clanak False

Vježba "Motel Plitvice 2016."

21.05.2016.
Danas, 21. svibnja 2016. godine održana je pokazna vježba „Motel Plitvice 2016.“ na lokaciji motela Plitvice u Lučkom, koju je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama u suradnji s Nuklearnom elektranom Krško i Kliničkim bolničkim centrom Zagreb.
Pokazna vježba „Motel Plitvice 2016.“ planirana je i provedena radi usavršavanja koordinacije i rada nadležnih institucija u svrhu provjere i unapređenja postupaka i procedura uspostavljenih tijekom vježbe iz 2013. godine. U postupcima vježbe provjeravala se komunikacija između različitih razina hitnih službi, kontrolne točke, postupci dekontaminacije i uspostava medicinske pomoći, te prijem, registracija i opskrba evakuiranog stanovništva u slučaju nuklearne nesreće u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK).
U vježbi su sudjelovale hitne službe i institucije državne i lokalne razine i to: Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Ministarstvo financija – Carinska uprava (Sektor za nadzor – Odjel za mobilne jedinice Zagreb), Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački radioamaterski savez. Pripadnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske pozvani su kao gosti, no aktivno su se uključili u vježbu.
Organizator vježbe bio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Početak vježbe bio je u 10:00 sati u trajanju od 2 sata, a nakon vježbe svi gosti i uzvanici imali su priliku pobliže se upoznati sa sudionicima vježbe i njihovom opremom, te procedurom dekontaminacije.
Uz provedbu pokazne vježbe „Motel Plitvice 2016.“, u suradnji s Nuklearnom elektranom Krško i Kliničkim bolničkim centrom Zagreb, prema međunarodnom sporazumu i važećim protokolima, izvršena je i vježba prijevoza ozlijeđene osobe u realnom vremenu.

Aktualnosti