clanak False

Zagreb pokreće suradnju na pripremi zajedničkih projekata za sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova

Grad Zagreb pokreće suradnju na pripremi zajedničkih projekata za sufinanciranje iz EU fondova u okviru urbane aglomeracije Zagreb.
09.07.2015.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, sa suradnicima, predstavio je u Staroj gradskoj vijećnici Projekt zagrebačke aglomeracije potencijalnim dionicima aglomeracije - predstavnicima Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina zagrebačkog prstena, te predstavnicima razvojnih agencija, radi uspostave suradnje na pripremi zajedničkih projekata za sufinanciranje iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova putem korištenja mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja. U skladu s europskim propisima, navedenim mehanizmom omogućuje se gradovima, odnosno urbanim aglomeracijama, direktno financiranje projekata s 2,5 milijarde kuna iz Europskih fondova.

Zahvalivši okupljenima na odazivu, zagrebački gradonačelnik istaknuo je kako je dogovor oko zajedničkog nastupa i definiranje urbane aglomeracije Zagreb od izuzetne važnosti pri korištenju sredstava iz fondova Europske unije te izrazio želju da se što više jedinica lokalne samouprave uključi u projekt. Gradonačelnik je dodao i kako je cilj aglomeracije poboljšanje životnog standarda svih njenih građana, naglasivši kako nas dijele samo administrativne granice, dok ljudi između njih svakodnevno fluktuiraju te Zagreb doista ne bi bio ovo što danas jest da nema ovakvo bogatstvo u svojoj okolici.

U ime Grada Zagreba, prezentaciju mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja, održala je pročelnica Ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov, istaknuvši da taj instrument cilja na urbani razvoj, stoga se i inicira stvaranje aglomeracije. Već sad bi se trebalo početi s pripremom i mapiranjem projekata, koje predlažu urbana tijela, a odobrava ih nadležno ministarstvo, rekla je Ricov objasnivši da se tako dobiva na vremenu te bi se sredstva osigurana u EU fondovima za financiranje projekata urbane obnove i održivog razvoja u okviru Kohezijske politike Europske unije za razdoblje 2014. – 2020. mogla početi što prije koristiti. Također, naglasila je, uključivanje u izradu Strategije aglomeracije Zagreb bitno je za sve učesnike jer će u narednom financijskom razdoblju svaki projekt koji aplicira za europska bespovratna sredstva, morati biti opravdan u lokalnim strateškim dokumentima. U tome je još jedna prednost ovog zajedničkog dokumenta, čiji je završetak predviđen za  prvi kvartal naredne godine.

Zajednička polazišta za definiranje obuhvata i izradu strategije razvoja urbane aglomeracije Zagreb, koja predstavlja preduvjet za korištenje Integriranih teritorijalnih ulaganja u Republici Hrvatskoj, predstavila je pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Jadranka Veselić Bruvo, a inicijalni sastanak okupio je, uz domaćine, predstavnike Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije, zatim predstavnike 9 gradova i 9 općina te predstavnike Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, Zagorske razvojne agencije, Razvojne agencije Karlovačke županije i Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije.
 

Gradske vijesti - 2015.