clanak False

Travanj 2002.

19.04.2017.
 Veleposlanik Ukrajine kod Gradonačelnice Zagreba
29. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić primila je u nastupni posjet NJ.E. Victora Kyryka, veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj.
Veleposlanik i Gradonačelnica razgovarali su o gospodarskim i političkim odnosima Ukrajine i Hrvatske te o mogućem uspostavljanju suradnje između Kijeva i Zagreba. U tom kontekstu delegacija Grada Zagreba posjetila bi, do kraja godine, Kijev.

Otvorenje dijela ulice Orešje
26. travnja 2002. Zamjenik gradonačelnice Grada Zagreba g. Milan Bandić otvorit će rekonstruirani dio ulice Orešje - od ulice Medpotoki do Podolničke ulice.

Gradonačelnica prima sudionike Međunarodne konferencije "Modernizacija hrvatske uprave"
25. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa. Vlasta Pavić primila je u palači Dverce sudionike međunarodne konferencije "Modernizacija hrvatske uprave - povijesne pouke, aktualno stanje i razvojne perspektive" koja se, 25. i 26. travnja 2002., održava u Zagrebu. Sudionici dvodnevne konferencije ugledni su profesori javne uprave iz Njemačke, Italije, Francuske i Slovenije.


DAN GRADA ZAGREBA U BUDIMPEŠTI
24. travnja 2002. Gradonačelnicu Grada Zagreba gđu Vlastu Pavić primit će , u Gradskoj skupštini Grada Budimpešte, gradonačelnik g. Gabor Demszky.Gradonačelnici će razgovarati o daljnjoj suradnji i razvitku sveobuhvatnih odnosa Budimpešte i Zagreba. U Povijesnom muzeju Budimpešte gradonačelnica gđa Vlasta Pavić i gradonačelnik g. Gabor Demszky otvorit će izložbu fotografija gđe Marije Braut pod nazivom “Zagreb i Zagrepčani”. Zagrebačku kulturu predstavit će komorni ansambl Zagrebački kvartet. Nakon kulturnog programa za gradonačelnicu gđu Vlastu Pavić, članicu Gradskog poglavarstva gđu Andreu Zlatar i zagrebačke umjetnike domaćini će pripremiti domjenak.


SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA
23. travnja 2002. održana je 4. sjednica Gradskog poglavarstva. Na sjednici je prihvaćena dopuna Odluke o javnim priznavanjima Grada Zagreba kojoj se dodaju stavci 2. i 3. koji glase: "Iznimno, Odbor može predložiti kandidata za dodjelu Nagrade Grada Zagreba koji nije predložen u postupku javnog natječaja. Prijedlog iz stavka 2. ovog članka ne ulazi u broj nagrada iz članka 20. stavka 3. ove odluke ako Odbor utvrdi 15 prijedloga na temelju javnog natječaja." Na 5. sjednici Odbora Gradske skupštine za javna priznanja, 15. travnja 2002., zamijećeno je da među prijedlozima nisu Janica Kostelić, ovogodišnja trostruka olimpijska pobjednica i Ivica Kostelić, trenutno najbolji svjetski slalomaš, pa je Odbor zaključio da je u ovakvim i sličnim slučajevima potrebno omogućiti Odboru da i on ,izravno, nakon zaključenoga javnog natječaja, predloži kandidate za dodjelu Nagrade. Gradsko je poglavarstvo prihvatilo Prijedlog zaključka o podnošenju izvješća o do sada poduzetim radnjama na realizaciji projekta Spalionica komunalnog otpada što ga je utvrdio Klub gradskih zastupnika Hrvatskog bloka. Članovi poglavarstva prihvatili su zaključak o razrješenjima g. Slobodana Jeličića, mr. Alenke Košiša Čičin-Šajn i gđe Morane Paliković-Gruden sa dužnosti članova u Skupštini trgovačkih društava te imenovanjima g. Nenada Crnića, g. Davora Jelavića i g. Stipe Tojčića članovima u Skupštini trgovačkih društava. Na sjednici su osnovana i imenovana dva stručna povjerenstva u istom sastavu, to su Povjerenstvo za nabavu roba, usluga i izvođenje radova na rekonstrukciji Remetinečke ceste od Rotora do tvornice "Mega" i Povjerenstvo za nabavu roba, usluga i izvođenje radova na rekonstrukciji Samoborske ulice od Škorpikove do Podsusedskog mosta. U oba su povjerenstva imenovani : za voditelja g. Milan Vojvodić, za članove gđa Jadranka Juriša, g. Ranko Gregurin, g. Želimir Rosandić i g. Nenad Crnić.


Gradonačelnica u Budimpešti
22. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa. Vlasta Pavić i gđa. Andrea Zlatar, član Gradskog poglavarstva za kulturu, boravit će u Budimpešti od 23. do 25. travnja 2002. u okviru manifestacije Dani Grada Zagreba.

Izložba fotografija i kiparski radova u predvorju Gradskog poglavarstva
22. travnja 2002. Manifestacija pod nazivom “Platforma mladih koreografa 2002.”, u organizaciji plesnog centra Tala, počela je otvorenjem izložbe kiparskih radova studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i fotografija gđe Slavice Subotić Maccormick u predvorju Gradskog poglavarstva Grada Zagreba.

Otvorena ljetna sezona na Jarunu
20. travnja 2002. G. Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice Grada Zagreba, otvorio je, zajedno s direktorom ŠRC-a Jarun Aleksom Kocijanom, ljetnu sezonu na Jarunu

7. SJEDNICA SKUPŠTINE U TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA
19. travnja 2002. održana je 7. sjednica Skupštine u trgovačkim društvima. Sjednicu je vodio g. Milan Bandić i dao uvodno izlaganje u kojem je zatražio da ga se razriješi dužnosti predsjednika Skupštine u trgovačkim društvima. Na sjednici je donesena odluka o razrješenju g. Milana Bandića s dužnosti i imenovanju mr. Ladislava Prežigala za predsjednika Skupštine u trgovačkim društvima.

Vikend-boravci djece branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba na Sljemenu
19. travnja 2002. Odjel za branitelje i udruge branitelja iz Domovinskog rata Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb organizirao je vikend-boravke djece branitelja članova Grada Zagreba. Vikend boravci djece branitelja započeli su odlaskom grupe od 40-ero djece osnovnoškolske dobi u Dom Crvenog križa na Sljemenu prvim vikendom od 12. do 14. travnja, a traju tijekom vikenda u travnju i svibnju, završno s terminom od 24. do 26. svibnja ove godine. Djeca će biti uključena u niz humanitarno-odgojnih i rekreativno-športskih programa, te u program obuke iz prve pomoći. Programi koje je razradilo Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, u suradnji sa stručnim timom osnovnih škola, dobili su podršku Ministarstva prosvjete i športa.


19. travnja 2002. G. Milan Bandić, zamjenik gradonačelnice Grada Zagreba, prisustvovao je proslavi Dana čistoće Grada Zagreba koja se, u organizaciji poduzeća Čistoća, odvijala pod sloganom “ Čuvajmo okoliš, oblikujmo budućnost “ . Nastupile su Zagrebačke mažoretkinje, dječji zborovi Zagrebački mališani i Pahuljice, te brojni umjetnici.
19. travnja 2002. G. Stipe Tojčić, zamjenik gradonačelnice Grada Zagreba, primio je g. Erharda Matejevića, zamjenika gradonačelnika bugarskoga glavnog grada Sofije i njegove suradnike: g. Hristoski Vretenarova, direktora Tramkara i g. Georgija Djankova, glavnog stručnjaka direkcije Transporta u Uredu gradonačelnika Sofije. Članovi delegacije borave u radnom posjetu zagrebačkoj tvrtki Končar Elektroindustrija s kojom dogovaraju suradnju vezanu uz modernizaciju postojećih i gradnju novih vozila. Razgovorima u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba prisustvovali su g. Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije, g. Božidar Piller, član Uprave za energetiku i transport, g. Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i pomoćnik pročelnika g. Stipan Matoš.


SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA18. travnja 2002. održana je 3. sjednica Gradskog poglavarstva. Na sjednici je prihvaćen godišnji obračun Proračuna Grada Zagreba za 2001. i izvješće o korištenju sredstava tekuće pričuve Grada Zagreba za 2001. s izvješćima o izvršenju programa za 2001. Prihodi Proračuna Grada Zagreba u 2001. ostvareni su u iznosu od 3.570.296.494,18 kuna, što, u odnosu na planirane, iznosi 95,72%. Ostvareni je iznos za 483.104.962,49 kuna veći od iznosa ostvarenog prethodne godine. Višak prihoda ostvaren je u iznosu od 20 milijuna kuna. Tekuća pričuva i posebni programi izvršeni su u gotovo 100-postotnom iznosu. Gradsko je poglavarstvo dalo suglasnost Trgovačkom društvu Čistoća d.o.o. da poveća cijenu usluga sakupljanja i odvoza komunalnog otpada za domaćinstva, u prosjeku za 24,8 % , zbog povećanja cijene usluge odlaganja komunalnog otpada na deponiju Jakuševac i obeštećenja vlasnika nekretnina u neposrednoj blizini odlagališta Prudinec – Jakuševac od 15. travnja 2002. Na sjednici je dana i prethodna sulasnost Trgovačkom društvu Vodoopskrba i odvodnja d.o.o. da poveća cijene usluga opskrbe pitkom vodom, 43,2 % za domaćinstva i 35,6% za druge korisnike, te za odvodnju otpadnih voda, 17,7 % domaćinstvima i 16,9 % drugim korisnicima od 15. travnja 2002. Usvojen je i Plan sredstava od prodaje stanova za 2002. na kojima postoji stanarsko pravo, prema kojem Grad Zagreb u 2002. planira ostvariti prihod od 31.125 milijuna kuna. Rashodi za gradnju socijalnih stanova iznose 30 milijuna kuna.
Poglavarstvo je odobrilo da se gradski prostori daju na privremeno korištenje za rad petnaest stranaka i udruga.
Odobrene su financijske potpore: Trgovačkom društvu Zoološki vrt Grada Zagreba d.o.o., 700 tisuća kuna; Trgovačkom društvu “Vladimir Nazor” d.o.o., 473 tisuća kuna i URIHO-u, Ustanovi za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem 139 tisuća kuna.

17. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić primila je gđu Margaret Kostić, direktoricu EXPORT – IMPORT BANK OF THE UNITED STATES za jugoistočnu Europu.

17. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba je primila u nastupni posjet g. Flavia Andreisa, direktora Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Predstavnici Grada Zagreba i Zagrebačke županije na 44. Međunarodnom obrtničkom sajmu
17. travnja 2002. Predstavnici Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, na čelu s Gradonačelnicom, predstavnici Gradske skupštine Grada Zagreba i predstavnici Zagrebačke županije posjetili su štand Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada Zagreba na 44. Međunarodnom sajmu obrtništva koji se ,od 16. do 20. travnja, održava na Zagrebačkom velesajmu. Nakon razgladanja izložbenog prostora održan je sastanak na kojem su izlagači i predstavnici Obrtničke komore Zagreb i Udruženja obrtnika Grada Zagreba upoznali goste s dostignućima i novim proizvodima naših obrtnika te problemima u obrtništvu.

Veleposlanik Makedonije kod Gradonačelnice Grada Zagreba
16. travnja 2002. Gradonačelnica Grada zagreba gđa Vlasta Pavić primila je u oproštajni posjet NJ.E. Serveta Avziua, veleposlanika Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj.

IZVANREDNA SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA
15. travnja 2002. Održana je 2. sjednica Gradskog poglavarstva na kojoj je Poglavarstvo donijelo odluku o prodaji svojih 39. 615 dionica Zagrebačke banke ponuđaču UniCreditu Italiano SpA. Svaka dionica vrijedi 2011,38 kuna. Sredstva od prodaje biti će usmjerena u gradski proračun a njihova namjena predviđena je za gradnju i kupnju nekretnina. Na sjednici je usvojena odluka o podizanju kredita u Zagrebačkoj banci od 250 milijuna kuna na pet godina otplate. Ova odluka je predviđena proračunom Grada Zagreba za 2002. godinu.

Gradonačelnica primila predstavnika Međunarodnog prvenstva Zagreba u tenisu
15. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić primila je predstavnike Međunarodnog prvenstva Zagreba u tenisu – ATP Challengera Zagreb Open, g. Branimira Horvata, direktora turnira, g. Sinišu Jagodića, dopredsjednika Organizacijskog odbora, g. Branka Stančića, dopredsjednika Organizacijskog odbora Zagrebačkoga teniskog saveza i g. Fredija Kramera. Tema sastanka bila je organizacija Međunarodnog prvenstva.

Sastanak s predstavnicima “Metropolisa”
15. travnja 2002. U povodu skorog učlanjivanja Grada Zagreba u udrugu “Metropolis”, predstavnici te udruge boravili su u Zagrebu i sastali se s gradskim čelnicima. Zahtjev za članstvom podnesen je u prosincu 2001. i Grad Zagreb bi, službeno, trebao postati članom u svibnju ove godine na sastanku Upravnog vijeća Udruge u Seoulu. “Metropolis” je međunarodna udruga u koju su učlanjena 73 grada iz cijeloga svijeta, s više od milijun stanovnika, te će Grad Zagreb svojim učlanjivanjem biti metropola-članica s najmanje stanovnika.


PRVA SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA
11. travnja 2002. Održana je prva sjednica Gradskog poglavarstva u novom sastavu. Na sjednici je prihvaćen izvještaj o realizaciji poduzetničkih kredita preko Zagrebačke banke d.d. i Zanatske štedno – kreditne zadruge Zagreb i Informacija o postignutim rezultatima u realizaciji poduzetničkih kredita u Gradu Zagrebu prema kojem je od ukupno 534 zaprimljenih zahtjeva za kredit, Gradski ured za gospodarstvo obradio za sjednice Poglavarstva 453 zahtjeva a 53 poduzetnika odustalo je od zahtjeva ili ne udovoljavaju uvjetima natječaja. Povjerenstvo za odabir poduzetničkih projekata donijelo je 351 pozitivnih mišljenja za kredite koji se odobravaju preko Zagrebačke banke d.d. i 28 pozitivnih mišljenja za kredite preko Zanatske štedno-kreditne zadruge Zagreb.
Od ukupno 129 odobrenih kredita u Banci, 104 poduzetnika kojima su krediti odobreni prema Programu “Gruda snijega” iskoristili su 91,4% sredstava a ostalih 25 kojima su krediti odobreni preko Programa “Poduzetnik” u fazi investiranja je 43,5%.
Kreditna sredstva dodijeljena preko Zanatske štedno-kreditne zadruge u potpunosti su iskorištena.
Poglavarstvo je u funkciji provedbe poticajnih mjera zapošljavanja Vlade Republike Hrvatske usvojilo Program poticanja zapošljavanja za Grad Zagreb koji sadrži: gospodarsko stanje i nezaposlenost, pristup poticanju zapošljavanja i glavne pravce djelovanja u cilju povećanja zaposlenosti. Prema predviđanjima Programa, na projektima Grada Zagreba raditi će 25.730 ljudi, od čega će novozaposlenih biti 7.990.
Na sjednici je prihvaćen i zaključak o pristupanju procesu privatizacije trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba. Postupak privatizacije provest će se u tri faze: priprema društava za privatizaciju, provedba privatizacije društava, te praćenje i kontrola privatizacije. Gradske skupština odlučit će o izboru modela privatizacije svakoga pojedinog trgovačkog društva nakon prve faze postupka.
Prihvaćena je odluka o izmjeni Odluke o priključivanju na komunalnu infrastrukturu prema kojoj će visina naknade ovisiti i o veličini i namjeni objekta što se priključuje.
Poglavarstvo je odobrilo financijsku potporu sindikatima HUS-u, URSH-u i SSSH-u za obilježavanje 1. svibnja Međunarodnog praznika rada u visini 85.000 kuna.


10. travnja 2002. Dogradonačelnici g. Stipe Tojčić i g. Milan Bandić i pročelnik Ureda za gospodarstvo g. Ladislav Prežigalo prisustvovali su svečanom otvorenju nove zgrade mrtvačnice na groblju Gornje Vrapče koju je otvorio predsjednik Gradske skupštine g. Velimir Srića.

SKUPŠTINA ZDRAVLJA GRADA ZAGREBA
11. travnja 2002. Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb organizirao je Skupštinu zdravlja u prostorijama Stare gradske vijećnice posvećenu izradi operativnog programa aktivnosti na promicanju zdravlja i unapređenju kvalitete življenja u Gradu Zagrebu u slijedećih pet godina. Rad Skupštine temelji se na pet prioritetnih područja : nezaposlenost, unapređenje kvalitete čovjekove okoline, jačanje pozitivnih društvenih vrednota, izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom i manjinske zajednice, jačanje i podrška obitelji.

9. travnja 2002. U povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta JOM HAŠOA, gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić, njen zamjenik g. Stipe Tojčić i potpredsjednik Gradske skupštine g. Vladimir Velnić položili su vijenac uz spomenik Mojsiju na groblju Mirogoj u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta.


POLAGANJE VIJENACA KOD POPRSJA DR. JOZSEFA ANTALLA
8. travnja 2002. U povodu 70.obljetnice rođenja dr. Jozsefa Antalla, prvoga slobodno izabranog predsjednika Vlade Republike Mađarske nakon komunizma, kod njegova su poprsja u Ulici dr. Jozsefa Antalla vijence položili: u ime Grada Zagreba g. Velimir Srića, predsjednik Gradske Skupštine i g. Ivo Lazanja, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i šport; u ime Vlade Republike Hrvatske dr. Nenad Prelog, zamjenik ministra vanjskih poslova; u ime Hrvatskog sabora g. Vlatko Pavletić, potpredsjednik; veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj g. Győrgy Csóti i u ime pripadnika mađarske manjine u Hrvatskoj g. Tibor Szántó, zastupnik u Hrvatskom saboru.ORGANIZIRANA PROSLAVA SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA NA SLJEMENU
7. travnja 2002. Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb organizirali su proslavu Svjetskog dana zdravlja na Sljemenu ispred PD Puntijarka. Za sudionike proslave organizirani su ručak i bogati zabavni program. U akciji pješačenja pod sloganom "Kretanjem do zdravlja", na stazi od tunela u podnožju do Planinarskog doma Puntijarka na Sljemenu, sudjelovali su predsjednik Republike Hrvatske g. Stipe Mesić, ministar vanjskih poslova g. Tonino Picula, ministar zdravstva g. Andro Vlahušić i predstavnici gradskih ureda.

VIJEĆNICI GRADSKE SKUPŠTINE PRIHVATILI NOVI SASTAV GRADSKOG POGLAVARSTVA
4. travnja 2002. Na izvanrednoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba vijećnici su prihvatili novi sastav Gradskog poglavarstva Grada Zagreba kojeg je predložila Gradonačelnica gđa Vlasta Pavić.
Za zamjenike Gradonačelnice imenovani su:
g. STIPE TOJČIĆ za gospodarstvo i
g. MILAN BANDIĆ za društvene djelatnosti.
.
Za članove Gradskog poglavarstva koji će ujedno biti pročelnici upravnih tijela Grada Zagreba izabrani su :
g. SLAVKO KOJIĆ za pročelnika Gradskog ureda za financije,
g. ZVONIMIR ŠOSTAR za pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb,
mr. sc. LADISLAV PREŽIGALO za pročelnika Gradskog ureda za gospodarstvo,
g. DAVOR JELAVIĆ za pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet,
g. MILJENKO MESIĆ za pročelnika Gradskog ureda za planiranje razvoja Grada i zaštitu okoliša,
g. NENAD CRNIĆ za pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Grada.
Za članove Gradskog poglavarstva zadužene za određena područja izabrani su:
gđa SONJA KOSTIĆ za područje uprave,
g. ZLATKO ŠEŠELJ za područje obrazovanja i športa,
prof. dr. sc. ANDREA ZLATAR za područje kulture,
prof. dr. sc. FRANJO TOMIĆ za područje poljoprivrede i šumarstva,
gđa. BLANKA SUNARA za područje imovinsko-pravnih poslova i
g. SREĆKO FERENČAK za područje upravljanja imovinom Grada.

2. travnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić predložiti će novi sastav Gradskog poglavarstva na sjednici Gradske skupštine 4. travnja kako je dogovoreno na sastanku predstavnika gradskih organizacija SDP-a i HNS-a.