clanak False

Održana 1. Edukativna radionica Zagreb Smart City Hub

15.11.2022.
U organizaciji Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje u četvrtak, 10. studenog 2022. u ZGForumu, održana je Edukativna radionica Zagreb Smart City Hub. Radionica je okupila predstavnike gradskih upravnih tijela, ustanova i trgovačkih društava koji će zajedno s dosadašnjim timom koji je radio na izradi strukture Zagreb Smart City Hub-a nastaviti s njegovom nadogradnjom te nadopunjavati i ažurirati podatke i sadržaj iz pojedinih područja. Svrha edukativne radionice bila je upoznati i educirati okupljene sudionike o načinu unosa podataka o smart projektima/aktivnostima iz svojih nadležnosti.

Na početku radionice, prisutne je pozdravio Darko Šiško, pomoćnik pročelnice za strategijske informacije i istraživanja te ih ukratko upoznao s osnovnim informacijama o Gradskom uredu za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje i Sektoru za strategijske informacije.

Nakon uvodnog dijela, Sanja Malnar Neralić, voditeljica Odjela za koordinaciju razvoja pametnog grada – Zagreb Smart City, predstavila je Zagreb Smart City Hub platformu koja predstavlja središnje mjesto za pronalaženje, pregled i korištenje informacija o smart projektima u Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb je u siječnju 2022. pokrenuo platformu Zagreb Smart City Hub čiji je cilj premostiti jaz između različitih platformi, formata podataka i kanala komunikacija unutar gradskih ureda i zavoda te omogućiti bolju povezanost prema podružnicama, ustanovama i trgovačkim društvima kojima je osnivač Grad Zagreb, pružajući alat za internu i eksternu suradnju i razmjenu podataka.
Maja Piktija iz Odjela za koordinaciju razvoja pametnog grada – Zagreb Smart City detaljno je predstavila Katalog projekata Smart City Hub-a te Obrazac za dostavu podataka o projektu za platformu Zagreb Smart City Hub. Katalog projekata sadrži pregled svih projekata/aktivnosti podijeljenih  kroz 6 strateških područja i 27 mjera Okvirne strategije pametnog Grada Zagreba – Zagreb Smart city na Zagreb Smart City Hub-u. U Katalogu projekata do sada je upisano 69 smart projekata/aktivnosti koje provode gradska upravna tijela, ustanove i trgovačka društva, a podaci se upisuju temeljem Obrasca koji sadrži sve relevantne podatke o projektu/aktivnosti. 

Kroz Smart City Hub kreiran je inovativni način korištenja resursa i novih tehnologija, bolja koordinacija i transparentnost gradske uprave kao i aktivno uključivanje građana u razvoj grada. Na taj način želi se potaknuti bolja suradnja među gradskim upravnim tijelima, ustanovama i trgovačkim društvima u svrhu dijeljenja informacija o svojim projektima i aktivnostima.

Više informacija o Zagreb Smart City Hub platformi možete pronaći na www.smart.zagreb.hr.