clanak False

Službeni posjet delegacije Sankt Peterburga

U sklopu trodnevnog službenog posjeta Zagrebu, delegaciju ruskog grada Sankt Peterburga primio je gradonačelnik Milan Bandić.
23.09.2015.

U sklopu trodnevnoga službenog posjeta Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić sastao se danas, u palači Dverce, s delegacijom ruskog grada Sankt Peterburga, predvođenu predsjednikom Odbora za razvoj poduzetništva i tržišta potrošača Elgizom Kachaevom. Nastavak je to suradnje dvaju gradova prijatelja, službeno proglašene još davne 1968., a koja se nastavlja i njeguje na obostrano zadovoljstvo. 

U izjavi nakon sastanka, gradonačelnik Bandić je rekao da je Zagrepčanima iznimna čast ugostiti prijatelje iz Rusije te da će se ova dugogodišnja suradnja i povezanost dvaju gradova nastaviti i u budućnosti.  Trebamo promicati i realizirati društvene,  ekonomske, industrijske, turističke te obrazovne potencijale naših gradova  kvalitetnom i učinkovitom suradnjom. Ovaj posjet dodatno ulijeva nadu u još jače i još bolje odnose,  intenzivniju poslovnu suradnju te  promicanje vrijednosti koje nas spajaju. Prije tri godine je delegacija Grada Zagreba posjetila naše goste u njihovom gradu, domaćini su nas primili otvorenih srca, a njima su vrata Zagreba uvijek širom otvorena  – rekao je gradonačelnik. Osvrnuvši se na jučerašnji  Okrugli stol o suradnji dvaju gradova u hotelu Sheraton i na današnji sastanak, istaknuo je da će ovaj posjet  rezultirati posjetom visoke gospodarske delegacije Zagreba Sankt Peterburgu u prosincu, za vrijeme Božićnog sajma kojega posjećuje više od dva milijuna posjetitelja, a na kojem se, kako je rečeno, planira posvetiti jedan dan za promociju Hrvatske i hrvatskih proizvoda. 

Iskazujući zadovoljstvo zbog dobrodošlice svojih domaćina, ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov je izrazio želju da se suradnja nastavi i ojača, unatoč narušenim odnosima Europske unije i Rusije. Gospodarska komora Sankt Peterburga ima dugu tradiciju ekonomske razmjene s Hrvatskom i vrijedi više od stotinu milijuna dolara godišnje, nikakve prepreke ne smiju narušiti te odnose jer ih trebamo njegovati zbog budućnost naše djece – rekao je.  Posebni izaslanik guvernera Sankt Peterburga Elgiz Kachaev se pridružio svomu sunarodnjaku u uvjerenju da će ovaj službeni posjet biti produktivan te da će razmjena iskustava omogućiti nove poduzetničke pothvate i gospodarski razvoj.

Dogovorena je i razmjena božićnih borova te njihovo zajedničko kićenje na glavnim trgovima dviju metropola na Zagrebačkome adventu i sanktpeterburškome Božićnom sajmu.

Gradske vijesti - 2015.