clanak False

Energetskom obnovom zgrade osnovne škole Zapruđe učenici i osoblje dobivaju bolje uvjete rada uz pomoć Grada Zagreba i Europskih fondova

U srijedu, 18. prosinca 2019., održana je konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Osnovne škole Zapruđe.
23.12.2019.
U srijedu, 18. prosinca 2019., održana je konferencija za medije povodom energetske obnove zgrade Osnovne škole Zapruđe. Nazočnima su se tom prilikom obratili Ružica Vitman Sović, ravnateljica škole te iz Grada Zagreba, Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša pomoćnica pročelnice Melita Borić i voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

“Ovo je jako lijep dan za našu školu koja je inače bila jako stara. Sretni smo jer ćemo konačno dobiti primamljivo i lijepo okruženje za naše učenike, uz pozitivan utjecaj na okoliš.  Najvažnije je da ovom energetskom obnovom naša škola postaje zdrava za našu djecu.” zadovoljno je istaknula Ružica Vitman Sović, ravnateljica škole.

Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša pojasnila je širu važnost projekta energetske obnove obrazovnih ustanova: „Projektom smo obuhvatili čak 27 osnovnih škola, investicijske težine 213 milijuna kuna, a zasad imamo osigurana sredstva iz Europskih fondova u iznosu od 64.600.000 kuna. Važno je naglasiti kako ovim radovima smanjujemo emisije CO2 i štedimo na energiji. Isto tako pozitivno  utječemo na udobnost rada i boravka u školi, smanjujemo troškove održavanja i ono što je najvažnije, educiramo same učenike o brizi za okoliš i energiju. Klimatske promjene su tu, svi moramo djelovati kako bi utjecali na smanjenje negativnih utjecaja CO2.“

„Ovim projektom planira se smanjenje energetske potrošnje za 653.591 kWh/a godišnje što iznosi 71,75%. Pri tome smanjenje emisija CO2 iznosi 168.792 t/godišnje, tj. 65,03%. Prema potrebi za primarnom energijom zgrada škole se danas svrstava u energetski razred E, dok će provedbom planiranih mjera prijeći u B energetski razred.“ izjavila je voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.
 
Projekt energetske obnove provodi Grad Zagreb prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020. (referentni broj Ugovora – KK.04.2.1.04.0741), sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Vrijednost projekta iznosi 9.509.641,07 kn, za koja su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj  u iznosu od 4.841.309,26 kn. Projekt se provodi od travnja 2019. do ožujka 2021.

Zgrada škole izgrađena je 1965. i spada u energetski razred C, dok je školska dvorana napravljena oko 1970. S grijanom površinom od 4.938,87 m2, godišnja potreba zgrade za primarnom energijom iznosi 1.023.482 kWh/a. Projektom je planirano cjelovito rješenje poboljšanja energetskih karakteristika zgrade, koje uključuje niz mjera energetske učinkovitosti. Na vanjske zidove postaviti će se toplinska izolacija od mineralne vune debljine 15 cm. Napravit će se nova hidroizolacija te toplinska izolacija ravnog neprohodnog krova mineralnom vunom debljine 20 cm, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu, iznad grijanog prostora mineralnom vunom debljine 20 cm kao i hidroizolacija i toplinska izolacija kosog krova mineralnom vunom debljine 20 cm, s postavom podkonstrukcije i završnog pokrova limom. Planirana je zamjena stolarije grijanih prostora novom AL bravarijom, ostakljenje trostrukim IZO staklom, s koeficijentom prolaska topline prozora max 1,20 W/m²K.

Projektom strojarskih instalacija predviđeno je usklađivanje sustava grijanja i ventilacije prema novim uvjetima fizike zgrade na način da se postojeća oprema za grijanje zadržava (posljednja rekonstrukcija toplinske stanice izvršena je 2013.), a ugrađuje se ventilacija s rekuperacijom u učionicama s rekuperacijskim jedinicama, u podstropnoj izvedbi. Dograđuje se postojeći sustav ventilacije i toplozračnog grijanja sportske dvorane i ugrađuju se eko nape i prateće opreme za potrebe ventilacije kuhinje. Izvršit će se demontaža, servisiranje i ponovna montaža dviju postojećih klima uređaja koji koriste dozvoljene rashladne medije, te ugraditi pet novih dizalica topline za grijanje i klimatizaciju u split izvedbi sa zidnim unutarnjim jedinicama najmanjeg energetskog razreda A+.

Što se elektrotehničkih radova tiče, planira se izvedba novih elektroenergetskih priključaka za novu strojarsku opremu, rekonstrukcija gromobranske instalacije te instaliranje sustava daljinskog očitanja potrošnje električne energije, toplinske energije i vode.

Uz sve ostale koristi koje se dobivaju provedbom energetske obnove zgrade, bitno je istaknuti da će učenici i profesori u svom svakodnevnom radu imati kvalitetnije i zdravije radno okruženje, te dodatnu vrijednost projekta koja se ogleda u edukaciji novih generacija o korištenju energije za budućnost.


Aktualnosti