clanak False

Započeo 13. festival znanosti

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin otvorila je u Tehničkom muzeju 13. festival znanosti - 'u znaku' Međunarodne godine svjetlosti i posvećen Suncu.
20.04.2015.

 

(Hina) - Festival znanosti najveća je manifestacija posvećena znanosti u Hrvatskoj i pridonosi boljitku sviju, istaknula je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin, koja je u ponedjeljak navečer u Tehničkom muzeju otvorila 13. festival znanosti, ove godine 'u znaku' Međunarodne godine svjetlosti i posvećen Suncu.


Tehnički muzej pravo je mjesto za ovakav događaj, smatra Vesna Kusin koja je i podsjetila da je tu manifestaciju pokrenuo British Council u Zagrebu još 2003., te da su se događanju, koje je prve godine bilo priređeno samo u hrvatskoj metropoli, postupno priključila i sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru, te brojni muzeji i udruge iz petnaestak gradova diljem Hrvatske.


Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika smatra da se takav uspjeh može objasniti time što festival široj javnosti približava i interpretira znanstvene spoznaje i dostignuća na zanimljiv, pristupačan, razumljiv i zabavan način.


Odnosno, istaknula je Kusin, cilj festivala je približiti javnosti znanost i njezinu ulogu te povećati razumijevanje znanosti i tehnologije što širemu krugu ljudi, a posebice mladima. Osim što festival popularizira znanost, za zamjenicu zagrebačkoga gradonačelnika, važno je da se mlade potiče i na studije koji ih mogu odvesti i na put koji će ih, moguće, usmjeriti prema novim istraživanjima te možda i do novih znanstvenih otkrića.


Tako popularizacija znanosti pomaže jačanju svijesti društva o znanosti što pak, ocijenila je Kusin, treba podržavati svim silama za dobrobit sviju nas. Spomenula je kako taj festival dodatno resi i obilježavanje važnih godišnjica znanstvenih otkrića kao što je, podsjetila je, prvi festival bio posvećen 50. obljetnici otkrića deoksiribonukleinske kiseline (DNA) pa je u središtu toga festivala bila genetika, a 2006. godine bio je posvećen 150. obljetnici rođenja velikana znanosti Nikole Tesle pod geslom "Vidjeti znači znati!"


Ovogodišnji festival, rekla je, u znaku je obilježavanja Međunarodne godine svjetlosti pa je njegova glavna tema Sunce, ali je u znaku i jednoga velikana hrvatske znanosti, Fausta Vrančića, odnosno 400. obljetnice tiskanja njegove knjige Machinae novae (Novi strojevi) i njegova homo volansa (letećeg čovjeka) - crteža padobrana.


Održavanje Festivala podupire i zagrebačko Sveučilište, rekao je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije toga sveučilišta Miljenko Šimpraga te izrazio zadovoljstvo što na festivalu sudjeluju sveučilišne sastavnice.


Festival znanosti koji je počeo u ponedjeljak u petnaestak hrvatskih gradova, u Splitu je otvorio rektor Sveučilišta Šimun Anđelinović, istaknuvši kako je proteklih 12 godina taj festival dao višestruke rezultate, počevši od popularizacije znanosti među djecom, do toga da djeca tijekom festivalskog programa nešto primijete što će im pomoći u daljnjim odlukama o izobrazbi.


Festival u Rijeci otvorio je gradonačelnik Vojko Obersnel rekavši da se popularizacijom znanosti, poticanjem njezina razvoja te svijesti o nužnosti zaštite okoliša i uporabi obnovljivih izvora energije može postići da se znatnije iskorištavaju pozitivni aspekti Sunčeve energije.
 


Gradske vijesti - 2015.