clanak False

Završen III. međunarodni kongres Sankt Peterburg i slavenski svijet

Međunarodni kongres u St. Peterburgu završen je službenim sastankom svih sudionika Kongresa s guvernerom Sankt Peterburga Georgyjem Poltavchenkom.
17.12.2015.


III.  međunarodni kongres Sankt Peterburg i slavenski svijet jučer je završen službenim sastankom svih sudionika Kongresa s guvernerom Sankt Peterburga Georgyjem Poltavchenkom, a na kojem su predstavnici gradova sudionika imali priliku iznijeti svoja zapažanja i stavove.

Zahvalivši sudionicima na konstruktivnome radu, guverner je naglasio važnost razmjene iskustava kako u popularizaciji kulturnog naslijeđa i očuvanju baštine tako i u mogućnostima zajedničke gospodarske suradnje što je od ove godine postala poseban dio kongresa. Kako je dogovoreno prošle godine,  guverner je izvijestio da je web-stranica kongresa u izradi te će biti u funkciji u prvoj polovici 2016. Također, naglasio je i važnost nastavka međusobne razmjene iskustava na kulturnome i gospodarstvenome polju te je predložio da se na sljedećem kongresu suradnja proširi na polja informacijskih tehnologija i IT-a te kulturnoga i medicinskog turizma.

Posebno je zahvalio zamjenici gradonačelnika Grada Zagreba Vesni Kusin na kontinuiranom sudjelovanju te je  naglasio kako Zagreb i Sankt Peterburg veže jedno od najdugovječnijih prijateljstava koje datira još od 1968. Zamjenica Kusin je zahvalila na pozivu ustvrdivši da je dobro da se Kongres iz godine u godinu nadopunjuje novim temama za suradnju te da je gospodarstvo, kao ovogodišnja nova tema razgovora, platforma za sve oblike razvoja. Još jednom je naglasila da Zagreb snažno podupire ovaj vid suradnje.

Nakon zamjenice, guverneru i sudionicima se obratio predstavnik HGK u Moskvi Jakov Despot koji je s predstavnicima hrvatske tvrtke KAZ te Sandrom Tvrtković iz Veleposlanstva RH u RF direktoru znamenitog muzeja Ermitaž Mikhailu Piotrovskyom darovao sustav za isušivanje vlage. Direktor je posebno zahvalio na ovoj, za njih jako važnoj donaciji, budući da Sankt Peterburg leži na vodi pa vlaga pričinja veliki problem muzeju. Uputivši poziv gradonačelniku Milanu Bandiću da što skorije posjeti Sankt Peterburg, guverner Poltavchenko je istaknuo kako je ovo i donacija samom gradu Sankt Peterburgu te je dokaz velikog prijateljstva dvaju gradova.

Korak u potvrdi prijateljstva svakako je i razgovor zamjenice Kusin i direktora Muzeja Piotrovskyog o međusobnoj razmjeni izložbi prilikom obilježavanja 50-te obljetnice prijateljstva dvaju gradova, a što će se obilježiti 2018.
 

Gradske vijesti - 2015.