clanak False

Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara na Jakuševcu

26.07.2019.
U cijelosti prenosimo današnje Izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ o posljednjim mjerenjima količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu:
 
POŽAR U RECIKLAŽNOM DVORIŠTU NA JAKUŠEVCU
 
NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“: Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti
 
Zagreb, 26. srpnja 2019. – Posljednja mjerenja količine štetnih plinova i lebdećih čestica u zraku nakon požara u Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu ne pokazuju odstupanja od graničnih vrijednosti. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ izišli su na teren zbog onečišćenja i protekla dva dana provodili sustavna terenska mjerenja i kemijske analize sljedećih parametara (ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida). Istovremeno su izuzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. Rezultati analiza pokazali su prisutnost ravnolančanih i razgranatih  aldehida i ketona te razgranatih ugljikovodika u malim količinama koji su i inače prisutni u zraku. Dakle, u koncentracijama koje ne predstavljaju toksikološki značajne vrijednosti, odnosno ugrozu za ljudsko zdravlje.
Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka Zagreb-3 prosječna dnevna vrijednost dana 25. srpnja iznosila je 73,926 µg/m3, kao posljedica požara te je došlo do prekoračenja granične dnevne vrijednosti od 50 µg/m3. Najveća zabilježena vrijednost ovog parametra u 2019. godini iznosila je 118 µg/m3, u zimskim mjesecima, odnosno sezoni grijanja. Napominjemo kako je godišnje dozvoljeno tj. prihvatljivo 35 prekoračenja granične vrijednosti ovog parametra.
 
Satne su vrijednosti nakon sanacije požarišta od poslijepodneva, 25. srpnja, unutar dozvoljenih granica.

Građani grada Zagreba mogu provjeriti pravovremene informacije o stanju kvalitete zraka, vode i tla, na internetskim stranicama  NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, u sklopu projekta Ekološka karta Grada Zagreba.
Projekt Ekološka karta Grada Zagreba pokrenut je u suradnji s Gradom Zagrebom, a s ciljem podizanja svijesti, zaštite zdravlja građana, očuvanja okoliša i održivog razvoja. U sklopu projekta objedinjeni su postojeći podaci o stanju okoliša, odnosno stupnju onečišćenja tla, vode i zraka, te su nadograđeni dodatnim relevantnim podacima koji služe nadležnim gradskim uredima kao jednostavan i funkcionalan alat u procesu planiranja, izgradnje i korištenja zemljišta na području Grada Zagreba. 
 
Stručnjaci NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, poručuju građanima da mogu nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima bez ikakvih ograničenja.

Aktualnosti