clanak False

Nova seizmološka postaja

02.07.2010.

Proradila je nova zagrebačka seizmološka postaja na Kalniku, izvjestili su danas na konferenciji za tisak prof. Vlado Kuk voditelj Seizmološke službe RH i Pavle Kalinić pročelnik Ureda za upravljanej u hitnim situacijama..

Grad Zagreb je u travnju prošle godine donirao 340.000,00 kuna Prirodoslovno-matematičkom fakultetu - Geofizičkom odsjeku – Seizmološkoj službi RH za nabavku dva seizmografa, uređenje lokacija na kojima se nalaze seizmološke postaje, instaliranja opreme i puštanja u rad te tromjesečno održavanje mreže i obrade i analize registriranih podataka.PMF je u listopadu prošle godine proveo javnu nabavu i kupio seizmografe.

Nakon kupnje, sa ciljem nalaženja povoljne mikrolokacije za postavljanje seizmografa obavljeno je više terenskih ispitivanja i određene su dvije lokacije za postavljanje seizmografa i to Kalnik i Moslavačko gorje.

Nakon testiranja, ovih dana je proradila seizmološka postaja Kalnik i signal putem satelita stiže u Seizmološku službu RH. Očekuje se da će druga seizmološka postaja proraditi na jesen.

Uspostavom tih seizmoloških postaja zaokružuje se Zagrebačka mreža seizmografa i seizmološki monitoring Zagrebačkog područja postaje znatno kvalitetniji, što je vrlo važno za obranu od potresa što je i prioritet Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Nakon što i seizmološka postaja na Moslavačkog gori proradi Zagreb će imati ukupno četiri seizmografa.


Aktualnosti