clanak False

Suradnja Zagreba i Shenzhena

Vodstvo Shenzhena predlaže suradnju na području gospodarstva, trgovine, znanosti i tehnologije, kulture, turizma, obrazovanja, sporta i zdravlja.
23.10.2015.

 

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić primio je jutros izaslanstvo Shenzhena koje je predvodio zamjenik generalnog direktora Ureda za međunarodne odnose Wang Yuwen.
Zahvalivši gradonačelniku Zagreba što je unatoč pretrpanom rasporedu našao vremena za njih, Wang Yuwen je naglasio da je cilj njihova posjeta unaprjeđenje odnosa dvaju gradova koji su se intenzivirali unatrag nekoliko godina, a kruna kojih bi trebala biti potpisivanje Sporazuma o suradnji.

Vodstvo Shenzhena predlaže suradnju i razmjenu iskustava na području gospodarstva, trgovine, znanosti i tehnologije, kulture, turizma, obrazovanja, sporta i zdravlja jer smatra da kao turistički grad i prometno središte, kao svojevrsna južna vrata Kine te kao grad poznat po sportu, kreativnosti i industriji fokusiranoj na visokim tehnologijama ima puno toga za ponuditi, ali jednako tako i naučiti od Zagreba. Kako se moglo čuti, Shenzhen je u 35 godina postojanja dosegao brojku od 17 milijuna stanovnika, njihov BDP premašuje onaj u Šangaju i Pekingu, a četvrti su grad u Kini po snazi gospodarstva.

U ime gradonačelnika Xu Qina visoki je gost predao gradonačelniku Bandiću nacrt Memoranduma o suradnji i poziv na dva značajna sajma po kojima je Shenzhen prepoznat i izvan granica Kine: na Sajam visoke tehnologije te na Međunarodni sajam kulture u studenom ove, odnosno u svibnju sljedeće godine.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu u glavni grad Hrvatske, gradonačelnik Bandić je naglasio kako Zagreb njeguje odlične odnose s brojnim gradovima Europe i Svijeta, među kojima se ističe Šangaj s kojim ga veže 35 godina prijateljstva.

Zagreb je, rekao je gradonačelnik Bandić, otvoren za suradnju i sa Shenzhenom te prihvatio pozive kolege Xu Qina s tim da će na sajam visoke tehnologije otputovati mjerodavni gradski tim, a odnosi dvaju gradova konkretizirati će se u svibnju 2015. za posjeta najvišega gradskog izaslanstva Shenzhenu i Sajmu kulture do kada će biti finaliziran i Sporazum o suradnji dvaju gradova. 

Kako bi se što bolje predstavio Zagrebu, istoga dana u auli Gradske uprave postavljena je izložba fotografija Shenzhena.
 


Gradske vijesti - 2015.