clanak False

Zagrebački plavci na biciklima

Danas je ispred zgrade Gradske uprave održana primopredaja prvih bicikala službenicima Policijske uprave zagrebačke.
29.09.2015.
Danas je ispred zgrade Gradske uprave održana primopredaja prvih bicikala službenicima Policijske uprave zagrebačke u sklopu pilot-projekta biciklističke policijske ophodnje na području grada.  Radi se o projektu kojeg su pokrenuli Policijska uprava zagrebačka i Grad Zagreb sa ciljem da se poveća prisutnost i mobilnost policijskih službenika, ojača povjerenje između građana i policije te poveća osjećaj sigurnosti građana Grada Zagreba.

Gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i predsjednik Vijeća za prevenciju Grada, izrazio je veliko zadovoljstvo ovim projektom kao svojevrsnim nastavkom strategije Policajac u zajednici. Grad Zagreb je europska metropola a naša policija je na razini standarda razvijenih europskih zemalja. Do Božića ćemo osigurati sredstva da svaka policijska postaja u Zagrebu ima dva policijska bicikla – poručio je.

U prvoj su fazi odabrane policijske postaje Černomerec-Susedgrad, Maksimir-Centar, Novi Zagreb i Trešnjevka. Ove četiri postaje imaju najveće javne površine a na njihovom području su Jarun, Bundek, Maksimir, centar grada i Zrinjevac, što omogućuje maksimalnu pokrivenost putem policijskih bicikala.  Građani će u ovim kvartovima moći računati na bržu reakciju na dojave, veću pristupnost tamo gdje službena vozila ne mogu pristupiti i sigurnije javne površine – izjavio je zamjenik načelnika PUZ, Dubravko Teur, zahvalivši se pritom gradonačelniku i Vijeću za prevenciju Grada Zagreba na potpori ovoj inicijativi.

Ovaj projekt nije pokrenut samo zbog sigurnosti ili sankcioniranja građana u prometu, već i zbog populariziranja bicikla kao zdravog i ekološki prihvatljivog prijevoznog sredstva. Uz bicikle, službenici su opskrbljeni i dodatnom opremom uključujući kacige, rukavice i sigurnosne prsluke.  – rekla je Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Gradske vijesti - 2015.