clanak False

Obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici

06.07.2018.
U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske Preporod te gospođe Ermine Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskome je saboru obilježena 23. godišnjica genocida u Srebrenici.

Uz predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, poglavare vjerskih zajednica u RH, predstavnike diplomatskog zbora u RH i zastupnike Hrvatskog sabora, svečanoj proslavi kojom se na dostojanstven način odala počast svim nevinim žrtvama, nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Za sve one koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima kao i za sve one koji se još uvijek suočavaju s prešućivanjem, poricanjem ili umanjivanjem zločina ova tragedija nije samo traumatična prošlost već je i njihova bolna sadašnjost, istaknula je saborska zastupnica Lekaj Prljaskaj. Upravo zbog njih ovo poglavlje povijesti neće biti olako  zaključeno i arhivirano i nikada ne smijemo prestati tražiti odgovor na pitanje kako je uopće bilo moguće da se ovakav zločin planetarnih razmjera dogodi pred očima čitavoga civiliziranog  svijeta. Dok nas prisjećanja iz prošlosti ispunjavaju tugom,  u budućnost gledamo s nadom  i željom da pravda bude zadovoljena  i da istina o srebreničkome genocidu bude općeprihvaćena.

Srebrenica je moralni testament naše epohe kojim dokazujemo svijest o postojanju i patnji drugoga, nimalo nam tuđega i stranog. Naprotiv, onoga u kojeg smo ugrađeni i koji je ugrađen u nas po definiciji čovječnosti, i za čiju patnju ne smijemo biti nagluhi, rekao je gradonačelnik Bandić te je napomenuo da je Srebrenica i nakon 23 godine od masakra Bošnjaka Podrinja neispričana priča o ljudskoj patnji i zlu. Priča koja ni za stotine godina neće biti potpuno dorečena jer je svako ljudsko gubilište neponovljivo. Stoga nam je u ovome časnom domu nedvosmisleno reći da mi kao svjedoci vremena ovim činom ustajemo protiv neprestanih pokušaja da se srebrenička žrtva depersonalizira i obezimeni, da se obezliči i da se tako javnost ponovo ušutka. Naša je trajna dužnost iskazivati poštovanje i sućut, buditi svijest i stjecati uvid u dubinu gubitka koji je proživio, ponavljam, nama blizak i prijateljski bošnjački narod.
 

Gradske vijesti - 2018.