clanak False

Prosinac 2002.

19.04.2017.
 Program dočeka Nove godine na Trgu bana Jelačića

17,30 h – Video screen – prijenos iz kazališta Komedija «Kneginja čardaša»

20,30 h - Narodni radio – program iz studija

20,45 h – Drele – pozdrav prisutnima i čitanje vremenske prognoze

20,46 h – Boris Babarović & Crveni koralji

21,15 h - Baruni

21,45 h - Zvonko Špišić

21,53 h - Miro Ungar

22,01 h - Hrvoje Hegedušić

22,09 h - Vice Vukov

22,17 h - Drago Diklić

22,24 h - Božidar Matti

22,32 h - Zdenka Vučković

22,40 h – Ivica Šerfezi & Crveni koralji

22,50 h – Nina Badrić & Band

23,15 h - Crvena jabuka

23,30 h - Severina & Band

24,00 h - Vatromet & čestitke

24,10 h - Severina & Band

01,30 h - Crvena jabuka

02,30 h - Kraj programa

30. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Potpisani novi ugovori iz programa "Poduzetnik - 2"

- Ovu godinu završavamo potpisivanjem sporazuma i ugovora između Ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo, Grada Zagreba i poslovnih banaka Zagrebačke i Privredne o poticanju razvitka malog i srednjeg poduzetništva i obrta u Zagrebu – najavila je gradonačelnica Vlasta Pavić, 30. prosinca, uoči parafiranja ugovora kojima će se osigurati novi kreditni fond u iznosu od 260 milijuna kuna.

Kako se čulo, tijekom tri godine zaprimljeno je 739 zahtjeva, od kojih je Grad pozitivno ocijenio 572 projekta, a financijske su institucije odobrile 352 kredita.

Realizacijom investicijskih projekata kojima su krediti odobreni preko svih financijskih institucija planira se zaposliti 1.179 novih radnika.

Novim će ugovorima za realizaciju kredita Grad Zagreb u bankama oročiti 11, a Ministarstvo dva milijuna kuna. Na temelju tog depozita banke će osigurati 20 puta veći kreditni fond. Rok otplate kredita produžuje se do 12 godina, s počekom do dvije godine. Ugovorena kamatna stopa između Grada, Ministarstva i banaka iznosi sedam posto godišnje. Istodobno, Zagreb s bankama potpisuje ugovore o subvencioniranju kamate, pa će ona za zagrebačke poduzetnike u konačnici iznositi 6,5 % godišnje.

Osim gradonačelnice Vlaste Pavić, ugovore je potpisao ministar za obrt, mali i srednje poduzetništvo Željko Pecek, te članovi Uprava Privredne i Zagrebake banke: Ivan Gerovac i Damir Odak.

30. prosinca, press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Četiri posto više prihoda u 2002.

Do predzadnjega dana prosinca Skupština u trgovačkim društvima usvojila je planove poslovanja za 20 od ukupno 23 trgovačka društva u potpunom vlasništvu Grada. Za sjednicu u siječnju preostali su planovi Autobusnoga kolodvora, Vodoprivrede Zagreb i Zagrebačkih cesta.

- Zbirni planski podaci za 20 društava ukazuju na 2,9 milijardi kuna prihoda ili četiri posto više od procijenjene realizacije za ovu godinu. Planirani ukupni rashodi za 4,8 posto premašuju ovogodišnje i iznose 2,8 milijuna kuna – izvijestio je, 30. prosinca, nakon sjednica, Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Skupštine trgovačkih društava.

Kako je rekao, prema prihvaćenim planovima poslovanja investicijska su ulaganja 2,5 puta veća od procjene realiziranih investicija u ovoj godini koje iznose 403,2 milijuna kuna.

Prema iznosu najvrednije se investicije odnose na sanaciju i gradnju odlagališta otpada Jakuševec, gradnju nove veletržnice, vodoopskrbnih i kapaciteta odvodnje, gradnju novih hala na lokacijama Robnih terminala u Jankomiru i Žitnjaku, gradnju javne garaže na Langovu trgu i gradnju tržnice u Prečkom.

U planu je i sanacija objekata u Gradu mladih Granešina, projekt rekonstrukcije i gradnje žičare, a, među ostalim, tijekom 2003. Čistoća će kupiti komunalnu opremu i novu mehanizaciju.

Do kraja sljedeće godine u društvima bi bilo 0,4 posto manje zaposlenika u odnosu na procjene za 2002.

Stanovi zagrebačkim sportašicama i sportašima

27.prosinca 2002. U Gradskom poglavarstvu

Četvero vrhunskih sportaša: veslači Tomislav Smoljanović i Oliver Martinov, plivačica Ana Sršen i stolnotenisačica Eldijana Aganović dobili su, 27. prosinca, ključeve stanova iz ruku gradonačelnice Vlaste Pavić.

Zahvaljujući na ovom “najljepšem novogodišnjem poklonu” Oliver Martinov je obećao da će i ubuduće, na isti način, predstavljati Zagreb i Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima. Stanovi su, naglasila je gradonačelnica, dodijeljeni na tri godine, s mogućnošću da se nakon toga roka ugovor obnovi.23. prosinca, 31. sjednica Gradskog poglavarstva

Konačna POS lista u siječnju

Na zadnjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj 23. prosinca, Poglavarstvo je rješilo zadnje prigovore na Prijedlog liste za kupnju stanova iz programa POS-a, a prijedlog Konačne liste razmotrit će na prvoj sjednici u 2003.

Prihvativši Pismo namjere o osnivanju Agencije za razvoj informacijskih sustava, što ga je uputila Vlada RH, Poglavarstvo se suglasilo sa transformacijom Gradskog zavoda za automatsku obradu podataka u neprofitnu pravnu osobu – ustanovu.

U novoj ustanovi, Vlada i Grad Zagreb imat će jednake osnivačke udjele, zaposlenike GZAOP-a će preuzeti Agencija koja će pružati sve postojeće i nove umrežene internet usluge Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu. U preostalom dijelu kapaciteta, usluge će pružati i trećim osobama, te obavljati druge poslove kao dosad.

Vlada RH i Grad Zagreb – Gradsko poglavarstvo obvezuju se najkasnije do 31. ožujka 2003. realizirati odredbe Pisma namjere.

Zagreb kupuje četiri kina

Iznimna zainteresiranost i potrebe za objektima kulture, razlog su što Grad od Kinematografa Zagreb kupuje četiri kina: Sesvete, Apolo, Lika i Tuškanac. Prema riječima gradonačelnice Vlaste Pavić, otklonjene su sve dileme oko rješavanja imovinsko pravnih odnosa za kupnju u koju će Grad investirati 2,5 milijuna Eura.23. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Prijenosna računala za djecu novinara poginulih novinara u Domovinskom ratu

Uoči Božićnih i Novogodišnjih blagadana, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, Gradskog poglavarstva i tvrtke Medika, kao donatora, 23. prosinca, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić podijelio je prijenosna računala djeci poginulih novinara u Domovinskom ratu.

- Zagreb je ponovo pokazao da ima veliko srce. Ovo je finale utakmice humanosti za djecu naših kolega – rekao je Bože Šimleša, novinar i začetnik akcije prikupljanja novčanih sredstava, školske opreme, osiguranja stipendija i sl. Za devetoro djece školske dobi.

- Ovo je samo simboličan znak pažnje za ono što su ti ljudi učinili za obranu suverene i demokratske Hrvatske – riječi su dogradonačelnika Milana Bandića, koji je obećao da će se sljedeće godine naći na istome mjestu i u istome sastavu.

Podjeli prigodnih darova nazočili su Dragutin Lučić, predsjednik Hrvatskog društva novinara i Zvonimir Šostar, pročelnik u Uredu za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.23. prosinca, press konferencija nakon sjednica Skupština trgovačkih društava

Plinska mreža za Dubravu, Sesvete i Novi Zagreb

Na sjednicama trgovačkih društava AGM, Gradske plinare, Tržnice Zagreb, Vodoopskrbe i odvodnje i Zagreb filma, jednoglasno su prihvaćeni planovi poslovanja za 2003., izvijestio je, 23. prosinca, Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo i predsjednik Skupštine.

Trgovačko društvo AGM u sljedećoj će godini kupiti novu opremu u što planira investirati 675 tisuća kuna. Radi otvaranja novih prodajnih mjesta, zaposlit će šest novih radnika.

Gradska plinara će broj zaposlenika povećati za njih osam, a 63,7 milijuna kuna planira investirati u niskotlačnu plinsku mrežu u Dubravi, srednjetlačnu mrežu u Sesvetama, te u visokotlačne plinovode na području Novog Zagreba i Sesveta.

Tržnice Zagreb planiraju investirati 34,9 milijuna kuna, od čega će 30 milijuna otići u rekonstrukciju Tržnice Prečko, točnije u uređenje prostora na petom katu i u natkrivanje prodajne plohe na Tržnici Kvatrić. Iz istih će se sredstava rekonstruirati električna instalacija i postaviti 130 drvenih kioska umjesto štandova na Tržnici Trešnjevka. Tržnice Zagreb u 2003. planiraju zaposliti jednoga novog djelatnika.

Vodoopskrba i odvodnja, sljedeće će godine u sanaciju i gradnju mreže, te u nabavku opreme investirati 278,1 milijun kuna.

Za izradu Studije za uređenje kino dvorane u Novoj Vesi 18 i za kupnju opreme, Zagreb film će utrošiti 670 tisuća kuna, i zaposliti jednoga novog djelatnika.23. prosinca, gradonačelnica obišla Gradsku četvrt Peščenica - Žitnjak

75 milijuna kuna za komunalnu infrastrukturu do 2005.

Gradska četvrt Peščenica jedna je od zagrebačkih četvrti koju muče komunalni problemi. Nedostatak vodovodne mreže u nekim naseljima, neriješeno pitanje odvodnje, kašnjenje u plinofikaciji, neasfaltirane ili uništene ceste, divlja odlagališta otpada problemi su potencirani i činjenicom da se na tom području nalaze izvorišta vode koja bi uskoro trebala podmirivati čak polovicu potreba Zagrepčana.

Bespravna gradnja buja desetljećima, a traje i danas.

Teme su to o kojima je gradonačelnicu, 23. prosinca, izvijestio Ivan Šikić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti, dodavši da je ovogodišnji plan malih komunalnih akcija ispunjen gotovo u cijelosti. Većina od 3,26 milijuna kuna utrošena je za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, vodovodnu i kanalizacijsku mrežu , te za uređivanje zelenih površina. Raznim je programima u infrastrukturu uloženo 11,3 milijuna kuna.

Ističući zadovoljstvo zbog činjenice da se brojni problemi 56 000 stanovnika ove četvrti konačno počinju rješavati na adekvatan način, da članove Vijeća prigodom donošenja odluka ne muče stranačke podjele, gradonačelnica je naglasila da će u sliedećoj godini iznos za male komunalne akcije dosegnuti gotovo pet milijuna kuna.

U razdoblju do 2005. u komunalnu se infrastrukturu planira investirati oko 75 milijuna kuna preko programa Gradskog ureda za izgradnju grada i gradskih trgovačkih društava.

Tijekom obilaska gradske četvrti Peščenica – Žitnjak, gradonačelnica je posjetila zgradu stare osnovne škole koja se adaptira za potrebe zagrebačkih likovnih umjetnika. Do sada je završena sanacija krova i pri kraju su radovi na sanaciji sustava grijanja20. prosinca u Đorđićevoj

Primopredaja pet sanitetskih vozila

Gradonačelnica Vlasta Pavić uručila je, 20. prosinca, predstavnicima Ustanove za hitnu medicinsku pomoć ključeve pet saniteskih vozila, poklon Grada koji će uvelike pomoći efikasnosti i brzini zbrinjavanja bolesnika.

Primopredaji su nazočili zamjenici gradonačelnice Milan Bandić i Stipe Tojčić, te pročelnik za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zvonimir Šostar.20. prosinca, gradonačelnica u Gradskim četvrtima Novi Zagreb – istok i Novi Zagreb - zapad

Trostruko više sredstava za male komunalne akcije

Visok postotak urbaniziranosti Gradske četvrti Novi Zagreb – istok koja se prostire na 16,5 četvornih kilometara razlog je zbog kojeg su, do sada, u raspodjeli sredstava prolazili lošije. Međutim, novi kriteriji, uvažavanje broja stanovnika ( 68 500) kao važnog elementa, te povećanje postotka izdvajanja za tu namjenu iz gradskog proračuna, taj će iznos za 2003. utrostručiti. Za susreta s Gradonačelnicom predsjednik Vijeća Tomislav Petričić, osim činjenice da se na ovom području nalazi odlagalište otpada i spalionica opasnog otpada, istaknuo je i probleme naselja koja nisu urbanizirana, gdje , u Velikom Polju i dijelu Buzina npr., nisu dovršeni vodovod i kanalizacija. U Buzinskim Krčima taj se problem upravo rješava iz sredstava Gradskog ureda za izgradnju grada.

U ovu je četvrt u 2002., preko programa Gradskog ureda za izgradnju grada, trgovačkih društava i male komunalne akcije, uloženo 46,7 mil. kuna. Sljedeće bi godine, istaknula je gradonačelnica, taj iznos trebao biti i veći, čak 67,5 milijuna kuna.

Od toga bi se u završetak gradnje bazena u Utrinama uložilo 45 milijuna kuna pa bi Zagreb ljeto trebao dočekati s novim bazenom olimpijskih dimenzija ( 25x50), bazenom za skokove u vodu i dječjim bazenom. Osim bazena u gradni gradonačelnica je obišla i gradilište uz Centar za stanovanje i terapiju odraslih osoba s teškom mentalnom retardacijom u Andrićevoj, gdje će se dogradnjom dobiti novih 2000 četvornih metara. Gradnju financiraju Grad Zagreb i Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Nedostatak sportskih sadržaja

Dvije novozagrebačke četvrti uz mnogobrojne zajedničke probleme dijele i želju da se na njihovu području sagradi nova rukometna dvorana jer , s obzirom na broj stanovnika, sportski su sadržaji u izrazitom deficitu. Za razliku od istoka, Gradska četvrt Novi Zagreb -zapad pretežno je “neurbanog” karaktera pa je nedostatak komunalne infrastrukture problem broj jedan, rekao je Josip Imprić predsjednik Vijeća. Naselje Ježdovec u potpunosti je bez vodoopskrbe, tri četvrtine kućanstava u Hrvatskom Leskovcu također nema vodovod, a 35 000 građana (od ukupno 48 000), nema riješenu odvodnju. Dodatni je problem i bespravna gradnja, povećana i zbog doseljavanja prognanika i izbjeglica.

Međutim, predstavnici te četvrti nadu vide u nedavno predstavljenom projektu za tzv. mikrotuneliranje koji bi mogao ubrzati rješenje.

Ističući da ovim pitanjima treba dati prioritet i sljedećih godina, gradonačelnica je navela i mogućnost da se neke investicije pokrenu i preko programa Europske unije. Kako se čulo, sljedeće godine, Novi Zagreb - zapad trebao bi dobiti obnovljenu zgradu Centra za kulturu, što potvrđuje podatak da je u tijeku ishođenje građevinske dozvole.19. prosinca, 30. sjednica Gradskog poglavarstva

Od 1. siječnja skuplje parkiranje

Kako bi smanjili gužve i zagušenja prometnih tokova Poglavarstvo se, na 30. sjednici, suglasilo s poskupljenjem cijena po satu parkiranja u prvoj i drugoj zoni koje stupaju na snagu s prvim danom sljedeće godine.

Tako će se parkiranje u prvoj zoni umjesto šest plaćati osam kuna, a u drugoj umjesto tri četiri kune. U trećoj zoni cijena ostaje i dalje dvije kune.

Istodobno, prva se zona proširuje na dio Tkalčićeve, od Medvedgradske do Mikloušićeve.

Druga će zona obuhvatiti i parkiralište oko zgrade Poglavarstva na Trgu S. Radića 1. Preciznije, istočno, južno i zapadno parkiralište iz treće prelaze u drugu naplatnu zonu, u koju, od 1. siječnja, ulaze i parkirališta u Kukuljevićevoj i na Radničkom dolu, na kojima dosad nije bilo naplate.

Treća je zona proširena na Kačićevu, od Klaićeve do Kršnjavoga, te na parkirališta sa zapadne strane Fakulteta elektrotehnike i računarstva. U treću zonu ulazi i parkiranje sa zapadne strane Sportske dvorane Martinovka.19. prosinca, gradonačelnica u gradskim četvrtima Stenjevec i Podsused – Vrapče

Sljedeće godine rekonstrukcija ulice Donje Vrapče

Prometna nepovezanost sa središtem grada jedan je od glavnih problema u Gradskoj četvrti Stenjevec, što bi se, prema prijedlogu predstavnika Vijeća, moglo riješiti gradnjom novih uličnih spojeva ulica I. B. Mažuranić – Krapinska i Šoljanova – Baštijanova. Stanovnici Jankomira, pak, rado bi da se s njihova područja ukloni kompostana trgovačkog društva Zrinjevac.

Tijekom obilaska četvrti, 19. prosinca, gradonačelnica Vlasta Pavić je najavila rekonstrukciju ulice Donje Vrapče kojim bi se zahvatom – očekuje – bitno olakšao promet. Gradnjom nogostupa s obje strane ulice, povećala bi se i sigurnost pješaka. U te će se zahvate, tijekom 2003. i 2004., investirati oko 2,5 milijuna kuna.

Prema najavi gradonačelnice sljedeće će se godine, kroz kapitalne investicije i male komunalne akcije, u Stenjevcu izvoditi radovi vrijedni gotovo 26 milijuna kuna. U razdoblju od 2003. do 2005. u razne će se programe uložiti daljnjih 89 milijuna kuna.

Na radost žitelja te četvrti već će tijekom 2003. početi gradnja dječjeg vrtića Malešnica.

Kako je kazao Mario Jelić, predsjednik Vijeća četvrti u kojoj živi 43 tisuće stanovnika, sredstva za male komunalne akcije, u iznosu od 800 tisuća kuna, ove su godine usmjerena u asfaltiranje ulica, uređivanje objekata mjesne samouprave, uklanjanje arhitektonskih barijera, gradnju pješačkih staza i nogostupa. Tijekom 2003. namjerava dovršiti uređivanke zgrade Mjesne samouprave Špansko, čime će se dobiti dobiti prostor za računalnu radionicu, prostor za okupljanje i niz drugih sadržaja.

Komunalni problemi Gradske četvrti Podsused - Vrapče

I dok predstavnici Stenjevca najviše razmišljaju o prometnim gužvama, njihovi susjedi u četvrti Podsused – Vrapče nabrajaju komunalne probleme i potrebe. Tako se čulo da 60 kilometara cesta nema asfalt, da nedostaje 20 kilometara vodovoda i kanalizacije, a da je poseban problem održavanje prohodnosti brdskih ulica za vrijeme poledice i padalina.

Za razliku od muka stanovnika sjevernoga dijela Četvrti, južni uglavnom urbani dio ima u cijelosti riješenu komunalnu infrastrukturu. Izgradnja podvožnjaka ispod Aleje Bologne uvelike bi olakšala prometnu povezanost, a u međuvremenu se pronalaze privemena rješenja.

Prema riječima Andreje Kralj, predsjednice Vijeća, i ova je četvrt u cijelosti ispunila plan malih komunalnih akcija za ovu godinu. Većina od 2,6 milijuna kuna utrošena je na gradnju vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.

Raznim programima Gradskog ureda za izgradnju grada i trgovačkih društava za sljedeću je godinu osigurano 34 milijuna kuna, a za razdoblje do 2005. planira se oko 70 milijuna kuna.

Jedna od značajnijih investicija u sljedećoj će godini biti uređivanje dvorane Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, za što je osigurano 5,74 milijuna kuna. Dvorana s pozornicom i oko 300 mjesta za gledatelje omogućit će održavanje kazališnih, filmskih i glazbenih priredaba i drugih sadržaja.18. prosinca, gradonačelnica u gradskim četvrtima Gornja i Donja Dubrava

Oživljavanje Grada Mladih

Desetak godina Grad mladih Granešina, negdašnji Pionirski grad najprije je udomljivao pripadnike Hrvatske vojske, a onda i prognanike, koji su ga napustili prije četiri mjeseca. Trgovačko društvo Vladimir Nazor kojemu je Grad povjerio na upravljanje Grad mladih, prema riječima direktora, Ivana Garca, kani obnoviti i revitalizirati objekte, te brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima privući djecu i mladež.

Već tijekom ove godine obnovljen je restoran i 10 paviljona hostelskog tipa sa 199 kreveta, što je uz sanaciju školskog objekta omogućilo organizaciju programa kao što su “Škola u šumi”, «Šport i šuma» i sl.

Za sljedeću godinu u Proračunu je za Grad mladih osigurano pet milijuna kuna, što je, ocjena je gradonačelnice koja je 19. prosinca posjetila gradske četvrti Gornju i Donju Dubravu, premalo za velike promjene i temeljitu obnovu. Ali može biti dobar početak za oživljavanje i privođenje pravoj namjeni ovog iznimno vrijednog prostora što se širi na površini od 56 hektara.

U razgovoru s predsjednikom Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava, Franjom Novoselom, gradonačelnica je detaljnije doznala o najvećim problemima 60 tisuća žitelja te četvrti, koje – čulo se – muče komunalni problemi najviše izraženi u sjevernom dijelu četvrti. Za rješenje svih komunalnih problema trebalo bi izgraditi 30 km vodovoda, 40 km kanalizacije, popraviti gotovo 100 km cesta i izgraditi gotovo toliko kilometara plinovoda. Iz sredstava Gradskog ureda za izgradnju grada i društava u vlasništvu grada, sljedeće će se godine u to investirati oko 24 milijuna kuna, a iz programa malih komunalnih akcija, koje su u 2002. realizirane oko 70%, planira se daljnja investicija od 3,5 milijuna kuna.

Sljedeće godine planira se izrada projektne dokumentacije i priprema za gradnju Dječjeg vrtića «Sunce» u naselju Poljanice.

Željeznička pruga kao prometna barijera

Željezničku prugu koja priječi normalno odvijanje prometa, predstavnici Gradske četvrti Donja Dubrava izdvojili su kao najveći problem što bi ga trebalo hitno rješavati, a tomu će pridonjeti izgradnja podvožnjaka u Čulinečkoj. Osim što je izrazio zadovoljstvo s realizacijom plana malih komunalnih akcija, predsjednik vijeća Ivan Kozolić, za 2003. najavljuje program vrijedan 2,3 mil kuna. U infrastrukturu ove četvrti s 25 000 stanovnika slijedeće će se godine uložiti i dodatnih 11 milijuna kuna.

Podatak s lica mjesta da su tijekom ove godine sva djeca dobila smještaj u vrtiće gradonačelnica je primila s posebnim odobravanjem, kao i to to da se novim projektom za uređenje vrtića «Jabuka» namjerava doći do prostora za još dvije grupe.

Nova škola za đake iz Čulinca, Resničkog gaja i Trnave ubrojena je u važnije prioritete za buduće razdoblje.17. prosinca, gradonačelnica u gradskoj četvrti Sesvete

Sljedeće godine škola u Sesvetskim Selima

U razdoblju od 2002. do 2005. u gradsku će se četvrt Sesvete investirati 180 milijuna kuna, čulo se 17. prosinca tijekom gradonačelničina obilaska tog dijela grada koji, uglavnom, nema riješenu infrastrukturu, a prema riječima predsjednika Vijeća Stjepana Stublića, nedostaju škole i vrtići. Da će dio tih problema biti riješen svjedoči najava gradonačelnice da će se, već sljedeće godine, u Sesvetskim Selima, gdje je zadnjih godina zabilježeno nekoliko tisuća novih stanovnika, sagraditi osnovna škola.

Na upite o budućnosti prostora bivše farme Sljeme, gradonačelnica je odgovorila da će se to pitanje definirati GUP - om Sesveta koji bi na dnevni red Gradske skupštine trebao doći do ožujka 2003.

Inače, gradska četvrt Sesvete prostire se na 165 četvornih kilometara na kojima živi 59.200 stanovnika. Ima sedam osnovnih i jednako toliko područnih škola. Tu su i srednja škola sa športskom dvoranom, Muzej Prigorja, Dom zdravlja i dvije vrtićke ustanove sa šest objekata.

U najvažnije potrebe predstavnici Sesveta ubrajaju produžetak Branimirove, što bi u konačnici, rezultiralo prometnim rasterećivanjem Sesveta.

Gradnja dvije postaje prigradske željeznice (Retkovec – S. Sopnica i S. Sela – S. Selnica), uvelike bi olakšala javni prijevoz, a, među ostalim, očekuje se gradnja oko 250 km kanalizacije i dva prečistača. Nedostaje oko 180 km plinovoda, a u prioritete izdvajaju otkup zemljišta za proširivanje groblja Markovo Polje, gradnju mrtvačnica na grobljima u Moravču i u Vugrovcu Donjem, te infrastrukturu u gospodarskoj zoni Sesvete.

Deset je milijuna kuna investirano u Sesvetama tijekom 2002. iz Programa malih komunalnih akcija koje su u cijelosti realizirane. No to nije sve. Kako je izjavila gradonačelnica, Gradski ured za izgradnju u tu je gradsku četvrt investirao daljnja 63 milijuna kuna.

Prigodom obilaska dječjeg vrtića Novo Brestje, dogradnja i rekonstrukcija kojega je počela prije mjesec dana i trajat će oko šest mjeseci, bilo je riječi o nedostatku prostora za smještaj djece. U Sesvetskom Kraljevcu, gradonačelnica je razgledala Društveni dom u obnovu kojega je utrošeno 1,7 milijuna kuna, a nakon sastanka u prostorima Mjesne samouprave, obišla je novu kotlovnicu za Kulturni centar, Dom zdravlja i Muzej Prigorja.16. prosinca, gradonačelnica u gradskim četvrtima Trešnjevka – jug i Trešnjevka – sjever

Četvrti s najviše športskih objekata

U sklopu svakodnevnih radnih obilazaka gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je, 16. prosinca, Trešnjevku – jug i Trešnjevku – sjever, gradske četvrti s najviše športskih objekata u Gradu.

Iako su do uvođenja mjesne samouprave bile jedinstveno područje, a danas nose jednako ime s podjelom na sjever i jug, imaju i različite probleme. Trešnjevka – jug još uvijek nema riješenu komunalnu infrastrukturu, poglavito plin, dok Trešnjevka – sjever nema tih briga, već razmišlja, primjerice, o proširenju istoimene tržnice koja je, sudeći po potrebama stanovnika, odavno postala premala.

Društveni dom Knežija dogodine u novom ruhu

Obje četvrti u cijelosti su ispunile ovogodišnji plan malih komunalnih akcija, a u 2003. očekuju više postignuća s obzirom na novu raspodjelu sredstava. Vijeća njihovih četvrti odluke donose konsenzusom, što je posebno istaknula gradonačelnica zadovoljna što se razmišlja o dobrobiti građana, dok su stranački interesi u drugome planu.

Prvo mjesto obilaska Društveni dom Knežija u Albaharijevoj ulici sljedeće bi godine trebao biti u potpunosti saniran. U prvu etapu sanacije utrošeno je 700 tisuća, a 100 tisuća kuna više planira se za zatvaranje financijske konstrukcije u 2003.

Predsjednik Gradske četvrti Saša Molan izvijestio je sudionike obilaska o aktivnostima i sadržajima u Domu u kojemu se, osim plesnih škola, prostora za sastanke, tribine, predviđaju i drugi sadržaji kao što su kompjuterske radionice, kulturni i rekreativni programi.

Novi dječji vrtić na Jarunu

U naselju Jarun, u neposrednoj blizini glavnog ulaza u ŠRC, planira se gradnja novoga dječjeg vrtića. Sljedeće se godine očekuje ishođenje projektne dokumentacije i priprema za gradnju koja je neophodna s obzirom na to da u blizini budućega vrtića niče naselje Petrine – Županići.

Na male komunalne akcije ove je godine Gradska četvrt Trešnjevka – jug utrošila 2,2 milijuna kuna. U planu gospodarskih investicija što ih financira Gradski ured za izgradnju do 2005. bi se utrošilo oko 55 milijuna kuna iz kojih sredstava već 2003. slijedi završetak obnove Ozaljske ulice.

U toj najmnogoljudnijoj gradskoj četvrti stanovnici najvećim dijelom (85%) žive u stambenim zgradama. Ostalo su obiteljske kuće koje, uglavnom, imaju riješenu komunalnu infrastrukturu, osim plina, što očekuju u sljedeće tri godine.

Četiri velika športska objekta u četvrti Trešnjevka - sjever

- Na području četvrti Trešnjevka – sjever locirano je 17 škola, četiri vrtića i jednako toliko velikh športskih objekata – izvijestio je Hrvoje Ozmec, predsjednik Vijeća, naglasivši da je plinofikacija gotovo u cijelosti završena, a spajanje kuća u preostalih nekoliko ulica na vodovod i kanalizaciju pri samome je kraju.

Osim obnove ulice Drvinje, koja je dobila novi asfalt i kanalizaciju, ove je godine vodovod uveden u Vodnjansku i Prudničku, a do kraja godine radovi će biti gotovi i u Lovrečanskoj. Tijekom 2002. plinoficirano je zadnjih 106 metara Selske ceste, obnovljene su i popravljene dvije ceste: Župnička i Miljanska, a, među ostalim, sanirani su krovovi na objektima mjesnih samouprava Pongračevo i Rudeš.

Od preostalih sredstava još tijekom 2002. počet će uređivanje ograde i okoliša stare škole u Rudešu.

Želja za proširenjem Trešnjevačkog placa

Međutim, želja je stanovnika Četvrti da se proširi Trešnjevački plac koji je, unatoč povećanim potrebama, još uvijek u gabaritima od prije 20 godina. Kako se čulo, dosad je sve ostalo samo na želji, jer se prethodno moraju riješiti imovinsko – pravni odnosi.

Naglasak malih komunalnih akcija u 2003. bit će na asfaltiranju prometnica. O potrebama svjedoči činjenica da ih je, primjerice, samo u Rudešu nabrojano dvadesetak.

Prema riječima predsjednika Vijeća, Gradski će ured za izgradnju u Trešnjevku sjever, do 2005., investirati 67,7 milijuna kuna. Sredstva će se u najvećem dijelu usmjeriti u nerazvrstane ceste, zatim na komunalnu infrastrukturu, sanaciju postojećeg sustava odvodnje, javnu rasvjetu i uređivanje zelenila, javnih objekata i prometnih površina.

Tijekom posjeta četvrti Trešnjevka – sjever, gradonačelnica je razgledala Kutiju šibica i Dom sportova, a sutra će obići Gradsku četvrt Sesvete.16. prosinca, press konferencija nakon sjednica skupština trgovačkih društava

Sljedeće godine gradnja veletržnice na Žitnjaku

Zagrebačke veletržnice u 2003. planiraju prihode od 37,8 milijardi kuna i dobit od dva milijuna kuna. Najveća investicija bit će gradnja veletržnice na Žitnjaku, vrijedna oko 80 milijuna kuna, koja bi, prema riječima pročelnika za gospodarstvo Ladislava Prežigala, trebala početi u četvrtom kvartalu sljedeće godine.

Za sada su raspisani natječaji za tehničku dokumentaciju – izjavio je pročelnik Prežigalo - nakon sjednica skupština trgovačkih društava na kojima je razmatran i Plan poslovanja Gradskoga stambeno komunalnoga gospodarstva. Ishođenje ISO standarda u 2003., velika je vijest za to trgovačko društvo koje planira dobit od oko 400 tisuća kuna.

Trgovačko društvo Jarun planira dobit od oko 80 tisuća kuna. Iz vlastitih 1,3 milijuna kuna sanirat će biciklističke staze i igrališta, postaviti rampe i sl., a iz proračunska četiri milijuna kuna počet će s odmuljivanjem jezera što će se odvijati u etapama.

Planom za 2003. Robni terminali imat će 94 milijuna kuna prihoda, od čega će 42 milijuna investirati u gradnju novih hala, što iziskuje zapošljavanje pet do deset novih ljudi, uglavnom čuvara. To je jedino trgovačko društvo koje će 2003. zaposliti nove djelatnike.

Trgovačko društvo Vladimir Nazor planira prihod od 23 milijuna i dobit od 600 milijuna kuna. Sa tri milijuna kuna obnovit će Grad mladih Granešina, točnije paviljone i športske terene.

Ni Zoološki vrt ne planira gubitke. Prihodi i rashodi planiraju se u gotovo jednakim omjerima, s malom prednošću prihoda. Najznačajniji zahvat u sljedećoj godini je dugo planirana gradnja edukacijske dvorane.

Za razliku od ove godine, Zrinjevac u 2003. planira dobit od oko 400 tisuća kuna. Najveća investicija bila bi nabavka stroja za prevrtanje komposta u Jankomiru. Ladislav Prežigalo napominje da je isti stroj potreban i trgovačkome društvu ZGOS pa, ako ga kupi prvi, neće ga kupovati Zrinjevac i obratno.

- Do danas smo obradili planove poslovanja deset gradskih trgovačkih društava. Sljedeća sjednica je zakazana za ponedjeljak, 23. prosinca, na kojoj će biti razmatrani daljnji planovi – zaključno je izložio pročelnik Prežigalo, podsjetivši da je time prekinuta ranija praksa prema kojoj su se planovi usvajali negdje u travnju tekuće godine.Obavjest iz Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb

Isplata pomoći umirovljenicima za prosinac

Isplata pomoći umirovljenicima, koju daje Gradsko poglavarstvo za prosinac 2002., započet će preko Hrvatske pošte u ponedjeljak, 16. prosinca.

Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu moći će je podići u poštanskim uredima do 3. siječnja 2003.

Od 7. do 11. siječnja 2003., pomoć će se moći preuzeti u FINI, Ulica Grada Vukovara 70, na šalteru 18.

Nakon 11. siječnja pomoć za navedeni mjesec više se neće isplaćivati.

Napomena: Pomoć za prosinac isplatit će se samo onim umirovljenicima koji su, zaključno s 31. prosincem 2002., potpisali izjavu o ukupnim prihodima, izuzev osoba koje su nepokretne ili bolesne te su prijavile potrebu dolaska djelatnika Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb.13. prosinca, gradonačelnica u Gradskoj četvrti Donji grad

Sljedeće godine Oktogon u izvornome sjaju

Zgrada u Ilici 5, poznatija kao Oktogon ili negdašnja Palača prve hrvatske štedionice, sagrađena u razdoblju od 1898. do 1900., prema projektu Josipa pl. Vancaša, u izvornom će sjaju bljesnuti sljedeće godine. Ovih se dana postavlja unutarnja staklena kupola s obnovljenim vitrajima koji se obrađuju u restauratorskoj radionici.

Bio bi to najkraći opis opsežne obnove u samome srcu Zagreba, investicije vrijedne 2,3 milijuna kuna, u koju se, 13. prosinca, na licu mjesta uvjerila gradonačelnica Vlasta Pavić tijekom posjete Gradskoj četvrti Donji grad.

Pod ledenom kišom, u pratnji Zdravka Vaca, predsjednika Gradske četvrti, prošetala je i Miškecovim prolazom obnova kojega je, uglavnom, gotova. Ovih se dana obavljaju sitni popravci pročelja, podesta ulaza u stambene zgrade i poslovne prostore, završno čišćenje podrumskih prostora i sl.

U jednoj od zgrada je i budući prostor mjesne samouprave, a u okviru investicije od četiri milijuna kuna, osim rekonstrukcije pješačke površine, sanacije podruma i cjelovite obnove komunalne infrastrukture, postavljena je i nova javna rasvjeta.

Inače, Gradska četvrt Donji grad, sa 14 mjesnih samouprava, broji 47.979 stanovnika. Plan malih komunalnih akcija za ovu je godinu realiziran gotovo u cijelosti, u što je utrošeno 1.190.312,32 milijuna kuna. Međutim, kako je naglasio predsjednik Zdravko Vac, u donjemu su Gradu obavljeni i drugi radovi kao što je, među ostalim, uređivanje Miškecova prolaza i Oktogona, rekonstrukcija dijela Savske i uređivanje biciklističkih staza, što ih je financirao Gradski ured za izgradnju Grada.

- Tako su u našu četvrt utrošena daljnja 33.240.000,00 kuna – izjavio je predsjednik Vac, a gradonačelnica je dodala da je iz tih sredstava u 2003.planiran i nastavak rekonstrukcije Klaićeve ulice.

Kako se čulo, Grad je ove godine financirao gradnju športske dvorane u OŠ Petra Zrinskog koja je upravo počela, sanaciju kuhinje u Dječjem vrtiću Izvor, dok je, primjerice, za obnovu Gimnazije u Križanićevoj gotova tehnička dokumentacija.

Programom gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture do 2005. planira se utrošiti 25.750.000,00 kuna, a od važnijih radova za 2003. izdvajamo uređivanje triju fontana: Blizanci na Zrinjevcu, Jelen u dvorištu Studentskog centra i Dječak na Svačićevu trgu. U planu je i obnova spomenika Petru Preradoviću na Cvjetnome trgu i skulpture Don Frane Bulića na Mažuranićevu trgu.

A da sufinanciranje obnove devastiranih pročelja pokazuje dobre rezultate svjedoči podatak da je ove godine ugovorena obnova 17 pročelja, od kojih Grad sufinancira 16. U potpunosti su dovršeni radovi u Hebrangovoj 17 i 19, Zvonimirovoj 49 i Šenoinoj 28. Pri samo su kraju pročelja u Kurelčevoj 4, Katančićevoj 3, Vinogradskoj 27, Trgu Francuske Republike 10, 11, 12 i na Pantovčaku 27.

Ugovorene su obnove u Nazorovoj 4, Varšavskoj 4, Vlaškoj 12, Buconjićevoj 35 i Draškovićevoj 49, a upravo se ovih dana odabire najbolji ponuđač za uređivanje pročelja u Ulici kneza Višeslava 9 i u Gajevoj 23. Pripremaju se prijedlozi programa za zgrade u Gundulićevoj i Jurišićevoj, a prema prijedlogu programa za 2003., u planu je još 15 zgrada.


12. prosinca, 16. sjednica Skupštine Grada Zagreba

Prihvaćen Proračun za 2003.

Većinom glasova, zastupnici su, na 16. sjednici Skupštine Grada Zagreba, prihvatili Proračun za 2003. koji iznosi 4,465 milijarde kuna. Taj krovni financijski dokument koji određuje gradsku politiku za sljedeću godinu, prema uvodnim riječima gradonačelnice Vlaste Pavić, kao prioritete utvrđuje brži gospodarski razvitak, smanjivanje nezaposlenosti, poboljšaje standarda javnih potreba, socijalne programe i potrebe gradskih četvti.

Za komunalnu infrastrukturu planira se utrošiti 1.483 milijuna kuna, odnosno, 33 % proračunskih sredstava. Za programe koji u nazivu nose pridjev socijalni u proračunu je osigurano oko 275,2 milijuna kuna, a za potrebe gradskih četvrti predviđeno je 77 milijuna kuna ili 1,7% sredstava.

Gradski su zastupnici, među ostalim, dali jamstvo za kredit kojim će ZET nabaviti 70 niskopodnih tramvaja što će se graditi u radionicama hrvatskoga konzorcija Crotram.
11. prosinca, 29. sjednica Gradskog poglavarstva

U gradskim trgovačkim društvima 10,4% prihoda više nego lani

Prema zbirnim podacima za prvo polugodište 2002., 23 trgovačka društva u potpunom vlasništvu grada s prosječno 12.416 zaposlenika, ostvarila su 1,5 milijarde kuna ukupnih prihoda ili 10,4% više nego u istom razdoblju prošle godine. Istodobno, rashodi duštava iznosili su 1,5 milijarde kuna, odnosno, za 8,4 posto više nego u 2001.

Izložio je to Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, govoreći o poslovanju gradskih trgovačkih društava u razdoblju od siječnja do lipnja 2002.

Šesnaest društava iskazalo je za 55,1% više neto - dobiti nego u prethodnoj godini, a sedam je društava evidentiralo neto - gubitke od 23,2 milijuna kuna.

Zračna luka Zagreb u vlasništvu koje Grad sudjeluje sa 35%, u prvih je šest mjeseci iskazana neto dobit u visini od 24,6 milijuna kuna, što je bitno više nego u 2001., kada je iskazalo 5,7 milijuna neto - dobiti.

Najviše neto - gubitaka iskazala su komunalna društva, no, za razliku od prethodnih godina, kada ih je u toj kategoriji bilo sedam, ove ih je godine četiri: ZET, Zrinjevac, Vodoopskrba i odvodnja, te Vodoprivreda. Od prošlogodišnjega gubitnika Gradska je plinara ušla u kategoriju trgovačkih društava koje posluju s dobitkom. Za razliku od lani, kada je bilježila 13 milijuna gubitaka, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je dobit od 18,2 milijuna kuna.

Najveću pojedinačnu dobit među komunalnim društvima bilježi ZGOS, koji će tih 38,1 milijun kuna usmjeriti u vraćanje anuiteta zajma dobivenog od EBRD-a za sanaciju i razvoj Jakuševca.

Najnepovoljniji rezultati u društvenim djelatnostima

Najnepovoljniji financijski rezultati iskazani su u skupini društvenih djelatnosti u kojoj nisu planirani gubici, no, pojavili su se u Zagreb filmu, Jarunu i u Zoološkom vrtu grada Zagreba.

U Zaključku što ga je Poglavarstvo jednoglasno prihvatilo, poseban se naglasak daje ugrađivanju mjera racionalizacije kroz planove poslovanja gradskih trgovačkih društava za 2003., koja je u tijeku, te na provođenje mjera poboljšanja kvalitete usluga.

Poglavarstvo, također, inzistira na daljnjoj općoj štednji i racionalizaciji poslovaja za koju su provedbu odgovorni direktori i nadzorni odbori gradskih društava.

Obrađena 413 prigovora na Prijedlog liste iz programa POS-a

Stručna služba gradonačelnika i Gradskog poglavarstva obradila je 413 prigovora, od toga 295 na neuvrštavanje na Prijedlog liste reda prvenstva i 118 na uvrđeni redosljed. Prihvaćen je 71 prigovor na neuvrštavanje, 13 ih je odbačeno, a niti jedan prigovor na utvrđeni redosljed nije prihvaćen.

Već uobičajeno, na sjednici je razmatran Izvještaj o realizaciji poduzetničkih kredita, a, među ostalim, imenovano je Stručno povjerenstvo za nabavu roba male vrijednosti i odobrena potpora ZET-u u iznosu od 1.924.130,79 kuna za podmirivanje druge dospjele rate kredita namijenjenog financiranju gradnje pet tramvajskih motornih kola.11. prosinca u Gradskom poglavarstvu

Potpisan aneks Kolektivnog ugovora za zaposlene u gradskim predškolskim ustanovama

Gradonačelnica Vlasta Pavić, u ime Grada Zagreba, te Božena Strugar i Anka Car, u ime Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske, odnosno, Sindikata odgoja i obrazovanja Hrvatske, potpisale su, 11. prosinca, aneks Kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zagreba.

Na temelju toga bruto - osnovica plaće povećava se, od 1. rujna, za 10 posto ili sa 2.210,00 na 2.431,00 kuna.

Prema riječima gradonačelnice, sredstva za povećanje bruto osnovice za razdoblje rujan – prosinac 2002. u iznosu od 8,5 milijuna kuna, osigurana su u okviru sredstava za plaće zaposlenih u gradskim predškolskim ustanovama što su planirane u ovogodišnjem Gradskom proračunu.Priopćenje Gradonačelnice

Zgrožena sinoćnjim vandalizmom u Selskoj ulici, u ime svih Zagrepčana i svoje, izražavam ogorčenje i protest zbog oskrnavljenja Zida bola - simbola stradanja hrvatskog naroda i duboke patnje obitelji kojih su najdraži nestali u agresiji na Hrvatsku.

Vinovnici toga čina očito ne shvaćaju značenje i simboliku spomenika nastalog u najtežim vremenima za hrvatski narod i Hrvatsku državu, vremenima koja još uvijek žive u sjećanju građana i posebno u srcima onih u kojima još uvijek tinja nada da će jednom naći svoje očeve, sinove, kćeri...

Vjerujem da će policijska istraga u konačnici dovesti do primjerenog kažnjavanja počinitelja.10. prosinca u Dvercu

Gradonačelnica dodijelila Povelju i plakete Grada Zagreba

Gradonačelnica Vlasta Pavić dodijelila je, 10. prosinca, u Gradskoj palači Dverca, Povelju Grada Zagreba Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba.

Plaketu Grada Zagreba uručila je Zagrebačkom električnom tramvaju, Insitutu za elektroprivredu i energetiku, Časopisu Kemija u industriji, Institutu za fiziku, Zagrebačkom atletskom savezu, Knjižnicama grada Zagreba, Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Hrvatsko – madžarskom društvu "Ady Endre" i prim.dr.Krešimiru Vranešiću, nasljedniku hrvatskoga književnika Miroslava Krleže.

U ime laureata zahvalio je prim.dr. Krešimir Vranešić koji je vrijedno priznanje dobio u prigodi obilježavanja 20. obljetnice smrti Miroslava Krleže, otvaranja Memorijalnoga prostora Miroslava i Bele Krleže i otvaranja za javnost njegovih neobjavljenih rukopisa, prepiske i fotografija što su, zadnjih 20 godina, bili pohranjeni u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Darovavši ostavštinu velikana hrvatske književnosti Gradu Zagrebu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gospodin Vranešić je omogućio njeno korištenje za istraživanja i proučavanja književnikova života i djela.10. prosinca, gradonačelnica u Gradskoj četvrti Maksimir

OŠ Ivana Filipovića za 100. rođendan dobiva športsku dvoranu

Za stoti rođendan, 2003.,Osnovna škola Ivana Filipovića u Maksimiru dobit će športsku dvoranu, površine 704 četvorna metra, sa tri sklopa teleskopskih tribina za oko 80 gledatelja i s pratećim sadržajima kao što su spremište sprava, sanitarije i sl. Nova građevina sa dvije etaže (podzemnom i nadzemnom) bit će sagrađena na mjestu današnjega rukometnog igrališta, a sa školom će biti povezana podrumskim hodnikom.

- Potkraj siječnja 2003. ishodila bi se pravomoćna građevinska dozovola, a dvorana bi trebala biti gotova tijekom godine – najavila je, 10. prosinca, gradonačelnica Vlasta Pavić u prigodi obilaska gradske četvrti Maksimir, dodavši da se vrijednost gradnje dvorane procjenjuje na 10 milijuna kuna, a sredstva su već osigurana.

U pratnji predsjednika Gradske četvrti Maksimir Marija Pilaša i potpredsjednice Gordane Vučinić – Palašek, te pročelnice za mjesnu samoupravu Grete Augustinović Pavičić i Gordana Hanžeka iz Ureda za izgradnju grada, gradonačelnica je posjetila Dječji vrtić Mali princ u Šrapčevoj 12. Riječ je o montažnoj građevini kojoj je neophodna obnova. S obzirom na to da, zbog specifičnosti lokacije, nije moguć prilaz mehanizaciji, mjerodavne službe razmotrit će varijante rješenja problema vrtića sa 80 djece i tridesetogodišnjom tradicijom. Ako se ispune želje stanovnika Gradske četvrti u konačnici bi, osim vrtića, u istoj zgradi bili prostori mjesne samouprave i knjižnice.

Na sastanku u prostorima Gradske četvrti bilo je riječi o budućem izgledu Kvaternikova trga, što se, naglasila je gradonačelnica, ne može cjelovito rješiti bez paralelnog uređenja Badelova kompleksa, što bi, prema procjenama uslijedilo tijekom 2004.

Kapitalni prioriteti Maksimira mogli bi se sažeti u dovršetak Dinamova stadiona, proširivanje Zoološkog vrta na tzv. armijski trokut i zaokruživanje investicije Kvaternikov trg.

Na 14,35 četrvorna kilometra u Maksimiru živi 49.171 stanovnik. Četvrt ima šest osnovnih, četiri srednje škole, Ekonomski fakultet, četiri vrtića, dva doma zdravlja, pet ambulanti, tri doma umirovljenika, sedam športsko rekreacijskih centara, jednu knjižnicu i jedno kazalište.

Program malih komunalnih akcija za ovu godinu bit će u cijelosti realiziran, a Maksimir, baš kao i sve četvrti koje je dosad posjetila gradonačelnica, ističe zadovoljstvo novom podjelom sredstava na gradske četvrti, prema kojoj će u 2003. raspolagati sa 3,5 milijuna kuna.9. prosinca u Dvercu

Svečanost u povodu 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava

U organizaciji Vlade RH i Gradskog poglavarstva Grada Zagreba, 9. prosinca, u gradskoj palači Dverce, obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava.

Pozdravne govore održali su dr. Ante Simonić, potpredsjednik Vlade, Vlasta Pavić, gradonačelnica Zagreba, Furio Radin, saborski zastupnik i predsjednik Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, te Cornelius Klein, voditelj Ureda UNDP-a u RH.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se od 1948., kada je, 10. prosinca, kao odgovor na strahote II. Svjetskog rata usvojena Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Iz Opće deklaracije nastalo je više od 60 međunarodnih dokumenta koji ustanovljuju standarde zaštite i promicanja ljudskih prava ostvarivanje kojih je sve zahtjevniji i složeniji program.

Svečanosti su nazočili visoki dužnosnici Republike Hrvatske i Grada Zagreba te predstavnici Diplomatskog zbora.9. prosinca, 3. sjednica Gospodarsko – socijalnog vijeća

Aktivnija uloga GSV-a u pripremi proračuna

Glavna tema treće sjednice Gospodarsko – socijalnog vijeća, održane 9. prosinca, bio je Prijedlog proračuna Grada Zagreba za 2003. Osim što su prijedlog toga krunskog financijskog dokumenta primili na znanje, predstavnici sindikata tražili su da ubuduće budu uključeni u ranijoj fazi njegove izrade. Stav je GSV-a da bi sve važnije odluke Poglavarstva prije upućivanja u skupštinsku proceduru, trebale biti razmatrane na njihovoj sjednici.

Među ostalim, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić izvijestio je članove GSV-a da se priprema reorganizacija Gradske uprave koja bi trebala biti manja i efikasija. U pripremi je reorganizacija gradskih trgovačkih i športskih društava što bi, u konačnici, rezultiralo novim pristupom i načinom pripreme gradskog budžeta.9. prosinca, gradonačelnica obišla Gradsku četvrt Črnomerec

Vinogradska pred obnovom

Gradska četvrt Črnomerec prostire se na 26,5 četvornih kilometara, na kojemu području živi 40 tisuća stanovnika u 244 ulice i oko 50 odvojaka. Sjeverni dio četvrti zadire u područje parka prirode Medvednica, a kroz četvrt protiču četiri velika potoka: Jelenovac, Kunišćak, Veliki potok (Črnomerec) i Kustošak. Tu su smještene tri bolnice: Sveti Duh, Sestara milosrdnica i Središnji institut za tumore.

U Črnomercu je i najstariji prometni terminal u gradu s najvećim prilivom gradskih i prigradskih autobusnih linija, te dnevnim protokom, u oba smjera, oko 150 tisuća putnika.

Tako je svoju četvrt opisala predsjednica Vijeća Zdravka Vučkovac, u prigodi posjeta gradonačelnice Vlaste Pavić, koja je, 9. prosinca, sa suradnicima obišla Ulicu Republike Austrije i Vinogradsku, te park i dječje igralište na spoju ulica Vrhovec i Vinogradi.

Među glavne probleme Črnomerca ubraja se prometni kolaps na zapadnom ulazu i izlazu u grad. Osim nedostatka prostora u dječjim vrtićima, problem je i neizgrađenost komunalne infrastrukture u podsljemenskoj zoni u kojoj je većina ulica bez asfalta. S druge strane, urbani dio gradske četvrti muku muči s dotrajalošću instalacija.

Primjer je Vinogradska ulica u obnovu koje se planira utrošiti 1.575.000,00 kuna. U sklopu zahvata zamijenile bi se dotrajale vodovodne cijevi. Zbog njihova česta pucanja ulica je prekopavana u više navrata tako da je kolnik u lošem stanju.

- Ovu investiciju planiramo prvenstveno zbog nedostatnog kapaciteta i dotrajalosti vodoopskrbne mreže – komentirala je gradonačelnica nakon obilaska te frekventne gradske prometnice.

U planu za sljedeću godinu je i revitalizacija parka na spoju ulica Vrhovec i Vinogradi koji datira iz 19. stoljeća, te obnova zapuštenoga dječjeg igrališta u što Vijeće gradske četvrti planira utrošiti oko 200 tisuća kuna.

Plan malih komunalnih akcija za 2002. u potpunosti je realiziran, a zahvaljujući novom načinu raspodjele sredstava na gradske četvrti, plan za 2003. mogao bi biti znatno ambiciozniji.

Sutra gradonačelnica obilazi Gradsku četvrt Maksimir.8. prosinca, na podvožnjaku u Čulinečkoj

Postavljena betonska ploča teška 320 tona

U nedjelju, 8. prosinca, gradonačelnica Vlasta Pavić i predsjednik Uprave Hrvatskih željeznica Marijan Drempetić, obišli su sa suradnicima gradilište na podvožnjaku u Čulinečkoj na kojemu je, noć prije, postavljena armiranobetonska ploča teška 320 tona.

Riječ je o nosaču raspona 12 metara, širokom 10 i visokom oko jedan metar, koji je zamijenio dosadašnju improviziranu željeznu konstrukciju.

Zbog opsežnih je radova željeznički promet na dionici od Trnave do Sesveta obustavljen 24 sata.6. prosinca na Trgu bana Jelačića

Zagreb dočekao Djeda Mraza iz Laponije

Uz veličanstveni vatromet i bogat program, Zagreb je, 6. prosinca, na Trgu bana Jelačića dočekao Djeda Mraza koji je prvi puta doputovao iz Laponije.

Nešto ranije, u maloj dvorani Doma sportova, u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb, Sveti je Nikola podijelo darove djeci iz obitelji slabijeg socijalnog statusa.6. prosinca u Laništu

Stanovi za stradalnike Domovinskog rata

U petak, 6. prosinca, gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić i ministar hrvatskih branitelja Domovinskog rata Ivica Pančić, uručili su ključeve 89 stanova stradalnicima Domovinskog rata u Laništu, blok 7. Gradnju stanova financiralo je Ministarstvo obnove i javnih radova, a zemljište i infrastrukturu ustupio je Grad Zagreb.6. prosinca, gradonačelnica u gradskoj četvrti Trnje

Športski centar NK Zagreb pred otvorenjem

- Ovaj športski centar povezuje šport i rijeku Savu – zadovoljno je komentirala gradonačelnica Vlasta Pavić, 6. prosinca, nakon obilaska novog Športskog centra NK Zagreb u Veslačkoj bb, gradske investicije vrijedne oko 60 milijuna kuna, koja bi još ove godine trebala biti puštena u funkciju.

Od srpnja 1999. kada su počeli radovi, na površini od 59.490 četvornih metara, sagrađena su dva travnata i jedan zemljani teren, športski poligonon za vježbanje i tribine za oko 800 gledatelja. U prizemlju objekta smješteni su sadržaji za treninge, garderobe, kupanonice, teretana, polivalentna dvorana i sl. Na prvom su katu prostorije uprave, klupski stancionar za oko 60 osoba, kuhinja i blagovaonica, a kat iznad, kotlovnica i strojarnica.

Ispred zgrade Športskog centra, na 3.300 četvornih metara, sagrađeno je parkiralište, a uredit će se i zeleni okoliš.

U konačnici, športski će centar imati i teniske terene na otvorenje kojih će – najavila je gradonačelnica – pozvati građane Zagreba da s njom odigraju nekoliko setova.

Trnje zadovoljno novom raspodjelom sredstava na gradske četvrti

Predsjednik GČ Trnje Ivan Bare izvijestio je sudionike obilaska, među kojima je bila i pročelnica za mjesnu samoupravu Greta Augustinović Pavičić, da je Trnje zadovoljno novom raspodjelom sredstava na gradske četvrti, zahvaljujući kojoj će se u 2003. obaviti znatno više malih komunalnih akcija. Sredstva će se, najvećim dijelom, usmjeriti u sportske sadržaje, uređivanje i gradnju dječjih igrališta, te u uređivanje i osvjetljavanje staza.

Inače, Plan malih komunalnih akcija za 2002. u potpunosti je realiziran.

Jedan od prioriteta u Trnju je i temeljita rekonstrukcija Starotrnjanske ceste za koju će, tijekom sljedeće godine, biti izrađena projektna dokumentacija, a koja će, nakon obnove, umjesto blokade, predstavljati kvalitetnu prometnu vezu od istoka prema zapadu, kao paralelna ulica sa Slavonskom avenijom.

U ponedjeljak će gradonačelnica obići gradsku četvrt Črnomerec.


6. prosinca, sastanak Povjerenstva za prijevoz osoba s invaliditetom

ZET kupuje tri dodatna vozila za prijevoz osoba s posebnim potrebama

Nakon završetka procedure i raspisivanja javnog natječaja što će ga provesti ZET, za pet do šest mjeseci gradski bi javni prijevoznik mogao kupiti dodatna tri vozila za prijevoz osoba s invaliditetom pa bi ih ukupno bilo osam.

Čulo se to, 6. prosinca, na sastanku Povjerenstva za prijevoz osoba s invaliditetom što ga je, u nazočnosti zamjenika gradonačelnce Milana Bandića, predstavnika ZET-a, udruga osoba s invalidnošću i mjerodavnih ureda, vodio Stipan Matoš, pomoćnik pročelnika u Gradskom uredu za promet.

Zaključeno je, također, da će ZET izraditi prijedlog pravilnika o prijevozu invalida koji će se razmatrati u udrugama invalida i Gradskom uredu za promet.

Uvođenjem, pak, dodatnih telefonskih linija, riješen je problem njihove opterećenosti i manjka, što je uzrokovalo otežano naručivanje te vrste prijevoza.

ZET bi za četiri do pet mjeseci trebao pripremiti i informatizaciju dispečerske službe koja prati prijevoz invalida, a razgovaralo se i o mogućnosti zapošljavanja invalidnih osoba na poslovima primanja informacija i zahtjeva za prijevoz.

Prema najavi sa sastanka, ubrzo bi se na sjednici Poglavarstva mogao naći prijedlog Ureda za gospodarstvo i Ureda za zdravstvo, rad i socijalnu skrb o tome da se u gradskim trgovačkim društvima zaposli određen broj invalida.

Postoji ideja da se osobe na civilnom služenju vojnog roka uključe u pomoć invalidima prigodom prijevoza, a kako se čulo, ispitat će se mogućnosti prometovanja tih vozila i u pješačkoj zoni.5. prosinca, gradonačelnica u gradskoj četvrti Podsljeme (Šestine – Gračani – Markuševec)

Vrtić u Markuševcu nakon usvajanja GUP-a

S obzirom na to da funkcionira u punome smislu riječi, te da građani dobro znaju granice svoje četvrti, Gradska četvrt Podsljeme (Šestine – Gračani – Markuševec) inicirala je promjenu imena po kojoj bi se zvala samo Podsljeme – izvijestio je, 5. prosinca, gradonačelnicu Vlastu Pavić, Drago Topolovec, predsjednik te četvrti u prigodi obilaska njihova područja.

Dječji je vrtić glavni problem Markuševčanima koji, zbog neadekvatnih prostora, djecu odvoze u druge vrtiće. Stanovnici, primjerice Gračana, nemaju prostore za Mjesni odbor, ni za poštu, a emotivno su vezani uz ruinu negdašnje pučke škole koje je obnova u planu.

Cijela četvrt, pak, iščekuje nadstrešnice za tramvajska i autobusna stajališta, te uvođenje horizontalne i vertikalne signalizacije. Potonje ponajprije u Ulici Vida Ročića, Markuševečkoj, Gračanskoj i Šestinskoj cesti i u Mlinovima, koje služe kao sjeverna zaobilaznica.

Čulo se i to da je program malih komunalnih akcija realiziran gotovo u cijelosti, točnije, 97 posto. Tijekom ove godine uređene su stube u Mlinovima, asfaltirano je šest ulica, sagrađena su tri parkirališta i tri nova dječja igrališta.

U ožujku 2003. bit će zgotovljena suvremena športska dvorana uz Osnovnu školu Markuševec.

Gradnja komunalne infrastrukture u toj gradskoj četvrti sa 17.380 stanovnika uglavnom se odvija u skladu sa planovima. Plinofikacija je predviđena tek 2005., što je, uz dječji vrtić u Markuševcu i zagušenje prometa ocijenjeno jednim od većih problema u Podsljemenu.

Na kraju susreta gradonačelnica je najavila da će, nakon svakodnevnih radnih obilazaka isplaniranih do kraja ove godine, u 2003. nastaviti posjećivati četvrti jednom tjedno.4. prosinca, gradonačelnica obišla gradsku četvrt Gornji grad – Medveščak

Četvrt s najstarijom populacijom u Europi

Obilaskom gradske četvrti Gornji grad – Medveščak, gradonačelnica Vlasta Pavić započela je, 4. prosinca, niz radnih posjeta koji bi, do kraja godine, trebali obuhvatiti svih 17 gradskih četvrti.

Nakon sastanka u prostorima gradske četvrti, na kojem je predsjednik Anđelko Šućur ukratko iznio ključne probleme toga dijela grada sa, kako je rekao, najstarijom populacijom u Europi, gradonačelnica se, sa suradnicima, na licu mjesta uvjerila u tijek aktualnih i u planirane investicije, ukupne vrijednosti 32 milijuna kuna.

Potkraj sljedeće godine gornjogradski bi park Grič trebao biti obnovljen prema povijesnoj matrici. Uredit će se hortikultura, staze, suhozid prema Strossmayerovu šetalištu, postaviti zaštitne drvene ograde, javna rasvjete i fontana.

S obzirom da je, prema saznanjima Muzeja Grada Zagreba, moguće da se ispod površine parka naiđe na stare gradske zidine, zahvat će obuhvatiti i arheološka istraživanja.

Vesna Božičević iz Ureda za izgradnju grada koji financira te radove vrijedne 1.808.229,49 milijuna kuna, otkrila je da bi park u novom ruhu trebao zasjati potkraj sljedeće godine.

Do lipnja 2003. postavit će se podizno – spustna platforma na donjoj i rampa na gornjoj postaji ZET-ove uspinjače, u što se planira investirati 480.000 kuna, dok procijenjena vrijednost planirane obnove fontane Ribar iznosi 750.000 kuna.

Slijedi obnova brončane figure na toj znamenitoj fontani što krasi Jezuitski trg, a u sklopu radova za koje je u tijeku javno nadmetanje, do lipnja 2003., obnovit će se školjka fontane, instalacije i sistem protoka vode.

U šetnji Tkalčićevom čulo se da je ponovljeno javno nametanje za nabavu i obradu kamena za završno opločenje Tkalčićeve, od Skalinske do Miklaušićeve. Radovi druge i treće etape, za koje se ne zna kad će početi, uključuju cjelovitu obnovu svih instalacija s priljučcima, uređivanje kolničke i pješačke plohe, parkova, hortikulture i opreme.

Tijekom 2003. uredit će se i hodne plohe na Markovu trgu koji će, u konačnici, biti popločen starim granitnim kockama većeg promjera.3. prosinca u Gradskoj palači Dverce

Predstavljen projekt prvoga golf igrališta u Zagrebu

U nazočnosti gradonačelnice Vlaste Pavić, članovi uprave Golfskog i ladanjskog kluba Zagreb predstavili su, 3. prosinca, u Dvercima, projekt gradnje prvoga golf igrališta u Zagrebu koji će, na oko 90 ha zemljišta u blizini Sveučilišne bolnice, obogatiti sportsku i turističku ponudu Zagreba.

Projekt vrijedan 40 milijuna kuna predviđa gradnju golf centra u dvije etape. Osim privremene klupske kuće, do proljeća 2003., otvorilo bi se gradsko golf igralište s devet rupa i vježbalište za dugu i kratku igru.

U jesen 2004. planira se dovršetak natjecateljskog golf igrališta s 18 rupa, otvorenje kojega se planira najkasnije u proljeće 2005. Projekt igrališta, koje će imati 11 jezera i više od 90 pješčanih prepreka, potpisuje renomirana projektantska kuća iz Velike Britanije – Swan Golf Designs Ltd.

Kako se čulo na prezentaciji, Vlasta Pavić, gradonačelnica Zagreba, počasna je predsjednica Kluba, što će, ako to prihvati, biti i svaki budući gradonačelnik.

- Zagreb podupire takve privatne investicije koje su presudne važnosti za jačanje njegove turističke i kongresne uloge – rekla je gradonačelnica Vlasta Pavić, istakavši da će 2005. Zagreb biti domaćinom kongresa najjačih turističkih managera, koji nije zamisliv bez pratećega golf turnira.

O interesu za golf svjedoče informacije iz zagrebačkih hotela prema kojima oko 20 tisuća ljudi godišnje pokazuje zanimanje za taj sport, a koji moraju zadovoljiti u Sloveniji, u kojoj, recimo i to, postoji čak devet igrališta.3. prosinca, 28. sjednica Gradskog poglavarstva

Zagreb razvija nove oblike stambene gradnje

Poglavarstvo je, na 28. sjednici, razmotrilo i prihvatilo Prijedlog koncepta za izradu projekta Strategija stambene politike Grada Zagreba što ga je ponudio Pravni fakultet u Zagrebu.

- Zagreb razvija i druge oblike stambene gradnje – konstatirao je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, istaknuvši da projekt zagrebačke stambene politike nije pokrenut ranije kako ne bi doveo u pitanje realizaciju vladina Programa socijalno poticane stanogradnje.

Uzimajući u obzir gospodarsko, socijalno i političko značenje stanovanja, projekt bi trebao koncipirati sustav stambene politike u kojem bi se svakome kućanstvu, primjereno njegovu socijalnu statusu, pružila mogućnost da, uz potporu države, preuzme odgovornost za vlastito stambeno zbrinjavanje. Stambena bi politika trebala postati prepoznatljivo područje gospodarskog i socijalnog razvoja Zagreba.

Na temelju opsežnih analiza projekt bi trebao odgovoriti na pitanje o tome koji su to optimalni uvjeti za investiranje u stambenu gradnju. Grad bi razvio partnerstvo s građevinskim poduzetnicima, stambenim zadrugama, stambenim štedionicama i bankama, a onda bi, u suradnji s njima, promovirao novi sustav financiranja stanogradnje kojim bi veći broj kućanstava mogao sebi osigurati pristojan stan.

U skladu s novim postupkom prihvaćanja proračuna Grada Zagreba koji od ove godine prolazi dva čitanja, Poglavarstvo je prihvatilo izvješće o prethodnoj raspravi koje sadrži pet priloga: makroekonomske pokazatelje u Gradu Zagrebu; brojčano stanje sistematiziranih i popunjenih radnih mjesta u gradskim uredima; zavodima i službama; indeksaciju Prijedloga proračuna za 2003. prema rebalansu za 2002.; program radova na području vodnog gospodarstva, prometa i komunalnog gospodarstva u 2003. i analizu zapošljavanja na temelju odobrenih kredita poduzetnicima.

Zagreb postao punopravnim članom udruge Eurocities

Nakon povratka s Godišnje skupštine udruge Eurocities Network koja je, od od 27. do 29. studenoga, održana u Barceloni, članica Poglavarstva Blanka Sunara izvijestila je o tome da je Zagreb postao njenim punopravnim članom.

Riječ je o udruzi Europske unije koja okuplja stotinjak većih gradova iz tridesetak europskih zemalja, sa ciljem poboljšanja kvalitete života 85 posto Europljana, koliko ih živi u gradovima i gradskom okružju.2. prosinca

Autobusna linija Donji Trpuci – Savski most

Simboličnom vožnjom u ZET-ovu autobusu, zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, u društvu s predstavnicima Poglavarstva, medija, predsjednika i članova Vijeća gradske četvrti Brezovica, te brojnih mještana, označio je, 2. prosinca, otvaranje nove autobusne linije koja povezuje Donje Trpuce sa Savskim mostom.

Koliko nova i jedina autobusna linija znači stanovnicima Donjih Trpuca govori to da su do prve stanice pješačili više od dva kilometra.

Uvođenju linije koja će, s deset polazaka u oba smjera, prometovati svaki dan osim nedjelje, prethodila je temeljita rekonstrukcija ceste Dragonožec – Donji Trpuci u koju je Ured za izgradnju grada investirao 530 tisuća kuna.2. prosinca, press konferencija nakon sjednice Skupštine u trgovačkim društvima

24 satna kontrola divljih odlagališta otpada

- Da bi mogle prihvatiti planove poslovanja svih gradskih trgovačkih društava za 2003., skupštine u trgovačkim društvima ove će godine održati još tri sjednice – najavio je, 2. prosinca, Ladislav Prežigalo, pročelnik za gospodarstvo, nakon sjednica skupština Čistoće, Zagrebparkinga, ZGOS-a, Robnih terminala, Vodoprivrede Zagreb, Vodoopskrbe i odvodnje, te Zagrebačkog velesajma.

Na sjednici Skupštine Čistoće, na kojoj je prihvaćen plan poslovanja za 2003., posebna je pažnja bila posvećena problemu divljih deponija.

Izvješće iskazuje alarmantne podatke prema kojima je u devet mjeseci 2002. sa 283 divlja odlagališta odvezeno 11.309 kubika, odnosno, 3.410 tona otpada. Prema procjenama, u gradu još uvijek postoji 70 divljih deponija koji se, nakon saniranja, redovito obnavljaju. Uočeno je, također, da se otpad dovozi u kasnim noćnim satima i to ne samo s područja Zagreba nego i iz Zagrebačke županije.

Zato će Ured za graditeljstvo izraditi prijedlog o tome kako da se kotrolira i prevlada problem divljih deponija. U međuvremenu je uveden 24 satni inspekcijski nadzor.

Zbog zabrane rada postrojenja PUTO iskazan gubitak od 1,6 milijuna kuna

Iz financijskog izvješća o radu trgovačakog društva PUTO, u razdoblju od siječnja do rujna 2002., proizlazi gubitak od 1,6 milijuna kuna iskazan zbog činjenice da je postrojenje za spaljivanje otpada izvan funkcije. Do kraja godine – upozorava L. Prežigalo – gubitak bi se mogao udvostručiti.

Na Skupštini je prezentirana prva Studija o PUTO-u koju bi, do 15. prosinca, trebalo dopuniti kvalitetnim analizama.

Sanacija Jakuševca trebala bi biti gotova do rujna 2003. – najvažnija je vijest sa Skupštine ZGOS-a, koje u 2003. planira dobit od 60,3 milijuna kuna.

Zbog nabavke novih vozila, tzv. paukova, Zagrebparking će sljedeće godine zaposliti četiri nova djelatnika. Prema obrazloženju Davorke Pejnović, zamjenice pročelnika za gospodarstvo i tajnice Skupštine u trgovačkim društvima, Zagrebparking raspolaže sa 12 vozila za odvoz automobila, od kojih su četiri starija od 11 godina.

Na Skupštini Vodoprivrede Zagreb ponovljen je problem vezan uz Zakon o vodama i Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva, zbog čega se pokreću inicijative za izmjenama tih zakona i Zakona o javnoj nabavi. Zbog komplicirane procedure izvođenja radova i gubitka vremena prigodom raspisivanja najtečaja za kupnju rezervnih dijelova, Vodoprivreda je ovogodišnje radove počela izvoditi tek u lipnju.