clanak False

Kolovoz 2002.

19.04.2017.
 29. kolovoza, 17. sjednica Gradskog poglavarstva - iz uvodne riječi gradonačelnice Vlaste Pavić o stanju u PUTO-u

Politika treba ustupiti prostor stručnjacima

Današnja prva točka dnevnog reda sjednice Poglavarstva je izvještaj o požaru i sanaciji požarišta, te prijedlog mjera za sanaciju stanja u PUTO-u, pokretnom uređaju za termičku obradu organskog otpada tehnološkog porijekla.
Dopustite mi nekoliko uvodnih riječi u ovoj za život grada i građana vrlo važnoj temi.

Kao što je javnosti već poznato PUTO je sagrađen u skladu s lokacijskom i građevinskom dozvolom te projektom i studijom o utjecaju na okoliš. Prema inozemnim iskustvima skladištenje otpada nije predviđeno već dostava otpada “Just on time”. Akcident je otkrio da se otpad ipak skladištio pa je tako bespredmetna rasprava o tome da li otpad je ili nije adekvatno skladišten.

Odgovornost čelnih ljudi PUTO-a bila je od prvog trenutka neupitna a završena policijska istraga i daljnji pravni postupci pokazat će tko će sve i u kojoj mjeri snositi pravne posljedice.

Međutim, za nas, za Poglavarstvo koje skrbi o ukupnom stanju u gradu problem se tek otvorio. Građani Jakuševca su upozoravali na skladišteni otpad ali ništa. Prema zakonskoj regulativi svi su poslovi vezani uz postupanje opasnim otpadom u nadležnosti Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša i , u okviru njega, državne inspekcije zaštite okoliša.

Vremensko razdoblje u kojem se događalo skladištenje otpada kao i neadekvatna oprema spaljivanja otpada otvara daljnje pitanje odgovornosti te učinkovitosti nadzora osobito nad stvaranjem, kretanjem, obrađivanjem i rješavanjem opasnog otpada.

Neovisno o tome što je opasni otpad u isključivoj ingerenciji Ministarstva, Gradsko poglavartsvo mora štititi interese građana i vratiti njihovo poljuljano povjerenje. Zato sam rekla da se za nas problem tek otvorio.

Zagreb kao veliki grad ima i velike probleme sa otpadom i zato u Hrvatskoj prednjači u njegovom zbrinjavanju. Ovaj nas akcident ne smije vratiti unazad već mobilizirati u tome da nađemo prava rješenja. Ona uključuju optimalno izbalanasirane tehnološke i ekonomske uvjete zbrinjavanja okoliša. Ovdje politika treba ustupiti prostor stručnjacima.

Zato se zalažem da se u gradu i kadrovski ojačamo te da zaštita okoliša bude na stalnoj skrbi i povećenoj pozornosti svih gradskoh ureda jer nebriga o okolišu može se događati i događa se na svim područjima života grada počevši od planiranja. U predstojećoj reorganizaciji sustava gradske uprave trebamo također razmisliti i o većoj ingerenciji Gradskog poglavarstva nad upravljanje gradskim tvrtkama.

Današnjom ćemo raspravom o PUTO-u obraditi samo jedan aspekt te za grad vrlo značajne teme što ne znači da neće i svi drugi doći na dnevni red od poduzimanja najnužnijih mjera do pitanja gradnje pogona za preradu praha. Grad Zagreb je u cilju boljeg i efikasnijeg rješavanje nastalog problema te kako se on nikada ne bi ponovio spreman i na konstruktivnu suradnju s Ministarstvom , što će vjerujem pokazati ova rasprava. Mogu obećati zagrebačkoj javnosti, osobito Jakuševčanima da će o svemu biti detaljno i pravodobno obavješćivani. Koristim prigodu zahvaliti se svima onima koji su svojim angažmanom doprinijeli sanaciji požarišta , te javnim glasilima na iscrpnom praćenju svih događanja u vezi s akcidentom.

29. kolovoza, 17. sjednica Gradskog poglavarstva

Prijedlog sanacije stanja u PUTO-u za deset dana

Zadužuje se PUTO da u roku od 10 dana izradi prijedlog mjera sanacije stanja koje će obuhvatiti sanaciju terena, dijagnostiku postrojenja i njegovo stavljanje u pogon – zaključak je to sa prve sjednice Poglavarstva nakon ljetne stanke, održane 29. kolovoza, na kojoj su prihvaćena izvješća mjerodavnih instititucija o akcidentu u zagrebačkoj pokretnoj spalionici.

Istim prijedlogom utvrdit će se organizacijska i stručna osposobljenost PUTO-a, predložiti odgovarajuća rješenja, te utvrditi način obavljanja nadzora nad njihovim provođenjem od strane Grada Zagreba, nezavisnih stručnjaka i EKO udruga.

Od 1. rujna javni prijevoz skuplji u prosjeku za 9,8%

Na prijedlog gradskog javnog prijevoznika, Poglavarstvo se suglasilo s korekcijom cijena u prosjeku za 9,8%. Konkretno, to znači da će cijena karte kupljene izvan vozila iznositi 6,50 kuna, dok će se u vozilu plaćati 1,50 kunu više.

Za dnevnu kartu Zagrepčani će izdvajati 18, a za mjesečnu 210 kuna. Mjesečne pokazne karte za đake, studente i umirovljenike skuplje su za pet kuna, pa iznose 60 kuna, jednako koliko i mjesečna socijalna karta.

Obrazlažući nove cijene, Julijus Pevalek, direktor ZET-a, pojasnio je da će poslodavci po zaposleniku za prijevoz izvajati 20 kuna više, potsjetivši i na godišnje karte koje, po cijeni za 10 mjeseci, vrijede cijelu godinu.

U nastavku sjednice utvrđena je Lista obiteljskih seljačkih gospodarstava za dodjelu kredita, te, među ostalim, imenovana dva stručna povjerenstva: za provođenje postupka nabave za radove na terenu od umjetne trave ŠC NK Zagreb i za pripremu i provedbu javnog nadmetanja za rekonstrukciju elektro instalacija i strukturne mreže zgrade područjnog ureda Gradske uprave Susedgrad.

Bez glasa protiv, odlučeno je o prenošenju prava vlasništva Doma izviđača i Tomislavca na Trgovačko društvo Sljeme Medvednica, koje je dobilo pozitivno mišljenje na povećanje temeljnog kapitala u iznosu od 31.465.916,00 kuna.

Kulturna suradnja Zagreba i Kijeva

- Na poziv gradonačelnika Kijeva, izaslanstvo Zagreba boravilo je od 23. do 26. kolovoza u glavnome gradu Ukrajine – izvijestio je zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić, koji je predvodio delegaciju u kojoj je bila i članica Poglavarstva Andreja Zlatar, te Jasna Helena Mencer, rektorica Sveučilišta.

Kako je naglasio, povod posjeta bilo je obilježavanje 11 obljetnice nezavisnosti Ukrajine, ali i radni dogovori, ponajprije u kulturi. Prema ocjeni S. Tojčića, kultura je prethodnica buduće suradnje dvaju gradova koja će otvoriti vrata i gospodarskim projektima.

Od 23. do 26. kolovoza

Delegacija Grada Zagreba u Kijevu

Na poziv Grada Kijeva, delegacija Grada Zagreba: Stipe Tojčić - zamjenik gradonačelnice, Jasna Helena Mencer - rektorica Sveučilišta u Zagrebu i Andrea Zlatar - članica Poglavarstva zadužena za kulturu, boravit će u Kijevu od 23. do 26. kolovoza.

U sklopu četverodnevnog boravka u glavom gradu Ukrajine, delegacija Zagreba sudjelovat će na svečanostima obilježavanja Dana nezavisnosti Ukrajine, te se susresti s predstavnicima Grada i Sveučilišta.

21. kolovoza u Gradu mladih Granešina

Zamjenik gradonačelnice posjetio djecu iz Zajednice Hrvata iz Vojvodine

Delegacija Grada Zagreba na čelu sa zamjenikom gradonačelnice Milanom Bandićem posjetila je djecu iz Zajednice Hrvata iz Vojvodine, koja u organizaciji Crvenog križa Zagreb i Grada Zagreba borave u Gradu mladih Granešina.

Riječ je o trećoj grupi osmoškolaca iz vojvođanske Zajednice Hrvata koja je ljetovala u Novom Vinodolskom. Prve dvije grupe primio je predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, a susret u Granešini, bio je oproštaj s mladim Hrvatima iz Vojvodine za ovu godinu.

U delegaciji je bio Vladimir Velnić, potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, te gradske zastupnice Jelena Pavičić i Mirjana Keleminec.

13. kolovoza – press konferencija o aktualnom stanju u palionici PUTO

PUTO – integralni dio sanacije smetlišta Jakuševec

Uklanjanje i sanacija posljedica požara; obrada oko 100 tona preostalog opasnog otpada; procjena štete; zbrinjavanje – odlaganje filter pepela; tehnička revitalizacija postrojenja, te temeljem rješenja Ministarstva zaštite okoliša, zabrana preuzimanja novog otpada na obrađivanje – najkraći je opis aktualnog stanja i prioriteta za buduće djelovanje koje je na press konferenciji u prostorijama uprave PUTO-a izložio novi direktor Milivoj Mucko.

Prema riječima zamjenika gradonačelnice Milana Bandića, piramidu odgovornosti za akcident iscrtati će rezultati policijske istrage, a postrojenje PUTO treba sagledavati kao integralni dio sanacije smetlišta Jakuševec, kako je i definirano u svim ishođenim dozvolama, od lokacijske i građevinske do uporabne.

Povezano s time – naglašeno je - PUTO treba ostati na Jakuševcu dok traje sanacija smetlišta, a u sanaciju zatečenog stanja Poglavarstvo će uključiti nezavisne stručnjake, ekološke udruge i javnost.

9.kolovoza

Priopćenje iz Ureda gradonačelnice

Radi razjašnjavanja nejasnoća u vezi s aktivnostima poduzetim nakon ekološkog akcidenta na odlagalištu otpada Jakuševec, potsjećamo da je 2. kolovoza u Gradskom poglavarstvu sazvan sastanak na kojem su, osim gradonačelnice Vlaste Pavić i njenog zamjenika Milana Bandića, sudjelovali predstavnici Javnih vatrogasnih postrojbi Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za toksikologiju, Zavoda za javno zdravstvo, trgovačkih društava Čistoća i ZGOS, PUTO-a, te predstavnici gradskih ureda i članovi Gradskog poglavarstva.

Nakon razmatranja izvješća o požaru na Jakuševcu uspostavljena je kontinuirana koordinacija svih relevantnih čimbenika, kao i nadzor Zavoda za javno zdravstvo što se dosad i realiziralo na zadovoljavajući način.

Odmah nakon sastanka, gradonačelnica i ostali sudionici obišli su požarište.

Što se tiče Eko - stožera Grada Zagreba i upita vezanih uz njegovo sazivanje, prema Zaključku o osnivanju Eko stožera (Službeni glasnik Grada Zagreba 5/01), riječ je o samostalnom radnom tijelu koje usklađuje pripreme i usmjerava aktivnosti za provedbu zaštite okoliša u situacijama kada interventne jedinice prema postojećim operativnim planovima ne mogu riješiti nastali interventni događaj.

S obzirom da je požar ugašen 1. kolovoza oko 23,00 sata, nije bilo potrebno sazivati eko stožer, nego najkompetentnije ljude koji su sudjelovali u njegovu saniranju.

7. kolovoza u Dvercima

Milan Bandić primio sudionike 4. svjetskog prvenstva u hrvanju

Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić primio je, u gradskoj palači Dverce, sudionike 4. svjetskog veteranskog prvenstva u hrvanju grčko - rimskim stilom, koje se, od 8. do 11. kolovoza održava u Zagrebu.

Prvenstvo je okupilo više od 250 vrhunskih sportaša iz 29 zemalja sa četiri kontinenta, među kojima je i Josip Čorak, zamjenik pročelnika u Gradskom uredu za obrazovanje i sport, dobitnik zlatne medalje na prošlogodišnjem natjecanju u Budimpešti.


6. kolovoza – gradonačelnica obišla Remetinečku, Utrine, ŠRC NK Zagreb i gradilište školske dvorane u Krajiškoj

Remetinečka u funkciji do sredine listopada

ŠRC NK Zagreb, Remetinečka cesta, bazen sportskog centra Utrine i sportska dvorana OŠ Petra Zrinskog u Krajiškoj četiri su gradilišta na kojima se, unatoč vremenskim prilikama koje ne idu na ruku izvođačima, sve odvija u skladu s predviđenim rokovima.

Uvjerila se u to, 6. kolovoza, gradonačenica Vlasta Pavić, obišavši aktualna gradilišta ukupna vrijednost kojih premašuje 150 milijuna gradskih kuna.

ŠRC NK Zagreb do početka rujna

Tri travnata terena, jedan zemljani, te poligon za vježbanje s tribinama i pet terena za tenis, najkraći je opis budućeg športskog centra NK Zagreb koji će, do 1. rujna, kada istječe rok gradnje, dobiti i dvokatni objekt s garderobama, kupaonicama, teretanom, polivalentnom dvoranom, sobama za boravak igrača, blagavaonicom, kuhinjom...

Sve to na ukupnoj površini od 59.490 četvorna metra, uz uređenu hortikulturu i parkirališta.

Prema projektu tvrtke Studio A radove izvodi Megrad d.o.o, konzalting je povjeren tvrtki IGH Zagreb, a investiciju od 53,4 milijuna kuna pokriva Grad Zagreb.

Temeljita obnova dijela Remetinečke ceste

Prvog dana srpnja počela je i velika obnova Remetinečke ceste na dionici od Rotora do tvornice Mega. Do sredine listopada bit će rekonstruirano 660 metara prometnice s potpornim zidovima i kanalizacijom. U sklopu opsežnih radova bit će sagrađen pješački pothodnik opremljen javnom rasvjetom i grijanjem stubišnih ploha.

Prometnica će dobiti novu javnu rasvjetu sa semaforskim uređajima na raskrižjima: Remetinečka – Srednja ulica i Remetinečka – ulica Savski gaj XIII. Slijedi i rekonstrukcija tisuću metara dotrajale vodovodne i postavljanje potpuno nove srednjotlačne plinske mreže.

U okviru, pak, rekonstrukcije elektro – energetske mreže zamijenit će se dvije trafostanice, sagraditi nova, zamijeniti srednjonaponski kablovi i djelomično rekonstruirati nadzemna mreža.

Investicijska vrijednost radova iznosi 20 milijuna kuna, a prema projektu tvrtke «Hidroelektra – Projekt», glavni je posao povjeren tvrtki «Tempo».

Zadovoljna tempom radova, gradonačelnica podvlači da se 60 posto investicije u Remetinečkoj odnosi na infrastrukturu.

U Utrinama gotovi grubi građevinski radovi - priprema dokumentacije za Svetice

Na olimpijskom bazenu u Utrinama ovih se dana privode kraju grubi betonski radovi, nakon čega slijedi konstrukcija instalacije – informacija je s gradilišta koje bi trebalo biti zatvoreno u proljeće sljedeće godine, a prema najavama s lica mjesta, na redu je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju bazena na Sveticama.

Potkraj ove godine očekuje se i otvorenje dvorane za tjelesnu i zdravstvenu kulturu u OŠ Petra Zrinskog koja je, zasad, dobila tek temelje. Međutim, već sutra počinje ugradnja zidnih modula da bi, u konačnici, bila sagrađena dvorana površine 995,01 četvornih metara s pratećim sadržajima kao što su svlačionice, tuševi i sanitarni prostori.

6. kolovoza, predstavnici Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec kod gradonačelnice

Ciljani zdravstveni pregledi za Jakuševčane

U vezi s akcidentom koji se dogodio u spalionici PUTO, gradonačelnica Grada Zagreba Vlasta Pavić primila je, 6. kolovoza, predsjednika i tajnika Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec - Ratka Bedekovića i Miju Dejanića - kojom ih je prigodom obavijestila o nalogu Zavodu za javno zdravstvo, odnosno ravnatelju prim.dr. Josipu Čuligu da koordinira istraživanja zraka, podzemnih i nadzemnih voda, te tla koje obavljaju ZGOS, IGH i Eko INA.

Ispitivanja zraka pokazala su da mjerodavni parametri ne odstupaju od uobičajenih standarda.

Prve analize podzemnih i nadzemnih voda također ne pokazuju odstupanja od standarda, dok će rezultati ispitivanja uzoraka tla, zbog specifičnosti tehnologije, biti poznati za desetak dana.

Prema obećanju gradonačelnice, Jakuševčani i zagrebačka javnost bit će obaviješteni o završnim izvještajima s usporednim analizama.

Gradonačelnica je sa Zavodom za javno zdravstvo dogovorila ciljane zdravstvene preglede koje će obavljati matični liječnici u Domu zdravlja Novi Zagreb. O terminima pregleda Jakuševčani će biti obaviješteni preko javnih medija.

Ciljani zdravstveni pregledi bit će organizirani i za vatrogasce koji su sudjelovali u gašenju požara na spalionici.

Gradonačelnica je, također, obavijestila predstavnike Udruge da spalionica PUTO nije radila noću, kako su pretpostavljali stanovnici Jakuševca, o čemu svjedoči izvještaj PU Zagrebačke. Nakon akcidenta u spalionici PUTO obavljaju se radovi isključivo na saniranju posljedica požara.