clanak False

Sastanak s Korejskim Razvojnim Institutom u okviru „Programa razmjene znanja (KSP)“

19.07.2023.
U organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, u četvrtak 13. srpnja 2023. u prostorima ZgForuma, održan je preliminarni sastanak s izaslanstvom Korejskog Razvojnog Instituta (KDI) u okviru „Programa razmjene znanja (KSP)“. Sastanku su prisustvovali predstavnici izaslanstva KDI-ja, dr. Kyoung Doug KWON, direktor Odjela za savjetovanje o politikama KDI i Jieun SONG, viša znanstvena suradnica u KDI, predstavnik Samsung SDS-a Byoungshik LEE, viši stručni savjetnik te predstavnik Korejske agencije za promicanje trgovine i ulaganja, Ozren Crevar. Ispred Grada Zagreba, na sastanku su prisustvovali predstavnici Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Sektora za strategijske informacije i istraživanja: pomoćnik pročelnice Darko Šiško, voditeljica Odjela za koordinaciju razvoja pametnog Grada – Zagreb Smart City Sanja Malnar Neralić te djelatnici Odjela za koordinaciju razvoja pametnog Grada – Zagreb Smart Goran Bošnjak, Vlatka Hanzir i Maja Piktija te predstavnica za Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Sektora za međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Renata Arar, voditeljica Odjela za međugradsku i međunarodnu suradnju.
 
Korejsko Ministarstvo gospodarstva i financija (MOEF – Ministry of Economy and Finance) 2004. pokrenulo je  „Program razmjene znanja“ (Knowledge Sharing Program - KSP) s ciljem dijeljenja znanja i iskustava te razvijanja gospodarske suradnje s državama partnerima. KSP je jednogodišnji program financiran od strane Južne Koreje koji podržava projekte koji se odnose na područja ekonomskog razvoja, razvoja ljudskih resursa, ruralnog razvoja, javnih financija, industrijske i trgovačke politike, teritorijalnog razvoja, zdravlja i brige o zdravlju, makro-financijskih politika, tržišta rada, javne uprave, kulture, sporta i turizma, znanosti i tehnologije te turizma. Za provedbu programa KSP zaduženi su: Korejski razvojni institut (KDI), Korea Eximbank (KEXIM) i Korea Business Center Zagreb (KOTRA).
 
U okviru „Programa razmjene znanja“, Grad Zagreb je u studenom 2022. prijavio projekt „Unapređenje organizacijskog i tehničkog okvira za planiranje, provedbu i praćenje Pametnog grada Zagreba“ koje je u ožujku 2023. nakon evaluacije projekta, prihvatilo Ministarstvo financija i gospodarstva Republike Južne Koreje. Provedba navedenog projekta planirana je u periodu od rujna 2023. do kolovoza 2024. te obuhvaća tri tematske cjeline:
  • Dijagnostička analiza Okvirne strategije pametnog grada Zagreba -  Zagreb Smart City;
  • Primjer dobre prakse: KDI iskustva u području pametnog grada;
  • Preporuka za organizacijski i tehnički okvir za planiranje, provedbu i praćenje  pristupa pametnog grada u Gradu Zagrebu.
Na navedenom sastanku razgovaralo se o opsegu, trenutnom statusu, aktivnostima, hodogramu i očekivanim ishodima projekta. Sljedeći sastanak planira se održati u Zagrebu u rujnu ili početkom listopada 2023.