clanak False

Predstavnici Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar kod gradonačelnika

Gradonačelnik Milan Bandić primio je predstavnike Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, predvođene ravnateljem Zoranom Šangutom.
30.09.2015.
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je u Gradskoj upravi predstavnike Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, predvođene ravnateljem Zoranom Šangutom.

Zahvaljujem gradonačelniku što nas je primio i prihvatio prijedlog da se Hostel Vukovar preimenuje i nosi ime glavnog grada Hrvatske, kako bi se odala počast Zagrebu i Zagrepčanima koji su sudjelovali u bitci za Vukovar. Svečano otvaranje bit će 5. studenoga, rekao je ravnatelj Šangut.

Uručivši rješenje Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar za korištenje imena grada Zagreba i preimenovanje hostela, Miodrag Demo, iz Ureda za branitelje, naglasio je da ovo još jedan dokaz prijateljstva dvaju gradova, te da grad Zagreb, kao što je i u ratu, stoji iza svog grada Vukovara i u miru: Upoznajmo mlađe generacije s Domovinskim ratom i Bitkom za Vukovar , da se ne zaboravi, jer onaj tko svoju prošlost ne pamti, budućnost mu je jako loša.

Jedna od zadaća Memorijalnog centra provedba programa dvodnevnih posjeta Vukovaru učenika osmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske koji će boraviti u hostelu Zagreb. S obzirom na loše stanje hostela, na sastanku je također dogovoreno da će Grad Zagreb financirati njegovu rekonstrukciju i obnovu koja bi trebala započeti sljedeće godine.  

Ravnatelj Šangut istaknuo je kako je cilj projekta Posjet osmih razreda Vukovaru učenike upoznati s događanjima u Domovinskom ratu kroz predavanja te obilaske svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira, prihvaćanja različitosti i suosjećanja kroz Školu mira i radionice. Svake školske godine planira se dolazak oko 41 000 učenika.

Javna ustanova povezuje sve memorijalne objekte u Vukovaru: spomenik na Trgu žrtava Ovčare, spomen-obilježje mjesta masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata na Ovčari, Spomen-dom Ovčara, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, hangar Velepromet, Dom ratnika Lužac, Križ na Lušcu, Središnji križ, spomen-obilježje Bogdanovci, spomen-obilježje Kukuruzni put, spomen-obilježje Sotin-Skendra, spomenik 12 redarstvenika, spomen-obilježje masovne grobnice Nova ulica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.
 

Gradske vijesti - 2015.