clanak False

Studijsko putovanje u Bristol i Manchester na temu smart city tehnologije primijenjene u gradovima, gospodarenje otpadom i promet

30.01.2023.
Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj i Ministarstvo vanjskih poslova UK organiziralo je i financiralo studijski posjet gradovima Bristolu i Manchesteru od16.- 20. siječnja 2023.
 
U sastavu izaslanstva koje je predvodilo Veleposlanstvo UK bili su predstavnici Grada Zagreba: Službe za informacijski sustav i tehničke poslove i Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i predstavnik Zagrebačkog holdinga, Podružnica Čistoća.
  • Sastanak s predstavnicima Gradskog Vijeća Bristola
Nakon pozdravnog govora člana Kabineta gradonačelnika i vijećnika za otpad, energiju, klimu i ekologiju i uvodnog dijela o Bristolu i razvoju grada, održane su prezentacije na teme: Klima i ekologija, Regeneracija grada, Energetsko partnerstvo City Leap, Gospodarenje otpadom i stanje na ulicama. Na temu prometa održano je kraće razgledavanje prometnih rješenja na ulici s naglaskom na biciklističku infrastrukturu, korištenje električnih romobila i pješačkih staza.
Grad ima viziju izgradnje partnerstva za prihvaćanje izazova kao što su siromaštvo i glad, javno zdravlje i dobrobit, obrazovanje, jednakost, čist zrak i voda, čista energija, pristojni poslovi, inovacije, održivi uključivi rast, klima, životinjski svijet i staništa, pravda, partnerstvo učenje i vještine kako bi se osiguralo da svi mogu dijeliti u svojim uspjesima. Od strateških dokumenata mogu se izdvojiti:
  • Glavni strateški plan: One City Plan (Plan jednog grada) koji utvrđuje gradsko opredjeljenje za rad u partnerstvu u različitim sektorima. One City Plan opisuje gdje Bristol želi biti do 2050. i kako će gradski partneri surađivati na stvaranju otvorenog, zdravog i održivog grada.
  • Strategija pametnog Grada Connecting Bristol opisuje bristolske ambicije da postavi digitalne temelje grada kako bi ostvarili svoju viziju. Ova strategija predstavlja sljedeću fazu za njihov inovacijski put i podršku Bristolu razvoju infrastrukture na svjetskoj razini tako da cijeli grad bude digitaliziran i dobro povezan. Strategija pametnog grada Bristola je usklađena s Planom jednog grada i ima za cilj potaknuti inovacije koje stavljaju ljude na prvo mjesto i poboljšati kvalitetu života za sve stanovnike Bristola.
 
  • Posjet Edukacijskom centru i sortirnici za otpad Longley Lane i sastanak s predstavnicima Gradskog Vijeća Manchestera
U sklopu programa održan je posjet Edukacijskom centru i sortirnici otpada Longley Lane. Longley Lane surađuje s lokalnim vijećima u Boltonu, Buryju, Manchesteru, Oldhamu, Rochdaleu, Salfordu, Stockportu, Tamesideu i Traffordu kako bi nadahnuli i potaknuli stanovnike šireg Manchestera da odgovorno upravljaju svojim otpadom, pomažući im da uvide vrijednost otpada i stvarnu korist koju se mogu postići manjim rasipanjem i pravilnim recikliranjem. Iako je dio šireg Manchestera, Wigan upravlja vlastitim uslugama zbrinjavanja otpada.
Longley Lane posluje kroz: razvoj kreativnih i inovativnih kampanja za poticanje i inspiriranje stanovnika da više recikliraju, pravilno recikliraju i bacaju manje otpada kod kuće i u pokretu; obrazovanje učenika i zajednica kroz obilaske i posjete njihovim obrazovnim centrima; pomaganje stanovnicima da percipiraju otpad kao vrijedan resurs koji treba očuvati, reciklirati ili koristiti za stvaranje energije; komuniciranje sa stanovnicima na iskren, jasan, jednostavan i kreativan način koji nadahnjuje promjene; pružanje ažurnih i relevantnih informacija koje su stanovništvu potrebne i kada su im potrebne te kontinuiranu komunikaciju s partnerima iz vijeća i zajednica.
 
U drugom dijelu programa održan je sastanak s gradskom upravom Manchestera na temu pametnih rješenja. Manchester je drugo najveće kreativno, digitalno i tehnološko središte u Velikoj Britaniji, odmah iza Londona. Nadalje, Manchester ima dugu povijest partnerstva i kontinuirano komunicira s lokalnim poduzećima, grupama zajednica i stanovnicima te drugim partnerima u Manchesteru. Glavni strateški dokumenti su:
  • Glavna razvojna strategija grada Manchestera je Manchester Strategy 2016-2025  čiji su glavni ciljevi: uspješan, održiv, visokoobrazovan, progresivan, otvoren, pogodan za život, niskougljični i povezan grad.
  • Digitalna strategija 2021-2026 (Digital Strategy 2021-2026). Cilj je pomoći Manchesteru da postane vodeći svjetski digitalni grad odražavajući i doprinoseći ciljevima krovne strategije Manchester Strategy 2016-2025. Strategija se bavi digitalnom isključenošću i pomaže da radna snaga u digitalnom sektoru odražava raznolikost grada. Nadalje ima za cilj stvaranje odgovarajućeg pristupa mreži i digitalnoj infrastrukturi za podršku rastu i inovacijama u povezanim „digitalnim susjedstvima“ koristeći podatke za podršku pružanju usluga. Omogućuje rast digitalnog gospodarstva i ekosustava uz poboljšanje veza između poduzeća i stanovništva Manchestera. Digitalnim inovacijama želi se dostići ciljeve nulte razine ugljika i povećanja otpornosti na klimatske promjene.
  • Manchesterski okvir klimatskih promjena 2020-25 (Manchester Climate Change Framework 2020-25). Ambicija Manchestera je da se do 2038. postigne nula emisija ugljika. Također je prvi grad u UK koji je usvojio znanstveno utemeljen cilj i proračun za svoje emisije. Gradska strategija se na visokoj razini bori protiv klimatskih promjena. U strategiji se navodi kako će Manchester odigrati svoju punu ulogu u ograničavanju utjecaja klimatskih promjena i stvoriti zdrav, zelen, socijalno pravedan grad u kojem svi mogu napredovati.
 
Prilikom posjeta izraženo je zadovoljstvo s obje strane te je dogovoreno da će se nastaviti s razmjenom iskustva i primjera dobrih praksi između gradova Zagreba, Bristola i Manchestera.