clanak False

Studeni 2002.

19.04.2017.

28. studenoga, 27. sjednica Gradskog poglavarstva

Prvi niskopodni tramvaj za 26 mjeseci

Prvi od 70 niskopodnih tramvaja izrađenih u radionicama konzorcija CROTRAM (Končar, Đuro Đaković i Gredelj) bit će uključen u gradski javni prijevoz za 26 mjeseci. Najava je to sa 27. sjednice Poglavarstva na kojoj je prihvaćen Zaključak o davanju jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj za dugoročni kredit ZET-u:

- Jamstvo se daje za kredit od 111.930.000 eura u kunskoj protuvrijednosti koji će se, sukcesivno, koristiti do 31. prosinca 2006., do kojega bi roka Zagrebom prometovalo svih 70 tramvajskih vozila TMK 2200 – uvodno je izložio pročelnik za gospodarstvo Ladislav Prežigalo, dodavši da je rok vraćanja kredita 10 godina, s počekom od četiri godine.

Ukupan iznos zaduženja, što uključuje naknadu za obradu kredita, interkalarne kamate i redovnu kamatu iznosi 150.377485,56 eura. Korisnik će biti Zagrebački električni tramvaj, a sredstva za povrat kredita osiguralo bi se u proračunu Grada Zagreba.

Ugovor s Končar – KET-om, voditeljem CROTRAM konzorcija, sklopio bi se nakon odluke Skupštine Grada Zagreba i nakon preciziranja detalja kreditne obveze.

ZET-ov vozni park star, u prosjeku, 28 godina

Prema riječima pročelnika Prežigala, ZET-ov tramvajski vozni park danas se sastoji od 254 tramvaja, prosječne starosti 28 godina. Gradnjom novih tramvajskih pruga prema Jarunu, Prečkom i Dupcu postojeći kapaciteti više ne zadovoljavaju potrebe javnoga gradskog prijevoza, pa je – napominje - obnova voznog parka neophodna.

Inače, program obnove tramvajskog podsustava objedinjen je u nekoliko projekata koji, osim 70 niskopodnih tramvaja, obuhvaćaju generalni popravak i modernizaciju tramvajskih vozila TMK 301, rekonstrukciju i modernizaciju remize, novi sustav naplate prijevoza, nadzora i upravljanja prometom.

Konačna lista reda prvenstva iz programa POS-a do kraja godine

Poglavarstvo je donijelo zaključak o isplati naknade za rješavanje prigovora na Prijedlog liste reda prvenstva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje. Kako je izložio tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum, obrada 1261 prigovora trebala bi biti gotova prije Božića, kako bi lista bila konačna još ove godine. Ljudi iz mjerodavnih službi rade na prigovorima i izvan radnog vremena, subotom i nedjeljom. Na sjednici je prihvaćen prijedlog Stručne službe gradonačelnika i Gradskog poglavarstva o odbijanju 136, usvajanju 32 i odbacivanju pet prigovora.

Iz sredstava tekuće pričuve odobrena je isplata 15.000 tisuća kuna kao potpora humanitarnoj akciji «Inkubatori» koju je inicirao Radio 101, a, među ostalim, Poglavarstvo je imenovalo stručno Povjerenstvo za nabavu usluga za izradu projekta prve etape stabilizacije klizišta Kostanjek – Podsused.

Nakon četiri mjeseca radova na Langovu trgu

Iskopano 25% građevinske jame

Četiri mjeseca nakon početka gradnje podzemne garaže na Langovu trgu radnici građevinske tvrtke Tehnika iskopali su osam, od ukupno 17,5 metara građevinske jame. Ovih se dana intenzivno radi na uvođenju čelične konstrukcije u prethodno betoniranu oblogu (dijafragmu).

Kako doznajemo u Trgovačkom društvu Zagrebparking, koje kreditnom linijom u cijelosti financira projekt vrijedan 36,5 milijuna kuna, dosad je iskopano oko 25 posto, a vrijednost izvedenih radova dosegla je oko 20% vrijednosti ugovora.

Podsjetimo, potkraj sljedeće godine, kada istječe rok od 15 mjeseci, osim garaže sa pet podzemnih etaža i 309 parkirališnih, na Langovu će trgu biti još jedan park i rekonstruirana benzinska crpka.

26. studenoga

30 godina Doma sportova

Svečanom priredbom popraćenom sportsko – zabavnim programom u kojem su sudjelovale poznate osobe iz političkog, kulturnog i sportskog života Grada i Države, 26. studenoga, Dom sportova obilježio je svoju 30. obljetnicu.

Svečanost je otvorila gradonačelnica Vlasta Pavić, a prihod od slavljeničke priredbe namijenjen je za humanitarne svrhe.

26. studenoga, 15. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba

Proračun za 2003. prošao prvo čitanje

Većinom glasova gradski su zastupnici na 15. sjednici Skupštine grada prihvatili rebalans Proračuna za 2002. i Prijedlog za 2003., koji je tako prošao prvo čitanje.

Drugo i konačno čitanje Proračuna "teškog" 4,465 milijarde kuna, od kojeg bi se iznosa 1,4 milijarda usmjerila u investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja, slijedi 12. prosinca na zadnjoj ovogodišnjoj skupštinskoj sjednici.

25. studenoga

Gradonačelnica obišla gradilišta u Klaićevoj i Čulinečkoj

Dječja bolnica u Klaićevoj ulici za sedam će dana dobiti kvalitetan prilaz za automobile, čime će se za oko 80 posto smanjiti broj nezgoda na tome mjestu. Rekao je to Ivan Fatorini, ravnatelj Klinike u razgovoru sa Vlastom Pavić gradonačelnicom Zagreba, koja je 25. studenoga sa suradnicima, osim Klaićeve, obišla i gradilište u Čulinečkoj.

Uređenjem ugibališta na sjevernoj strani Klaićeve, na dionici ispred Klinike za dječje bolesti, bitno će se smanjiti gužve na sjevernom prometnom traku i osigurati bolji uvjeti za prihvat pacijenata.

U sklopu građevinskog zahvata u koji je Grad investirao oko 130 tisuća kuna, uredit će se prometni trak u duljini od oko 35 i širini od tri metra. Ugibalište će biti popločeno granitnim kockama, a oko postojećeg drvoreda lipa formirat će se dvije kazete od kamenih kocaka u kojima će biti cvjetnjak, odnosno, nisko kultivirano zelenilo.

Građevinske radove i signalizaciju izvode Zagrebačke ceste, hortikultura je povjerena Zrinjevcu, a nadzor i izvedbeni projekt potpisuje Gradski ured za izgradnju grada.

Podvožnjak u Čulinečkoj gotov do kraja godine

Informacija s gradilišta u Čulinečkoj po kojoj je zgotovljeno 80 posto podvožnjaka, govori u prilog da će taj ključni infrastrukturni prometni objekt biti u cijelosti izgrađen do kraja godine.

Bio bi to najkraći rezime s druge točke obilaska, kapitalne investicije vrijedne 85 milijuna kuna i s rokom izvedbe do proljeća iduće godine.

Izgradnjom podvožnjaka niveleta ceste spustit će se ispod Branimirove i željezničke pruge. Izgradit će se novi kolnik širok sedam metara sa obostranim pješačkim hodnicima, u ukupnoj dužini od 963,50 metara.

Podvožnjak će biti dugačak 340 metara, od čega na tunelski dio otpada 87,5 metara.

Unatoč složenosti zahvata, nepovoljnom utjecaju podzemnih voda, posebnim zahvatima na zaštiti građevine i vremenskim uvjetima, radovi se, 24 sata dnevno, odvijaju u skladu sa predviđenim rokovima.

Kako je najavljeno, u petak 6. prosinca, na 24 će sata biti obustavljen željeznički promet zbog radova na provizoriju. Tada će se, naime, improvizirana željezna konstrukcija zamijeniti betonskom.

Uz koordinaciju Gradskog ureda za izgradnju grada i pod nadzorom tvrtke Capital – ing, radove izvode Industrogradnja, Tehnika, Pružne građevine, Hidrocommerce, HM – Montaža, Monter strojarske mreže, Viadukt, Jelačić d.o.o., Peek promet, Elektra Zagreb i Posit.

23. studenoga

Gradonačelnica čestitala stoti rođendan prof. Magdi Kornhauser - Leitner

U subotu, 23. studenoga, prof. Magda Kornhauser – Leitner, pedagoginja koja je odgojila mnoge generacije zagrebačkih pijanista, proslavila je stoti rođendan u krugu najbliže obitelji i prijatelja, u svome stanu na petom katu u Varšavskoj.

Među uzvanicima na rođendanu znamenite sugrađanke bila je i gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić.

Slavljenica je rođena 1902. u Horvatskom Kimlu u Mađarskoj. Glazbenu školu polazi u Budimpešti, no školovanje prekida tijekom I. svjetskog rata. U Zagreb dolazi 1926. godine, gdje usavršava glasovir kod vrhunskog pedagoga prof. Stančića. Slijede solistički nastupi na postaji Radio Zagreb.

Drugi svjetski rat ponovo joj prekida glazbenu karijeru koja se nastavlja od 1947. godine, kada počinje podučavati klavir na zagrebačkim muzičkim školama.

Od mnogih uspješnih učenika slavljenica je posebno ponosna na Ljubu Gašparovića, docenta na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji.

Na jubilarnom susretu «oko dragog staroga klavira» i u glazbeno – rođendanskom programu nazvanom «Mojih prvih sto godina», osim najdražeg učenika, sinova i unuka, izvedbom posvećenom «svima dragima» sudjelovala je i slavljenica.

22. studenoga

Milan Bandić primio sudionike Međunarodnog karate turnira

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, 22. studenoga, u gradskoj palači Dverce sudionike i organizatore tradicionalnoga Međunarodnog karate turnira, koji se, pod nazivom «Memorijal Branka Bošnjaka» održava sedmu godinu zaredom.

Ukupni prihod namijenjen je obitelji Branka Bošnjaka, poginulog hrvatskog branitelja, pomoćnika zapovjednika Specijalne jedinice policije «Alfe», po kojemu je Memorijal dobio ime.

Osim natjecatelja iz Hrvatske, na ovogodišnjem turniru, 23. studenoga, sudjeluju i natjecatelji iz Italije, Francuske, Mađarske, Švicarske, Grčke, Rumunjske i Makedonije.

22. studenoga

Ministar Lučin kod gradonačelnice

Gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić i ministar unutarnjih poslova Šime Lučin održali su, 22. studenoga, u zgradi Gradskog poglavarstva, radni sastanak na kojemu su razmotrili teme i projekte od zajedničkog interesa, te dogovorili užu suradnju na nekima od njih.

Glavna tema razgovora bio je projekt «Policija u zajednici» i način njegove implementacije u Gradu Zagrebu. Uskoro počinje realizacija pilot – projekta u jednoj zagrebačkoj gradskoj četvrti.

Razmat rana je i suradnja Grada i Ministarstva u dovršetku gradnje športske dvorane i bazena Policijske akademije. Financiranjem dovršetka, za što je potrebno investirati oko 30 milijuna kuna, Grad bi objekt dobio na upravljanje. Suvremeno opremljenu dvoranu, dimenzija 45 x 28 metara i bazen 25 x 12 metara, osim Zagrepčana, gradskih športskih klubova i športaša pojedinaca, mogli bi koristiti i djelatnici MUP-a.

U nastavku razgovora, bilo je riječi i o akciji koja se, pod nazivom «Mir i dobro», tradicionalno organizira tijekom prosinca, u koju će se uključiti i Grad Zagreb.

Na radnom sastanku bili su Ivan Babić, načelnik Policijske uprave Zagrebačke i Vidoje Bulum, tajnik Poglavarstva.

21. studenoga u Klubu arhitekata

Gradonačelnica otvorila humanitarnu izložbu Radija 101

Gradonačelnica Vlasta Pavić otvorila je, 21. studenoga, u Klubu arhitekata, prodajnu izložbu koju je, kroz akciju prikupljanja 100 tisuća eura za kupnju pet inkubatora za intenzivnu skrb novorođenčadi, organizirao Radio 101.

Stojedinica je pokrenula ovu humanitarnu akciju u svibnju 2002. u povodu 18. obljetnice radija, a dosad je prikupljeno pet tisuća eura.

21.studenoga, 26. sjednica Gradskog poglavarstva

Kroz program poticanja poduzetnika 378 novozaposlenih

Na 26. sjednici, Poglavarstvo je razmotrilo Analizu zapošljavanja na temelju odobrenih poduzetničkih kredita što ju je izradio Gradski ured za gospodarstvo, koji će i dalje pratiti realizaciju kredita i novo zapošljavanje.

Kako je izložio Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, Analiza obrađuje 85% poduzetnika, što se smatra dovoljno reprezentativnim uzorkom iz kojeg proizlazi da je 128 poduzetnika investiralo 165.774.669,66 kuna u poduzetničke projekte. Iskoristili su 106,6 milijuna kuna kreditnih sredstava, planirali zaposliti 575 radnika, a zaposlili 378. Tako je broj zaposlenih u tim tvrtkama sa 1.218 skočio na 1.596. Ipak, to je 197 radnika manje u odnosu na planirani broj. Pročelnik Prežigalo naglašava da iskorištenje kredita ne znači uvijek i istodobno okončanje investicije, odnosno, zapošljavanje planiranog broja novih radnika. S obzirom da se podaci odnose na rujan 2002., realno je očekivati da će se do kraja godine u cijelosti realizirati procijenjeni broj novozaposlenih.

Najveći iznos ukupno odobrenih kredita namijenjen je rješavanju problema poslovnog prostora, a gledano prema djelatnostima, najveći broj odobrenih i iskorištenih kredita usmjeren je u proizvodne i uslužne djelatnosti (83,4%).

II Dodatak Ugovoru o koncesiji za centralni pročistač otpadnih voda

Prihvativši Zaključak o sklapanju II Dodatka Ugovoru o koncesiji za Projekt infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba, Poglavarstvo je omogućilo očuvanje koncesije i izvora povrata kredita u slučaju da koncesionar zapadne u poslovne teškoće. Uz uvijet da bi te teškoće rezultirale povredom koncesijskog ili kreditnog ugovora.

- Time se suspendiraju prava Grada na raskid koncesijskog ugovora, a bankama omogućuje da imenuju zamjenskog koncesionara. Druga mogućnost banaka bila bi da zajedno s koncesionarom određeno vrijeme, putem ugovora, odgovara za projekt, ali s pravom davanja naloga koncesionaru u obavljanju njegovih obveza – pojasnio je Stipe Tojčić, zamjenik gradonačelnice, dodavši da je drugi dodatak Ugovoru o koncesiji rezultat višemjesečnih pregovora s bankama – kreditorima projekta.

18. studenoga u Gradskom poglavarstvu

Koordinacija vijeća gradskih četvrti

Sa ciljem boljeg rješavanja svakodnevnih problema građana, gradonačelnica Zagreba gđa Vlasta Pavić sazvala je, 18. studenoga, koordinaciju vijeća gradskih četvrti.

Na sastanku je dogovoreno da će se koordinacije održavati jednom mjesečno te da će, ovisno o temama, biti nazočni pročelnici mjerodavnih gradskih ureda i trgovačkih društava u vlasništvu Grada.

Gradonačelnica je, također, predložila da se izradi popis aktualnih problema s kojima će se, tijekom obilaska gradskih četvrti, upoznavati na licu mjesta.15. studenoga

Spomen ploča u čast Dragutinu Tadijanoviću

U povodu 97. rođendana Dragutina Tadijanovića, znamenitog hrvatskog pjesnika, 13. studenoga, otkrivena je spomen – ploča na pročelju dvorišne zgrade u Ilici 26, u kojoj je živio i stvarao od 15. lipnja 1936. do 2. prosinca 1976.

Netom prije no što je u društvu zamjenika gradonačelnice Milana Bandića otkrio spomen – ploču, Dragutin Tadijanović je izrazio zadovoljstvo što je prvi hrvatski književnik u čiju je čast još za života podignuta spomen - ploča.14. studenog, 25. sjednica Gradskog poglavarstva

Prihvaćen Prijedlog proračuna za 2003.

Poglavarstvo je na 25. sjednici, jednoglasno prihvatilo Prijedlog proračuna za 2003. koji iznosi 4,465 milijardi kuna, što je za 5,1% više nego prošle godine.

- Proračun prolazi dva čitanja, tako da se ova točka može shvatiti kao prva verzija, odnosno, javna rasprava koja bi potrajala do sjednice Skupštine grada u prosincu – kazao je pročelnik za financije Slavko Kojić, dodavši da će Ured razmotriti sve primjedbe koje pristignu u tom roku.

135 milijuna kuna za negospodarstvene investicije

Programom gradnje i uređenja objekata (negospodarstvene investicije) planiraju se radovi u vrijednosti od 135 milijuna kuna.

Od toga bi se 44,8 milijuna kuna usmjerilo u kulturne objekte, točnije, u dovršetak Zagrebačkog kazališta lutaka, adaptaciju i opremu Radničke knjižnice Božidara Adžije i za nastavak kapitalnih ulaganja u obnovu i sanaciju dijelova KD Vatroslava Lisinskog. U Klovićevim bi se dvorima uredio prostor za pohranu eksponata, a u Tehničkom se muzeju planira etapno uređivanje pročelja.

Slijedeće bi godine trebala početi i dugoočekivana gradnja Muzeja suvremene umjetnosti.

U objekte predškolskog odgoja utrošilo bi se 12,8 milijuna kuna, u škole 46,7, a u zdravstvene i objekte socijalne skrbi 11,150 milijuna kuna.

Iz sredstava predviđenih za zaštitu spomenika kulture dovršila bi se obnova pročelja i staklenih krovova dvaju prolaza Oktogona, uličnog pročelja Kulmerove palače i obnova bunara Palače Balbi iz 19. stoljeća. Paralelno, radit će se na dokumentaciji za stalni izložbeni postav na Medvedgradu.

Jače uključivanje željeznice u prigradski prijevoz

Obrazlažući prijedlog investicija u promet, pročelnik za komunalne poslove i promet Davor Jelavić posebno se osvrnuo na gradnju i rekonstrukciju stajališta Hrvatskih željeznica ili, preciznije, na jače uključivanje prigradskih vlakova u javni gradski prijevoz.

U sklopu investicije od 20 milijuna kuna modificiralo bi se pet elektromotornih vlakova koji bi uvelike pomogli tijekom najjačih «prometnih špica». Umjesto sadašnjih 55 tisuća putnika, uz nove bi se vlakove njihov broj povećao na 85 tisuća. Time bi se smanjio pritisak na Zagrebački električni tramvaj, a istodobno, smanjio bi se i broj potrebnih prigradskih autobusa.

Rebalans zbog dobre naplate prihoda

Istoga dana prihvaćen je i, drugi po redu, rebalans ovogodišnjeg Proračuna koji predviđa povećanje od 155 milijuna kuna. Do toga je došlo, pojasnio je pročelnik Kojić, zbog dobre naplate prihoda, a višak sredstava usmjerit će se najvećim dijelom u Ured za izgradnju grada.
13. studenog

Remetinečka ponovo u prometu

Obilaskom obnovljene Remetinečke, od rotora do križanja s Ulicom Savski gaj XIII, gradonačelnica Vlasta Pavić, u društvu sa zamjenikom Stipom Tojčićem, označila je, 13. studenoga, službeno puštanje u promet dionice duge 700 i široke od 15 do 18 metara.

U sklopu radova koji su počeli 1. srpnja, a završili 11 studenoga, osim novog kolnika, nogostupa i biciklističke staze, obnovljeni su pješački pothodnik i nadhodnik.

Izmjenom dotrajalih komunalnih instalacija, bitno će se poboljšati pouzdanost odvodnje oborinskih i prihvaćanje otpadnih voda objekata uz prometnicu. Novi, pak, vodoopskrbni kapaciteti osigurat će bolju i sigurniju opskrbu vodom naselja Lanište i objekata uz prometnicu.

Srednjetlačna plinovodna instalacija preduvijet je buduće plinofikacije okolnih zgrada i naselja Lanište i Savski gaj, a dvije transformatorske stanice i pojačana elektroenergetska mreža poboljšat će opskrbu sadašnjih i budućih potrošača.

Raskrižja sa Srednjom cestom i sa Ulicom Savski gaj XIII, dobila su nove semafore, a postavljena je i nova mreža za tk vodove i vodove za distribuciju radio i TV programa.

Ukupnu investiciju od oko 28 milijuna kuna pokrio je Gradski ured za izgradnju grada.13. studenog u Staroj gradskoj vijećnici

VII. međunarodni simpozij «Gospodarenje otpadom – Zagreb 2002.»

U nazočnosti zamjenika premijera Gorana Granića, savjetnika predsjednika RH Esada Prohića, predsjednice Skupštine grada Zagreba Morane Paliković Gruden, pomoćnika ministra zaštite okoliša Roka Andričevića i drugih uzvanika, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić otvorila je, u Starogradskoj vijećnici trodnevni VII. Međunarodni simpozij «Gospodarenje otpadom – Zagreb 2002.»

Simpozij je okupio oko 400 sudionika iz desetak zemalja svijeta, koji će multidisciplinarno razraditi najnovija rješenja u gospodarenju otpadom, razmijeniti iskustva i utvrditi smjernice za budućnost.

Prema riječima Jose Bićanića, direktora Čistoće koja je, uz ZGOS i Gospodarski marketing organizator ovog eminentnog skupa, glavne su teme reciklaža otpada, odgoj i obrazovanje za okoliš i komunikacija s javnošću:

- Postupanje s otpadom treba shvatiti ponajprije kao ljudski problem za čije je rješavanje potrebna promjena načina razmišljanja i sustavna edukacija svih društvenih skupina – rezimirao je direktor Bićanić, dok gradonačelnica Vlasta Pavić ističe da je Zagreb najuspješniji u Hrvatskoj u gospodarenju otpadom. Potkrepljuje to brojkama po kojima 250 tisuća Zagrepčana koristi reciklažna dvorišta, Zagreb ima više od 12 tisuća kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada, a sanacija smetlišta Jakuševec privodi se kraju.

U obraćanju sudionicima skupa gradonačelnica Vlasta Pavić osvrnula se i na nedavni akcident u PUTO-u, naglasivši da se više ne smije događati da jedan takav slučaj unazadi napore u gospodarenju i zbrinjavanju otpada, osobito opasnoga.

U popodnevnim satima, sudionike skupa u gradskoj palači Dverca primio je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić.U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti

13. studenog u predvorju zgrade Poglavarstva – mjerenje razine šećera u krvi

U srijedu, 13. studenoga, od 11,00 do 13,00 sati, u predvorju zgrade Gradskog poglavarstva, Trg Stjepana Radića 1, Gradski ured za zdravstvo rad i socijalnu skrb i Zagrebačko dijebetičko društvo organiziraju mjerenje razine šećera za građane i zaposlenike u Gradskoj upravi grada Zagreba.

U četvrtak, 14. studenoga, u 18,00 sati, u dvorani Doma umirovljenika Medveščak, Iblerov trg 8, također u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, održat će se okrugli stol na temu Dijabetes i komplikacije na očima: «Sagledajmo rizike».


12. studenoga u Dvercu

Primanje u povodu završetka sportske karijere Perice Bukića

U povodu završetka aktivne sportske karijere, gradonačelnica Vlasta Pavić primila je u Dvercu Pericu Bukića, najtrofejnijeg hrvatskog vaterpolista.

Na primanju su bili vaterpolisti Mladosti i reprezentacije Svijeta, te predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora na čelu sa predsjednikom, mr.sc. Zlatkom Matešom.

11. studenog u Gradskom uredu za obrazovanje i šport

Izložba učeničkih radova «Beethoven?»

U suradnji Hrvatske glazbene mladeži, Gradskog ureda za obrazovanje i šport i Veleposlanstva SR Njemačke, 11. studenoga, u Ilici 25, otvorena je izložba likovnih radova učenika osnovnih škola Republike Hrvatske pod nazivom «Beethoven?»

Radovi učenika šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola doživljaji su slušanja glazbe Ludwiga van Beethovena, izraženi kistom, bojom, oblikom ili materijalom.

Projekt «Beethoven?» dobio je logističku potporu Zavoda za unapređivanje školstva, županijskih ureda za prosvjetu i kulturu RH i Drugog programa Hrvatskog radija, a izloženi radovi nose epitet – najoriginalniji.
8. studenog, 24. sjednica Gradskog poglavarstva

Poliklinika za zaštitu djece otvara se u prosincu

Davanjem suglasnosti na Statut Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, Poglavarstvo je, na 24. sjednici, formalno - pravno omogućilo daljnje radnje na uspostavi te zdravstvene ustanove, prve takve vrste u Zagrebu, koja će multidisciplinarno skrbiti o djeci, a trebala bi početi s radom do sredine prosinca.

6. prosinca na Trg bana Jelačića dolazi Djed Mraz iz Laponije

Prihvaćanjem, pak, pokroviteljstva nad dočekom Djeda Mraza iz Laponije, dano je «zeleno svjetlo» programu «Susret mašte i stvarnosti», koji će se održati 6. prosinca, u 18 sati, na Trgu bana Jelačića.

U prigodnom programu nastupit će grupa Cubismo, Ivana Brkić, Klinci s Ribnjaka, Rhythm tribe, Šegrt Hlapić i družina, žongleri i klaunovi Margita i Davor, te naravno, najočekivanija zvijezda Djed Mraz iz Laponije.

A da će Zagrebom tijekom božićno – novogodišnjih dana vladati pravi blagdanski ugođaj, svjedoči povjeravanje prigodnog uređivanja grada Trgovačkom društvu Zrinjevac.

Kao prijedlog za Gradsku skupštinu prihvaćen je Zaključak o davanju jamstva Zagrebačkoj banci za kredit od 620 tisuća eura s kojima bi Zagrebačke ceste rekonstruirale asfaltnu bazu u Rakitju.

Muzej Grada Zagreba dobio je na upravljanje i korištenje dvosoban stan na Krležinu Gvozdu 25. Stan će se koristiti za potrebe Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleže, te za smještaj inozemnih kulturnih djelatnika i umjetnika koji će, u okviru međunarodne kulturne razmjene, boraviti u Zagrebu.Obavijest iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Od 5. studenog isplata pomoći umirovljenicima

Isplata pomoći umirovljenicima za mjesec studeni, koju daje Gradsko poglavarstvo, počela je preko Hrvatske pošte u utorak, 5. studenog.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 18. studenog.

Ako pomoć nije podignuta u poštanskim uredima, od 19. do 30. studenoga moći će se podići u FINI, Ulica grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 30. studenoga, pomoć za studeni više se neće isplaćivati.

Napominjemo da će pomoć za mjesec studeni biti isplaćena samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31.01.2002. potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev osoba koje su nepokretne ili bolesne, te su prijavile potrebu dolaska djelatnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.5. studenog, nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Izmijeniti Zakon o vodama i Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva

Da bi se otklonili problemi u odnosima Hrvatskih voda kao nositelja sredstava i jedinica lokalne samouprave kao korisnika, u konkretnom slučaju trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja, Skupština tog društva odlučila je opetovano pokrenuti inicijativu za izmjenama i dopunama Zakona i vodama i Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva.

Kako je obrazložio Ladislav Prežigalo, predsjednik Skupština trgovačkih društava u praksi dolazi do nejasnoća i nepotrebnih komplikacija na štetu lokalne samouprave, koja bi, smatraju predlagači izmjena, trebala imati više ingerencija u raspodjeli i plasmanu novca prikupljenog na ime naknada za korištenje i zaštite voda, te slivne vodne naknade.

Na sjednici Skupštine trgovačkog društva ZGOS razmatrano je izvješće o provedbi investicijskog programa sanacije odlagališta otpada Jakuševec, a od rukovodstva ZGOS-a, zatraženo je i izvješće kompletirano stručnim analizama, rokovima i konačnim novčanim pokazateljima.


5. studenog, 3. sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća

Sindikalna košarica skuplja za 4,5%

Zbog povišenja cijena komunalnih usluga u ovoj godini, rujanska sindikalna košarica «skočila» je za 4,5% - rezimirao je Damir Gašparović, predsjednik Gospodarsko – socijalnog vijeća Grada Zagreba na 3. sjednici posvećenoj politici cijena komunalnih usluga u 2002. godini, na kojoj je zaključeno da bi GSV ubuduće o cijenama trebao raspravljati u fazi donošenja odluka.

Na sjednici je dogovoreno da se na GSV do kraja godine dostave rezultati poslovanja gradskih trgovačkih društava u prošloj godini i planovi za 2003.1.studenog na Mirogoju i Krematoriju

Izaslanstvo Zagreba položilo vijence i zapalilo svijeće

U povodu blagdana Svih svetih, izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Vlade, ministarstava i Grada Zagreba položila su vijence kod Križa u Aleji branitelja i na grobnici neidentificiranih žrtava Domovinskog rata na Krematoriju, te zapalili svijeće pred križem na groblju Mirogoj.

U izaslanstvu Grada Zagreba bili su podpredsjednik Skupštine grada Zagreba Vladimir Velnić, članica Poglavarstva Blanka Sunara i tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum.
Obavijest iz Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Od 4. do 30. studenog revizija korisnika novčane pomoći umirovljenicima

Od 4. do 30. studenog Gradski ured za zdravstvo, rad i socijalnu skrb provodit će postupak revizije korisnika novčane pomoći umirovljenicima svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati u prostorima mjesnih samouprava na niže navedenim lokacijama. Umirovljenici koji ne potpišu izjavu izgubit će pravo na daljnju pomoć.

U slučaju nemogućnosti dolaska zbog bolesti, liječenja i sl., molimo javiti se na brojeve telefona 610-0923 ili 610-0947, kako bi djelatnici Ureda dolaskom na kućnu adresu korisnika uzeli potrebne podatke.

PU CENTAR MS August Cesarec, Tkalčićeva 33

PU ČRNOMEREC MS Bartol Kašić, Selska 3

PU MAKSIMIE MS Dinko Šimunović, Šrapčeva 12

PU MEDVEŠČAK MS Kralj Zvonimir, Zvonimirova 42

PU PEŠČENICA MS Volovčica, Kriška 20 i MS Folnegovićevo naselje, Laurenčićeva 8b

PU TREŠNJEVKA MS Gajevo, Prosenikova 9

PU TRNJE MS Martinovka, Miramarska 11a

PU NOVI ZAGREB MS Središće, Ivana Šibla 8 i Dvorana Cent4a za kulturu N. Zagreb, Remetinečki gaj 12

PU SESVETE Područni ured Sesvete, Plava dvorana, Trg D. Domjanića 6

PU SUSEDGRAD Područni ured Susedgrad, Velika dvorana, Sigetje 2

PU DUBRAVA MS Poljanice, Dubrava 203 i MS Donja Dubrava, Kapelska 8

Obavezno ponijeti OSOBNU ISKAZNICU i ZADNJI ODREZAK OD MIROVINE