clanak False

Najavljen 10. Zagrebački energetski tjedan

Na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave najavljen je 10. Zagrebački energetski tjedan koji će se održati od 13. do 19. svibnja 2019.
09.05.2019.
U organizaciji Grada Zagreba - Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, jubilarni 10. Zagrebački energetski tjedan održat će se od 13. do 19. svibnja s porukom „Mi imamo energiju da promijenimo budućnost!“, najavljeno je danas na konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave.

Zagrebački energetski tjedan manifestacija je koja se s velikim uspjehom održava već 10 godina zaredom. Tijekom naših „prvih 10“ pratili smo razvoj i važne projekte iz područja energetike, ali i zaštite okoliša te klimatskih promjena, neprestano ističući važnost pozitivnog stava prema energiji te naglašavajući važnost uloge pojedinca za održivi razvoj.

Već dugi niz godina Zagrebački energetski tjedan ostvaruje uspješnu suradnju s obrazovnim i znanstvenim institucijama, ministarstvima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, strukovnim udruženjima i komorama, gospodarskim subjektima, međunarodnim organizacijama te mnogim drugima koji su sudjelovanjem u programu i organiziranjem vlastitih događanja, uvelike pridonijeli podizanju svijesti o potrebi racionalnog korištenja energije.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić je objasnila da ovogodišnje izdanje energetskog tjedna uključuje niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara, radionica, predavanja i specijaliziranih satova nastave u školama i vrtićima Grada Zagreba s ciljem uključivanja i umrežavanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena te podizanja svijesti o ključnim problemima iz područja energetike i zaštite okoliša.

Također je naglasila kako na sjednici Gradske skupštine 30. svibnja očekujemo donošenje našeg Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama, ključnog energetskog dokumenta Grada Zagreba – takozvanog SECAP-a (Sustainable Energy and Climate Action Plan), prvog takvog dokumenta u Republici Hrvatskoj, koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira te daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na gradskoj razini, a koji će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za više od 40% do 2030. i povećanom otpornosti Grada Zagreba na klimatske promjene.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić naglasio je da je Sporazum gradonačelnika iznimno značajan dokument koji iziskuje ozbiljno i odgovorno provođenje projekata i potiče razvoj energetsko učinkovite politike. Grad Zagreb provodi niz projekata na tragu ispunjavanja svojih obveza u okviru SEAP sporazuma te odgovorno pristupa i energetskoj obnovi svojih zgrada javne namjene vodeći računa da provedba tog programa pridonosi smanjenju emisije CO2. Također je naglasio kako je od 2014. pa do danas energetski obnovljeno preko 50 zgrada javne namjene u vrijednosti od 176.869.787,47 kn te da do 2022. planiramo obnoviti 136 zgrada različitih javnih namjena u vrijednosti od 805.000.000,00 kuna pri čemu će se koristiti i drugi izvori financiranja osim proračunskih sredstava kao što su nacionalni fondovi, fondovi EU.

Početak i otvaranje 10. Zagrebačkog energetskog tjedna obilježit će tradicionalni Stručni skup studenata pod nazivom "Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj" koji će se održati u ponedjeljak 13. svibnja na Građevinskom fakultetu. Na Stručnom skupu studenti sa šest fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirat će svoje znanstvene projekte i radove na temu primjene novih tehnologija u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Središnji događaj ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna biti će međunarodna konferencija “SMART evolucija – inovacijama prema održivosti” koja će se održati u srijedu, 15. svibnja u prostorijama Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER) na kojoj će stručnjaci iz područja energetike i financija dati pregled energetske politike Hrvatske i Europske unije te inovativnih mogućnosti financiranja, a ujedno ćemo imati prilike vidjeti i konkretne primjere već provedenih inovacija.

Tradicionalni EE Info dan održat će se u četvrtak, 16. svibnja na Trgu bana Jelačića i na njemu će se predstaviti gospodarski subjekti, znanstvene i obrazovne institucije, poduzetnici, udruge civilnog društva, EKO dječji vrtići i EKO škole Grada Zagreba.

Uz gradonačelnika Milana Bandića i pročelnicu Mirku Jozić na konferenciji je također sudjelovao i dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić.

Više informacija o 10. Zagrebačkom energetskom tjednu možete pronaći na http://www.zagreb-energyweek.info/zew-2019.html.

Aktualnosti