clanak False

Summit gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe u Beogradu

Izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem sudjelovalo na beogradskom Europe – CAPITAL SUMMIT 2015 .
23.04.2015.

 

Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija i potpredsjednice Nacionalne Alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Ane Brnabić, izaslanstvo Grada Zagreba, predvođeno gradonačelnikom Milanom Bandićem, danas je u Sava centru u Beogradu sudjelovalo na Summitu gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe – CAPITAL SUMMIT 2015. Beogradska Konferencija okupila je i gradonačelnike Ljubljane, Sarajeva, Skopja i Podgorice, zamjenike gradonačelnika Budimpešte, Varšave, Sofije i Tirane, te visoke predstavnike Europske komisije i Parlamenta, predstavnike međunarodnih organizacija i diplomacije, važne investitore i poslovne asocijacije.

U izlaganju na panelu pod nazivom Infrastruktura grada i urbani razvoj, gradonačelnik Milan Bandić je, u okviru teme Izazovi i dobre prakse strategijskog i urbanog razvoja, predstavio strateški razvoj Zagreba do 2020.

Razvojna strategija Grada Zagreba usvojena je 2012. i definira smjer razvoja Zagreba do 2020. kroz viziju grada kao urbanog inkubatora održivih koncepata, poduzetništva i novih vrijednosti, napomenuo je gradonačelnik. Težnja nam je da viziju Grada Zagreba kao urbanog inkubatora ostvarujemo pomicanjem granica u svim za Grad značajnim područjima rada i djelovanja, primjenom poduzetničkog pristupa – pristupa koji se ne zadovoljava s postojećim, koji u kreativnom i participativnom procesu traži nove ideje i teži stvaranju novih vrijednosti.
Vizija se, također, ostvaruje sinergijskim djelovanjem na ostvarivanju šest zacrtanih strateških ciljeva razvoja, kao što su: konkurentno gospodarstvo, razvoj ljudskih potencijala, zaštita okoliša i održivo gospodarenje prirodnim resursima i energijom, unapređivanje prostornih kvaliteta i funkcija Grada, unapređivanje kvalitete življenja i unapređivanje sustava upravljanja razvojem, istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Bandić.

Izlažući o viziji i strateškim dokumentima zagrebački gradonačelnik izdvojio je Strategiju urbane aglomeracije Zagreb, koja je u pripremi kao značajni strateški dokument uveden novim Zakonom o regionalnom razvoju, a koji će, istaknuo je,  definirati zajedničke interese, usmjeriti realizaciju dogovorenih ciljeva šireg zagrebačkog funkcionalnog područja, uključujući i gradove u okruženju zbog poticanja policentričnog razvoja.

U razmatranju pozicioniranja gradova i jačanja njihove uloge, gradonačelnik Grada Zagreba naglasio je da glavni grad Hrvatske teži čvrstom pozicioniranju u mreži europskih metropola razvijajući odnose s Europskom unijom i Glavnom upravom za regionalnu i urbanu politiku kroz Urbanu agendu te suradnjom s drugim europskim gradovima i institucijama.

Kako je dogovoreno, sljedeći Summit gradonačelnika glavnih gradova srednje i jugoistočne Europe održat će se 2016. u Zagrebu.

 


Gradske vijesti - 2015.