clanak False

Zagreb Forum 2015.

Konferencija se bavi konceptom pametnih gradova, povezivanjem Zagreba s inovativnim partnerima iz Europe te uključivanjem građana.
24.11.2015.


(RAZA Press/ www.zagreb.hr)  Zagreb Forum 2015, međunarodna konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija, održava se po treći puta u Zagrebu u organizaciji Grada Zagreba, Razvojne agencije Zagreb, GFS (GoForeSight) Instituta i HISB-a (Hrvatskog instituta za studij budućnosti).

Grad Zagreb, kao jedno od središta Europske unije, prati  smjernice razvoja urbanih gradova Europe implementirajući Strategiju razvoja 2020 koja se odnosi na pametan, održiv i uključiv rast. Ponosan sam na hrvatsku metropolu koja je svakim danom sve razvijenija i bogatija naprednim projektima te uspješnija u povezivanju s inovativnim gradovima iz EU. Implementacija novih tehnologija pozicionira Grad Zagreb uz bok s ostalim europskim metropolama.Veselim se novim inovativnim rješenjima koja će dodatno unaprijediti  rad grada kao europsku metropolu, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić u uvodnom govoru dobrodošlice kojim je i otvorio Konferenciju.
 

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, Miljenko Šimpraga, istaknuo je važnost partnerstva Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu:

Moja misija kao prorektora za inovacije je povezivanje sveučilišta s gospodarstvom. Samo inovativni proizvodi i nove usluge, koje se temelje na inovacijama i znanju, mogu pokrenuti i izvući  Hrvatsku iz gospodarske krize. U tom smislu i Grad Zagreb  je prepoznao svoju ulogu. Zajedno radimo na projektima i programima  koji će razvijati grad Zagreb i Hrvatsku te time stvarati nova radna mjesta. Osnovni cilj nam je potaknuti studente na osnivanje vlastitih poduzeća, da ne čekaju otvaranja novih radnih mjesta u drugim tvrtkama već da sami pokušaju otvoriti nešto svoje na temelju svojih znanja i kreativnosti.

U ime organizatora okupljenima se obratio i direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić:

Grad Zagreb kao urbana cjelina kroz svoj razvoj kreira značajan doprinos koji svakako nadmašuje granice Hrvatske. Forum će inicirati i promovirati projekte i rješenja koja se nalaze u okviru Pametne specijalizacije i Urbane Agende s naglaskom na Smart City komponente.
Kontinuiramo nadograđujemo viziju povezivanja, poticanja i omogućavanja realizacije najboljih praksi i konkretne suradnje između ključnih dionika, a u svrhu razvoja projekata za kreativne i pametne gradove.
Upravo Zagreb Forum želi prikazati potencijale Grada Zagreba koji svojim znanjem i vještinama može izravno kontriburiati u izgradnji mostova suradnje na domaćem i međunarodnom planu.
Naslov ovogodišnjeg Zagreb Foruma je Co - Creation of Creative City by Citizens gdje ćemo posebno naglasiti važnost uspostave platforme koja omogućava doprinos i uključivanje građana u razvojne procese gradova
.

Ova konferencija donosi nadogradnju prethodno održanih konferencija, a bavi se kreativnim i inovativnim potencijalima gradova s naglaskom na načelo dobrog upravljanja i sudjelovanja građana. Zagreb Forum će omogućiti povezivanje važnih interesnih skupina i predstaviti financijski i poslovni plan za razvoj pametnih gradova. Dodanu vrijednost ovom forumu daju poduzetnici prikazom svojih projektnih inicijativa i gotovih rješenja za razvoj pametnih gradova.

Konferencija se ove godine održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore i Sveučilišta u Zagrebu.

 


Gradske vijesti - 2015.