clanak False

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt I. faza plana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt I. faza plana prometnog sustava Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.
02.06.2015.

 

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i direktor Integriranog prometa zagrebačkog područja Ivan Miličević potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt  I. faza plana prometnog sustava grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije – Analiza postojećeg stanja i razvoj prometnog modela.
Potpisivanju u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture prisustvovala je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin te župani Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije Stjepan Kožić i  Željko Kolar. Vrijednost Ugovora iznosi 15.186.800,00 kuna, od čega se 85% sufinancira iz fondova EU, a preostalih 15% iznosa pokrivaju Grad Zagreb i dvije županije.

Zamjenica Vesna Kusin napomenula je da se o integriranom prometu za područje Zagreba i dviju susjednih županija razmišlja još od 1995., a formalizirana je u lipnju 2012. potpisivanjem Sporazuma o integriranom prijevozu i organizaciji tarifno-prijevozničke unije na svojim područjima. Master plan prometnog sustava, čija izrada će se financirati na temelju današnjeg Ugovora, neizostavni je preduvjet da se Projekt integriranog prometa dalje razvija, dodala je zamjenica.
Istaknuvši  uspješnu višegodišnju suradnju Grada s Ministarstvom i predstavnicima EU institucija, te potvrdu dobre suradnje i partnerstvo sa Zagrebačkom i Krapinsko-zagorskom županijom kroz strateško planiranje na području prometa, zamjenica Kusin naglasila je da će ona u konačnici rezultirati pozitivnim gospodarskim i socijalnim učincima, kao i pozitivnim efektima za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.
Drago mi je da smo na noge uspjeli postaviti i naše zajedničko trgovačko društvo Integrirani promet zagrebačkog područja preko kojeg provodimo sve zajedničke aktivnosti i koje nas kao osnivače na neki način još više povezuje.

Župani Stjepan Kožić i Željko Kolar naglasili su važnost poboljšanja prometne povezanosti javnim prijevozom između Zagreba i županija, posebno zbog velikog broja stanovika koji žive u susjednim županijama, a rade u Zagrebu ili obratno, što će rezultirati manje korištenje osobnih automobila, a shodno tome, manje prometne gužve  i smanjenjem štetnih utjecaja na okoliš.

Ovaj Ugovor jedan je od deset ugovora koji potpisujemo s krajnjim korisnicima koji su uspješno prošli put aplikacije za bespovratna sredstva iz EU fondova za projekte odabrane na natječaju u kojem su bile zastupljene sve regije Hrvatske, rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Ministar je napomenuo da su u Strategiji prometnog razvoja RH 2014.-2013. postavljeni temelji za financiranje projekata urbane i regionalne mobilnosti, a po prvi puta je definiran i novi sektor gradske, prigradske i regionalne mobilnosti. Temeljem Strategije, jedinice lokalne i regionalne uprave i samouprave pozvane su izraditi Master planove prometnog razvoja koji će biti preduvjet da se projekti mogu kandidirati za sufinanciranje iz EU fondova.

Kroz novi program za razdoblje 2014. – 2020., za nastavak provedbe projekata koji proizlaze iz ovih master planova uložit će se ukupno 1,55 milijardi kuna na razini cijele Hrvatske, dodao je ministar.
 


Gradske vijesti - 2015.