clanak False

Priopćenje za javnost "nepoznata bijela tvar"

21.03.2018.
Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba „Dr. Andrija Štampar“ prema dojavi građana jučer je izuzeo je uzorke „nepoznate bijele tvari“ koje su pronađene na više lokacija u Zagrebu.
Na temelju rezultata ispitivanja spektrometrijskim i spektroskopijskim metodama unutar Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju nisu utvrđena najčešće korištena komercijalno dostupna sredstva za zaštitu bilja, biocidi ili za uništavanje glodavaca.
Podsjećamo, prva analiza Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, odrađena jučer, pokazala je da sukladno informacijama s terena i vizualnom pregledu uzorci povezani s dojavama građana odgovaraju tvarima koje su normalno prisutne u gradskom urbanom okolišu poput hrane za mačke, ostataka žbuke, rastopljenog papira i sl.
 
Dakle, u uzorcima koji su prikupljeni i analizirani nema otrova za životinje niti u Zagrebu ima uginulih pasa ili životinja što bi se moglo povezati s „nepoznatom bijelom tvari“ kako su javljali građani.
Ured za upravljanje u hitnim situacijama moli građane Zagreba da ne šire paniku i ne alarmiraju hitne službe bez valjanog razloga.

Aktualnosti