clanak False

Svibanj 2002.

19.04.2017.
 Konferencija za novinare – Svibanjska događanja
23. svibnja 2002., u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba, održana je konferencija za novinare u povodu završetka tradicionalne akcije centara za kulturu Grada Zagreba pod nazivom Svibanjska događanja, koja se ove godine održavaju od 4. do 25. svibnja, a posvećena su određenoj temi-projektu Moj kvart u novom stoljeću.
Završetak akcije Svibanjska događanja bit će obilježen, 25. svibnja 2002., izložbom radova u Centru za likovni odgoj na Rokovu perivoju.

Proslava 50. obljetnice mature učenika Učiteljske škole u Zagrebu
23. svibnja 2002., svečano je obilježena 50. obljetnica mature učenika Učiteljske škole u Zagrebu.
Istom prigodom, zamjenik gradonačelnice Grada Zagreba g. Milan Bandić otkrio je spomen-ploču u predvorju zgrade koja se postavlja u povodu 50. obljetnice mature i 110. obljetnice otvorenja zgrade.

22. svibnja 2002., u palači Dverce, gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić susrela se s predsjednikom Republike Austrije Nj. E. dr. Thomasom Klestilom i njegovom suprugom.
Susret je održan u okviru službenog posjeta Predsjednika Republike Austrije Republici Hrvatskoj.

22. svibnja održana je 8. sjednica Gradskog poglavarstva. Na dnevnom redu bile su 22 točke. Najviše rasprave izazvala je dodjela 500.000 kuna za dugometražni film Antuna Vrdoljaka. Donesena je i odluka o organiziranoj proslavi za maturante koja će se održati na Jarunu 24. svibnja uz prisustvo zaštitara, liječničkih ekipa, a program je sastavljen od vodećih hrvatskih glazbenika i glumaca. Za tu namjenu izdvojeno je 200.500 kuna + PDV.

Obavijest o promjeni telefonskih brojeva
Obavještavamo Vas da je Služba za informiranje i odnose s građanima 20. svibnja 2002. promijenila brojeve telefona.
Novi brojevi telefona su: 610-1530, 610-1050, 610-1362.
Broj faxa ostao je isti – 610-1394.

Tjedan udruga
U povodu tjedna udruga, Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb potaknut inicijativom i velikim prošlogodišnjim odazivom udruga koje djeluju na području Grada Zagreb, i ove godine organizira Tjedan udruga. Tjedan udruga održan je od 21. do 26. svibnja 2002. na Trgu kralja Tomislava.
Svečano otvaranje Tjedna udruga bilo je 21. svibnja 2002..
Cilj manifestacije je upoznavanje šire javnosti s radom udruga, programima koje provode i samim članovima udruga.

Vikend boravci djece branitelja članova udruga
iz Domovinskog rata Grada Zagreba
17. svibnja 2002. U organizaciji Odjela za branitelje i udruge branitelja iz Domovinskog rata Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb i Crvenog križa Grada Zagreba, grupa djece osnovnoškolske dobi- djece branitelja članova udruga iz Domovinskog rata Grada Zagreba, polaze na organizirani vikend-boravak u Dom Crvenog križa na Sljemenu. Za vrijeme boravka na Sljemenu djece su uključena u niz humanitarno-odgojnih, rekreativno-športskih i natjecateljskih programa.


SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA
16. svibnja 2002. održana je 7. sjednica Gradskog poglavarstva na kojoj su bili prisutni svi članovi. Na sjednici je odobreno raspisivanje drugog javnog natječaja za odobravanje potpora inovatorima, radi daljnje realizacije Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva. U proračunu Grada Zagreba za 2002. osigurana su sredstva za tu namjenu. Natječaj će biti objavljen u dnevnom tisku. Gradsko je poglavarstvo donijelo i zaključak o raspisivanju natječaja za izbor zamjenika pročelnika Gradskog ureda za financije koji će biti objavljen u dnevnom tisku s rokom za podnošenje prijava od osam dana od dana objave natječaja.Odobrena je isplata sredstava iz tekuće pričuve za troškove organizacije humanitarnog koncerta čiji je prihod namijenjen za razminiravanje teritorija Republike Hrvatske, koji će se održati 30. lipnja 2002. u organizaciji tvrtke MOTIVO d.o.o. Članovi Gradskog poglavarstva su odobrili financijsku potporu 15.000,00 kuna udrugama Domovinskog rata i II. svjetskog rata za programe "Okrugli stol supruga i majki branitelja liječenih od PTSP-a" i "Likovna radionica za djecu branitelja liječenih od PTSP-a".

Tribina:
Prevencija i rano otkrivanje raka dojke
16. svibnja 2002. Gradski ured za zdravstvo i socijalnu skrb, u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom koje djeluje u Hrvatskom liječničkom zboru, organizira tribinu pod nazivom «Prevencija i rano otkrivanje raka dojke» u prostorijama Tribine Grada Zagreba. Uvodna predavanja održat će doc.dr.sc. Marija Strnad, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof.dr. Ivan Drinković, predsjednik Hrvatskoga senološkog društva u HLZ i prof. dr. Zdenko Stanec i suradnici iz Kliničke bolnice Dubrava.
Poseban naglasak bit će na predstavljanju screening programa preventivne mamografije na području Grada Zagreba za provedbu kojega je Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb osigurao sredstva kako bi program bio besplatan za građane. Program će se provoditi uz pomoć mobilnog mamografa kako bi bio što dostupniji.


GONG-ov Građanski sat na temu "ŠTO JE NOVO U NOVOM POGLAVARSTVU GRADA ZAGREBA?"
15. svibnja 2002. U prostorijama Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27, održan je Građanski sat u organizaciji GONG-a, nevladine udruge građana koja se bavi promicanjem građanskih prava i razvoja demokracije. Gosti su bili gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić i zamjenik gradonačelnice za gospodarstvo g. Stipe Tojčić. Građanski sat je neposredan susret građana s njihovim izabranim predstavnicima preko kojega im građani mogu postavljati pitanja i iznositi prijedloge i mišljenja. U uvodnoj su riječi Gradonačelnica i zamjenik naglasili koncentraciju na realiziranje projekata koji se financiraju iz gradskog proračuna i dobru međusobnu suradnju. Nakon uvodne riječi mikrofon je prepušten prisutnim građanima koji su postavljali pitanja o problemima zagušenja gradskog prometa, postavljanja plakata po gradskim izlozima, stupovima i slično, pitanja cesta koje se saniraju iz gradskog proračuna i drugih područje života građana Grada Zagreba. G. Tojčić je naglasio da će u sljedećih mjesec dana svi projekti koji su u tijeku, a financiraju se iz gradskog proračuna, biti dostupni građanima.U zadnje dvije godine GONG je organizirao oko 180 građanskih satova diljem Republike Hrvatske.


Međunarodni dan obitelji
11. svibnja 2002. U povodu Međunarodnog dana obitelji "Društvo hrvatska žena" Grad Zagreb organizira odlazak štićenika Dječjeg doma "Vladimir Nazor" u Zoološki vrt. Grad Zagreb je osim promocije Društva putem medijskog pokroviteljstva osigurao autobuse do Zoološkog vrta.

SJEDNICA GRADSKOG POGLAVARSTVA

9. svibnja 2002. održana je 6. sjednica Gradskog poglavarstva. Gradonačelnica gđa Vlasta Pavić je u uvodnoj riječi čestitala Dan Europe. Na sjednici je prihvaćen izvještaj o realizaciji poduzetničkih kredita preko Zagrebačke banke d.d., Zanatske Štedno-kreditne zadruge Zagreb i Privredne banke Zagreb d.d. od 2. svibnja 2002. Prema izvještaju, u Zagrebačkoj je banci odobreno 158 kredita za realizaciju. Prema programu "Gruda snijega" odobrena su 104 kredita u iznosu od 10.033.391,64 eura, a planirani broj novozaposlenih je 496 radnika. Prema programu "Poduzetnik" odobrena su 54 kredita u iznosu od 5.862.868,45 eura, a planirani broj novozaposlenih je 228. Na sjednici su utvrđene liste za dodjele navedenih kredita. U raspravi o navedenom izvješću gradonačelnica gđa Vlasta Pavić je zatražila dopunu izvješća podacima o tome provodi li se planirano zapošljavanje jer svi korisnici kredita imaju obavezu zapošljavanja novih radnika. Članovi Poglavarstva dali su prethodnu suglasnost trgovačkom društvu Hrvatska elektroprivreda d.d. za povećanje cijena usluga opskrbe toplinskom energijom za široku potrošnju za 14,5 %, od 15. svibnja 2002. Na sjednici je prihvaćen zaključak o davanju jamstva Grada Zagreba Zagrebačkoj banci d.d. kao zajmoprimcu kredita Trgovačkom društvu Sljeme - Medvednica d.o.o. kao zajmoprimcu po ugovoru o kreditu. Jamstvo se daje za kredit u iznosu od 35.775.000,00 kuna na 10 godina. Planirane investicije su rekonstrukcija hotela Tomislavov dom i gradnja sportske dvorane uz navedeni hotel te rekonstrukcija Doma izviđača u Apart hotelu. Prihvaćen je zaključak o prenamjeni sredstava u Programu gradnje i uređivanja objekata u 2002., koja se vrši unutar grupe zdravstvenih objekata, a ukupan planirani iznos, 18.500.000,00 kuna, ostaje nepromijenjen. Prihvaćen je izvještaj o provedenim upisima učenika u prvi razred srednje škole i o smještaju u učeničke domove u školskoj godini 2001./02., te prijedlog plana upisa učenika prema programima obrazovanja za 2002./03. školsku godinu. Poglavarstvo je odobrilo isplatu 200.000,00 kuna financijske potpore za organiziranje manifestacije Kulturno ljeto na Jarunu u cilju poticanja prevencije ovisnosti mladih obogaćenjem kulturne i zabavne ponude Grada Zagreba u ljetnom razdoblju. Iz tekuće pričuve Nepredviđenih i nedovoljno predviđenih rashoda odobrena je isplata 500.000,00 kuna za troškove proizvodnje dugometražnog igranog filma "Libertas", redatelja Veljka Bulajića.

Grad Zagreb daje u najam stan Klinici za dječje bolesti Zagreb

9. svibnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić i ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb prim.dr. Ivan Fattorini potpisali su Ugovor o najmu stana na određeno vrijeme, sa zaštićenom najamninom, za stan u Ulici grada Mainza 21. Istom je prigodom Gradonačelnica ravnatelju Klinike predala ključeve. Klinika za dječje bolesti Zagreb stan će koristiti isključivo za privremeni smještaj roditelja i djece oboljelih od solidnih tumora, a koja nisu s područja Zagrebačke županije, za vrijeme liječenja na Onkološkom odjelu. Zahvalivši Gradskom poglavarstvu na brzini donošenja odluke, dr. Fattorini je rekao da je to socijalna, medicinska i praktična gesta što pokazuje veliku dušu i srce Zagreba kada se radi o teškim pacijentima.

Isplata pomoći umirovljenicima za svibanj 2002.

9. svibnja 2002. Isplata pomoći umirovljenicima koju daje Gradsko poglavarstvo Grada Zagreba za svibanj 2002. započet će preko Hrvatske pošte 13. svibnja.

8. svibnja 2002. Gradonačelnica Grada Zagreba gđa Vlasta Pavić priredila je, u palači Dverce, primanje za delegaciju Svekineske udruge žena koja u Hrvatskoj boravi od 5. do 9.svibnja 2002.

Izmjene u regulaciji prometa na području Grada Zagreba od 9. do 12. svibnja 2002. godine
7. svibnja 2002. Za vrijeme održavanja Konferencije europskih parlamentarnih skupština, koja će se održati od 9. do 12. svibnja 2002., u gradu će Zagrebu doći do sljedećih izmjena i ograničenja u regulaciji prometa.
Od 16 sati 8. svibnja, do 22 sata 12. svibnja, vrijedit će zabrana zaustavljanja i parkiranja na javnom parkiralištu ispred hotela “Opera” u Ulici Kršnjavoga.
Od 22 sata 8. svibnja, do 22 sata 12. svibnja, bit će zatvoren promet u Pierottievoj, od Jukićeve do Kršnjavoga, osim za vozila stanara.
Od 22 sata 8. svibnja, do 22 sata 12. svibnja, bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje za sva vozila uključujući i vozila stanara u sljedećim ulicama:
- u Savskoj cesti, od Vodnikove do Kršnjavoga, s obje strane;
- u Ulici Kršnjavoga, od Pierottieve do Savske , s obje strane;
- u Pierottievoj ulici, s obje strane;
- na parkirališnom prostoru u Pirottievoj ulici nasuprot kbr. 6;
- u Perkovčevoj ulici, s obje strane;
- u Vukotinovićevoj ulici, od Savske do Mažuranićeva trga, s obje strane;
- na istočnoj strani Rooseveltova trga, od Vukotinovićeve do Perkovčeve.
Na prostoru oko HNK na Trgu maršala Tita bit će zabranjen promet, zaustavljanje i parkiranje od 16 do 22 sata 10. svibnja 2002.
Od 6 sati 9. svibnja, do 22 sata 12. svibnja, ukinut će se tramvajsko stajalište (s obje strane) na Savskoj cesti kod Vodnikove ulice.
Od 16 sati 8. svibnja, do 22 sata 12. svibnja, bit će premiješteno taksi stajalište ispred hotela “Opera”.
Eventualno, u slučaju potrebe, iz sigurnosnih se razloga odobrava zabrana prometa za sva motorna vozila Savskom, od Vodnikove do Klaićeve i Ulicom Kršnjavoga, od Jukićeve do Savske, od 9. do 12. svibnja.

Svekineska udruga žena u Zagrebu
7. svibnja 2002. Predstavnici Gradskog poglavarstva, na čelu sa gđom Blankom Sunarom, članicom Poglavarstva, susreli su se sa predstavnicama Svekineske udruge žena ( All Women's Federation ) u sklopu njihova posjeta Hrvatskoj od 5. do 9. svibnja 2002. Navedena federacija krovna je ženska udruga u NR Kini koja broji 90.000 stalno zaposlenih, te je mjerodavna institucija za unapređivanje položaja žena u NR Kini. Svrha posjeta je upoznavanje hrvatskih sustava zaštite i promicanja ravnopravnosti spolova, osobito položaja žena u obitelji i društvu, te položaj i zaštita djece. Gradonačelnica Grada Zagreba primit će predstavnice Udruge 8. svibnja u palači Dverce.

Otvorenje dvije izložbe:
Beč, arhitektura i Beč, urbana zaštita i obnova
6. svibnja 2002. G. Miljenko Mesić , pročelnik Gradskog zavoda za područje planiranja razvoja Grada i zaštitu okoliša otvorit će dvije izložbe: Beč, arhitektura- sadašnje stanje III i Beč, urbana zaštita i obnova- sadašnje stanje III, koje se održavaju u Tehničkom muzeju Zagreb pod pokroviteljstvom Grada Beča i Grada Zagreba. Izložbe su doprinos kulturnoj suradnji dvaju gradova.

Upisi djece u dječje vrtiće Grada Zagreba za pedagošku godinu 2002./2003.
3. svibnja 2002. Prema odluci Gradskog ureda za obrazovanje i šport, zahtjevi za upis djece u programe predškolskog odgoja i naobrazbe u 55 zagrebačkih dječjih vrtića zaprimat će se od 2. do 31. svibnja 2002. Roditelji djece s prebivalištem u Zagrebu mjesečno će plaćati 400 kuna po djetetu za redoviti program u vrtiću, a predškola za djecu koja se pripremaju za upis u osnovnu školu je besplatna. Rezultati upisa biti će objavljeni najkasnije do 15. lipnja 2002. na oglasnim pločama vrtića.