tzv. džeparac od 200 kuna za korisnike domova za starije i nemoćne čiji je osnivač Grad, a kojima je to pravo utvrđeno rješenjem centra za socijalnu skrb.

Pripreme za izgradnju OŠ u Sesvetskim Selima

Nakon obrazloženja Nenada Crnića, pročelnika za izgradnju grada, doneseni su zaključci o rješavanju imovinsko pravnih predmeta za izgradnju osnovne škole i športske dvorane u Sesvetskim Selima, te za proširenje groblja u Šestinama.

Zemljište u Sesvetskim selima kupovat će se za 210 kuna po četvornome metru, a ono u Šestinama za 375,62 kune po m2.

Već uobičajeno, dane su suglasnosti investitorima za financiranje izgradnje pripadajućih prometnica s komunalnom infrastrukturom, a jednoglasno, prihvaćeno je da Grad preuzme dugovanja Specijalne bolnice za plućne bolesti u iznosu od 790.864,20 kuna, čime će se riješiti problem dugovanja prema dobavljaču hrane.

Konačna lista kandidata za Stipendiju Grada Zagreba za deficitarna zanimanja

U nastavku sjednice utvrđena je Konačna lista kandidata za dodjelu Stipendije Grada Zagreba za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva za tekuću školsku godinu. Na listi je 150 učenika, budućih alatničara, autolakirera, bravara, dimnjačara, elektroinstalatera, keramičara – oblagača, konobara, krojača, kuhara, limara, obućara, pedikera, pekara, puškara, slastičara, soboslikara, staklara, stolara, tesara i zidara.

Za sljedeću sjednicu Ured za zdravsto, rad i socijalnu skrb pripremit će izvješće o stanju u bolnici Sveti Duh i u drugim zdravstvenim ustanovama u vlasništvu Grada.


5. siječnja, u 12,00 sati

Tri minute šutnje za žrtve tsunamija

Na inicijativu predsjednika Vlade RH dr. Ive Sanadera, gradonačelnica Vlasta Pavić poziva građane da danas, 5. siječnja, točno u podne, trominutnom šutnjom odaju počast i iskažu solidarnost sa žrtvama tsunamija. U to će vrijeme biti zaustavljen ZET-ov tramvajski i autobusni promet u gradu.
Odbrojavanje zadnjih sekundi 2004.

Vatromet na Trgu b. Jelačića

Kod dežurnih vatrogasaca

Doček 2005. na Trgu bana Jelačića

Dvadesetak tisuća Zagrepčana dočekalo je 2005. na Trgu bana Jelačića, i uz bogati vatromet zadnje minute 2004. odbrojalo u društvu s gradonačenicom Vlastom Pavić, njenim zamjenicima Milanom Bandićem i Stipom Tojčićem, predsjednicom Skupštine Moranom Paliković Gruden, članovima Poglavarstva i gradskim zastupnicima.

Program dočeka bio je u znaku pola stoljeća rocka u svijetu i 45 godina u Zagrebu.

U prvim minutama 2005. gradski su oci posjetili dežurne vatrogasce u Savskoj i Hitnu službu u Draškovićevoj.