clanak False

Prosinac 2005.

19.04.2017.

 


28. prosinca, sjednica Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije

Spalionica u Zagrebu / zbrinjavanje termičkog otpada u Županiji

Na sjednici Zajedničkog vijeća Grada Zagreba i Zagrebačke županije jednoglasno je prihvaćen prijedlog sporazuma o suradnji u zbrinjavanju otpada koji sada treba proći izvršnu i zakonodavnu proceduru.

Sljedeća sjednica zakazana je za drugu polovicu siječnja, a na dnevnom će se redu naći suradnja na programima poljoprivrede.

Objavili su to prvi ljudi Grada i Županije, gradonačenik Zagreba Milan Bandić i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice.

U prijedlogu sporazuma stoji konstatacija da je u zajedničkom intresu osigurati provođenje mjera za postupanje s otpadom koje se odnose na zbrinjavanje i konačni postupak obrađivanja.

Zagreb bi trebao investirati gradnju postrojenja za termičku obadu otpada u kojoj bi se, osim zagrebačkoga, spaljivao i otpad s područja županije. Zagrebačka bi županija trebala na svom terenu omogućiti zbrinjavanje ostataka termičke obrade iz spalionice.

Na sjednici i konferenciji za novinare bile su i predsjednice Gradske, odnosno Županijske skupštine, Tatjana Holjevac i Palma Klun – Posavec, članovi Poglavarstva i pročelnici mjerodavnih ureda.28. prosinca - sjednica stožera Zimske službe

Sve ceste prohodne / Zagreb spreman za novi snijeg

Sve ceste u Zagrebu su prohodne, tramvaji i autobusi normalno voze. Od noćas u pola dva 172 ekipe Zimske službe ralile su i posipavale 1886 kilometara prometnica kako bi ih dovele u prohodno stanje. Tramvajska stajališta čistili su radnici Zrinjevca, a ZET-ovci pak tračnice. Okretišta je tijekom noći i jutra čistilo 205 radnika Čistoće u čijoj su nadležnosti i gradska stepeništa i pješački kolnici na prilazu bolnicama.

U zadnja 24 sata dogodilo se devet prometnih nesreća s tri ozlijeđene osobe, od kojih se jedna bori za život. Policija nadzire imaju li vozači propisanu zimsku opremu, jer je i to jedan od sigurnosnih uvjeta.

Čulo se to na sjednici stožera Zimske službe na kojoj je zaključeno da je obavljen zadovoljavajući posao i da su sve ekipe spremne za novi snijeg. Čulo se i to da ceste moraju biti u potpunosti čiste tek pet sati nakon što snijeg prestane padati.

A da bi sve funkcioniralo doista kako treba sukladno gradskoj Odluci o komunalom redu, građani su dužni sami čistiti snijeg ispred svojih vrata, veža i ulaza. Komunalni redari redovito obilaze teren, a u konačnici će naplatiti kaznu onima koji zanemare svoje dužnosti.

Uz naglasak da će gradske službe i dalje činiti sve da bi se zadovoljili već ranije postignuti standardi bez obira na količine snijega, gradonačelnik je sa sjednice stožera uputio molbu Zagrepčaima da, čisteći snijeg ispred svojih vrata, i oni doprinesu normalnom funkcioniranju grada, bez ozljeda prolaznika i nepotrebnih šteta.


 


DV Srednjaci

Uređena dionica Škorpikove

Sveučilišna aleja


24. prosinca

Gradonačelnik u vrtiću Srednjaci, na Škorpikovoj i u Sveučilišnoj aleji

Nakon podjele blagdanskih paketa mališanima u bolnici Srebrnjak, sukladno najavi sa skupštinskog aktualnog sata, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je obišao dječji vrtić Srednjaci.

Istoga dana sudionici obilaska uvjerili su se u to da radovi na obnovi Škorpikove ulice i Sveučilišne aleje teku prema planovima.23. prosinca u auli zgrade Poglavarstva

Gradski stanovi za 77 obitelji

Kao najljepši božićni dar 77 je zagrebačkih obitelji, dan uoči Badnjaka , iz ruku gradonačelnika i njegovih suradnika dobilo zaključke o davanju stanova u najam. U novu zgradu u Španskom uselit će 23 obitelji s liste reda prvenstva, a među ostalim šest je zaključaka o preseljenju zbog ruševnosti objekta, osam zbog postupka povrata, a 36 na temelju preporuke Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.


23. prosinca

Izaslanstvo iz Sudana kod gradonačelnika Bandića

Gradonačelnik Milan Bandić primio je izaslanstvo iz Sudana koje je predvodio ministar planiranja i izgradnje države Khartoum A. Wahab Mohamed Osman.

Susret u Poglavarstvu organiziran je na inicijativu izaslanstva iz Khartouma, a u sklopu njihova dvo dnevnoga službenog posjeta Republici Hrvatskoj. Visoki gosti željeli su se upoznati sa mogućnostima zagrebačkih tvrtki i dobiti osnovne informacije u vezi s projektom niskopodnog tramvaja tipa 2001 i 2002, te autobusa proizvodnje Eurobus koje koristi Zagrebački električni tramvaj.

U sklopu dvodnevnog boravka u RH, izaslanstvo iz Khartouma posjetilo je remizu Zagrebačkog električnog tramvaja i pogone tvornice Končar.

21. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Parni valjak najavio oproštajni silvestarski koncert na Trgu bana Jelačića

Nakon 30 godina na vrhu domaće rock scene, legendarni Parni valjak okončat će uspješnu karijeru i oprostiti se od vjerne publike na novogodišnjem koncertu na Trgu bana Jelačića. Najavljeno je to u Gradskom poglavarstvu na susretu popularnog Valjka s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji ih je zamolio da Zagrepčanima podare taj zadnji koncert. Kako se čulo, to će biti prvi i posljednji koncert Parnog valjka na glavnome zagrebačkom trgu.

O drugim detaljima programa dočeka 2006. u Zagrebu čut će se više na konferencij za novinare u petak. Zasad se zna to da će u kreiranju programa aktivnu ulogu imati upravo članovi Parnog valjka.Od 23. prosinca

Isplata novčane pomoći i božićnice umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za mjesec prosinac 2005. i božićnica, započinje preko Hrvatske pošte u petak, 23. prosinca 2005.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima od 23. prosinca 2005. do 7. siječnja 2006.

Naglašavamo da više nema isplate u uredima Fine.

Sukladno izmjenama i dopunama Odluke o vrstama pomoći socijalne skrbi Grada Zagreba (Sl.gl. 22/04.), pravo na novčanu pomoć, od 1. siječnja 2005., ostvaruju umirovljenici, državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Gradu Zagrebu, kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500,00 kn mjesečno.

Radi ostvarivanja prava na novčanu pomoć umirovljenici se razvrstavaju u tri skupine:

    I. skupina – umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 900,00 kuna mjesečno;
    II. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 900,01 do 1.200,00 kuna mjesečno;
    III. skupina - umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 1.200,01 do 1.500,00 kuna mjesečno.

Umirovljenici I. skupine ostvaruju pravo na 400,00 kn, II. skupine na 300,00 kn, a umirovljenici III. skupine na 200,00 kn pomoći mjesečno.

Nakon 7. siječnja 2006. pomoć se za navedeni mjesec više neće isplaćivati.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, na adresi Ulica grada Vukovara 56a ili na br oju telefona: 6100-923.Od 19. prosinca

Isplata dječjeg dodatka za studeni

Prema obavijesti iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u u ponedjeljak, 19. prosinca, počela je isplata dječjeg dodatka za mjesec listopad.

Informacije o pravu na dječji dodatak mogu se pronaći ovdje.
19. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Darovi za djecu novinara poginuih u Domovinskom ratu

Desetu godinu zaredom uoči božićnih blagdana, u sklopu akcije Hrvatskog novinarskog društva i Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić uručio je poklon pakete djeci poginulih novinara u Domovinskom ratu.

Na prigodnom druženju s djecom Žarka Kaića, Tomislava Belavića, Gordana Lederera, Zdenka Purgara, Siniše Glavaševića i Ivana Marišića i Filipa Franjića bili su predsjednik i glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić – Luce i Mario Bošnjak, organizator akcije Božo Šimleša, član Poglavarstva za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar i brigadir Miodrag Demo iz Odjela za branitelje.

(na fotografiji - gradonačelnik i Bojan Glavašević)


 


S Nikom i Anom koje su oduševljene skijanjem na Sljemenu

Top za zasnježivanje na Zelenom spustu u punom pogonu

Pogled na Crveni spust


18. prosinca - Sljeme spremno za Svjetski skijaški kup - U društvu sa novinarima, suradnicima i predstavicima Hrvatskog skijaškog saveza, gradonačelnik Milan Bandić obišao je u nedjelju, 18. prosinca, skijaške terene na Sljemenu koji su spremni za 5. siječnja i Svjetski ženski skijaški kup.

16. prosinca

Gradonačelnik u posjeti Hrvatskom društvu političkih zatvorenika

Prostori Hrvatskog društva političkih zatvorenika do proljeća će zasjati preuređeni i dotjerani, a program rada financirat će se iz Gradskog proračuna. Dogovoreno je to 16. prosinca u prigodi posjeta gradonačenika Milana Bandića i njegovih suradnika Društvu na Trgu Kralja Petra Krešimira IV, kojemu je, uz iskazivanje poštovanja obećao punu podršku u radu.
15. prosinca, Gradska vijećnica

Predstavljeni mogući modeli zagrebačkog holdinga

Gradskim zastupnicima, direktorima trgovačkih društava i javnosti predstavljena je I. faza projekta Model integriranog upravljanja trgovačkim društvima u vlasništvu Grada koji je, prema narudžbi Grada Zagreba, izradio tim profesora Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, predvođen dekanom dr.sc. Ivanom Lovrinovićem.

- Sadašnji model upravljanja dobrano se potrošio, naglasio je na predstavljanju gradonačelnik Milan Bandić i dodao kako je cilj projekta veći profit te veća kvaliteta komunalne usluge.

Ovaj je projekt prvi od četiri projekta dogovorenih Sporazumom o srednjoročnoj suradnji Grada Zagreba i Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.Od 15. prosinca, u prometu i niskopodna dvojka,osmi po redu od ukupno 70 niskopodnih tramvaja koliko će ih prometovati zagrebačkim tračnicama. Već uobičajeno, u novom se tramvaju prvi vozio gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.
10. prosinca na Mirogoju

Vijenac i svijeće na grobu dr. Tuđmana

U povodu šeste obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika, 10. prosinca, gradonačelnik Milan Bandić položio je vijenac i zapalio svijeće pored grobnice dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.9. prosinca

Počelo uređivanje Histrionskog doma

U nazočnosti gradonačelnika Milana Bandića i vodećeg Histriona Zlatka Viteza, brojnih glumaca, novinara i uz pjesme Cinkuša, u petak, 9. prosinca, u bivšem kinu Apolo obilježen je početak radova na uređenju budućega Histrionskog doma.

Prema najavi gradonačelnika, sljedeći susret u domu glumačke družine stare tri desetljeća bit će na otvaranju Histrionskog ljeta, a ako je suditi pak, prema najavi Zlatka Viteza, njihov dom ugošćavat će i druge glumačke družine, posebno mlade.

Kazalište bi trebalo biti dovršeno za 180 radnih dana, a grad će u prenamjenu, rekonstrukciju i nadogradnju objekta investirati 22 milijuna kuna.9. prosinca

U prometu i niskopodna sedmica

U nazočnosti gradonačenika Milana Bandića i njegovih suradnika, 9. prosinca u ranim jutarnjim satima u promet je pušten sedmi od ukupno 70 niskopodnih tramvaja. Novi tramvaj prometovat će linijom broj sedam.8. prosinca

Izaslanstvo Bratislave u Zagrebu

U sklopu nastavka suradnje između gradova Zagreba i Bratislave, zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić sastao se s zamjenikom gradonačelnika Bratislave i njegovim suradnicima.

Susret u Zagrebu i razrada zajednikih tema kao što su prometni problemi, obnova tramvajskog voznog parka i projekt spalionice komunalnog otpada, dogovren je početkom prosinca u vrijeme posjeta izaslanstva Zagreba Bratislavi.

Na sastanku u Poglavarstvu dogovorena je još bliža suradnja dvaju gradova, a na inicijativu predstavnika Bratislave, u sklopu njihova dvodnevna boravka u Zagrebu, čuti će detalje o zagrebačkom sustavu naplate parkiranja.

S obzirom na to da je Bratislava upravo pred obnovom tramvajskog voznog parka, dobro će im doći zagrebačka iskustva, a niskopodni tramvaj mogao bi postati izvoznim proizvodom. Za sutra je dogovoren posjet ZET-u i vožnja u novom tramvaju.

Osim zamjenika gradonačelnika Bratislave Karola Kolade, na razgovorima u Gradskom poglavarstvu bili su i generalni direktor gradskog prijevoznog poduzeća Bratislave Jan Zachar, direktor divizije električnih tramvaja gradskog prijevoznog poduzeća Bratislave Vladimir Rafaj.

U ime Grada Zagreba, s predstavnicima Bratislave razgovarali su član Poglavarstva i pročelnik u Uredu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davor Jelavić, pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo i direktor ZET-a Julijus Pevalek.7. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Potpisan ugovor o kupnji zemljišta na trasi nove Branimirove

Gradonačelnik Milan Bandić u ime Grada i direktor Ante Mandac u ime tvornice Pluto d.d. potpisali su ugovor o kupoprodaji nekretnina po kojemu će Grad u tri obroka do kraja 2006. isplatiti 9,5 milijuna eura za 9562 m2 zemljišta s preko 10000 m2 izgrađenih objekata i s kompletnom komunalnom infrastrukturom.

Za potrebe produžetka Branimirove koristit će se 2827m2 zemljišta, a ostatak preostaje za druge sadržaje u skladu s gradskim planskim dokumentima.6. prosinca Sveti Nikola u Domu sportova. Na prigodnoj svečanosti koju su organizirali Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje i Ustanova Dobri dom, podijeljeni su slatki paketi za 3500 djece iz socijalno ugroženih obitelji i djecu branitelja iz Domovinskog rata.5. prosinca na Trgu bana Jelačića - Zagreb dočekao pobjednike Davis CupaOd 2. do 4. prosinca

Izaslanstvo Zagreba u Bratislavi

Na poziv gradonačelnika Bratislave Andreja Durkovskog, od 2. do 4. prosinca u Bratislavi će boraviti izaslanstvo Zagreba predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem i u sastavu: zamjenik gradonačenika Ivo Jelušić, članovi Poglavarstva Duško Ljuština i Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda gradonačelnika Marijan Maras, te Adrijan Majher iz Odjela za međunarodne odnose

U sklopu dvodnevnog protokola predviđen je radni sastanak s gradonačelnikom Bratislave na kojemu će se razgovarati o proširivanju suradnje Zagreba i Bratislave, te posebno o iskustvima gradova u eurointegracijskim procesima

U subotu, 3. prosinca, izaslanstvo Zagreba prisustvovat će na svečanosti otvaranja Hrvatskog muzeja u Bratislavi, kojega će otvoriti premijer dr. Ivo Sanader.

Gradonačelnici Zagreba i Bratislave prisustvovat će i meču Davis Cupa Slovačka – Hrvatska.
1. prosinca u Vatrogasnoj zajednici

Vozila za Omiš, Lasinje i Sveti Filip i Jakov

U nazočnosti predstavnika Vatrogasne zajednice Grada Zagreba, gradonačelnik Milan Bandić uručio je predstavnicima općina Lasinje i Sveti Filip i Jakov te grada Omiša ključeve triju vatrogasnih vozila. Prema riječima predsjednika Vatrogasne zajednice Zlatka Križanića, darivanje rabljenih vozila najugroženijim gradovima i općinama, njihova je uobičajena praksa. Tako je ove godine općina Lasinje dobila autocisternu, općina Sveti Filip i Jakov navalno vatrogasno vozilo, a grad Omiš kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca i vatrogasne opreme.