clanak False

Gradonačelnik u Sarajevu

10.03.2018.

Nakon nedavnoga službenog sastanka u Zagrebu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka su se susreli  u Sarajevu. Naglašavajući prijateljsku  suradnju glavnih gradova, gradonačelnici su se složili kako je dobar odnos Zagreba i Sarajeva u interesu i na dobrobit građana obaju gradova  te će se u tome smjeru i nadalje provoditi gradske politike. Gradonačelnik Skaka i gradonačelnik Bandić obišli su žičaru na Trebeviću koja je u testnoj fazi te bi trebala biti puštena u rad 6.travnja u povodu dana grada Sarajeva.
Nakon službenog sastanka, gradonačelnicu su u društvu svojih suradnika prošetali Baščaršijom, a navečer su prisustvovali koncertu 2Cellos i Zagrebačkih solista što  se održao u sarajevskoj  Zetri.

Gradonačelnik Milan Bandić  i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini,  NJ. E. Ivan del Vechio  su se susreli s vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem. U prijateljskome susretu razgovaralo se o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i  o položaju Hrvata katolika. Gradonačelnik Bandić je iskazao potporu kardinalu i spremnost na pomoć .

Nakon sastanka s kardinalom Puljićem,  zagrebački gradonačelnik se  u prostorijama Careve džamije sastao sa zamjenikom reisu-I-uleme Huesinom ef. Smajićem.  Poželjevši dobrodošlicu gradonačelniku,   zamjenik je prenio pozdrave reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića koji je bio službeno odsutan. Tijekom susreta se, između ostaloga, razgovaralo o važnosti međureligijskog suživota i dijaloga te je istaknuta dobra suradnja  Islamske zajednice s Katoličkom crkvom u Bosni i Hercegovini  i  kardinalom Puljićem. Zamjenik reisu-l-uleme je gradonačelniku zahvalio na iskrenome, korektnom i  dostojanstvenom odnosu prema Islamskoj zajednici u Zagrebu.
Zagrebački gradonačelnik je istaknuo kako je Zagreb „svjetionik“ u zaštiti prava nacionalnih zajednica jer se multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost svakodnevno u njemu  živi.  Složio se da je dijalog na svim razinama, pa tako i međureligijski, nužan za dobrobit i bolju budućnost svih građana susjednih  država Hrvatske i Bosne i Hercegovine te je predstavnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvao  da posjete Zagreb.

Zagrebački gradonačelnik se sastao i s Nedžadom Ajnadžićem,  načelnikom općine Centar Sarajevo. Nastavljeni su razgovori iz prosinca 2017. kada je načelnik Općine Centar Sarajevo službeno posjetio Zagreb i kada je konkretizirana suradnja u provedbi projekata za korištenje fondova Europske unije. Sukladno tomu, Ured za programe i projekte EU, a u suradnji s Razvojnom agencijom Zagreb TPZ d.o.o. i Razvojnom agencijom Sisačko-moslavačke županije je organizirao radionicu na kojoj su sudjelovali  predstavnici sarajevske Općine Centar . Sljedeća radionica je dogovorena za 26. i 27. ožujka u Sarajevu.


Gradske vijesti - 2018.