clanak False

Predstavljen projekt Spin City

Danas je u zagrebačkoj Gradskoj upravi predstavljen Spin City, projekt koji na proljeće u Zagreb dovodi car sharing.  
22.09.2015.

U okviru Europskog tjedna mobilnosti, danas je u zagrebačkoj Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen Spin City, projekt koji na proljeće u Zagreb dovodi car sharing.  Radi se o usluzi sličnoj bike sharingu koja omogućuje sukorištenje automobila za osobne potrebe a ista je u mnogim europskim gradovima postala kvalitetna alternativa vlasništvu automobila. Za korištenje usluge građanima su potrebni pametni telefon, aplikacija i važeća vozačka dozvola.

U ime Grada Zagreba, strateškog partnera projekta, prisutnima se obratio gradonačelnik Milan Bandić koji je istaknuo da će nova usluga svakako unaprijediti mrežu zagrebačkog javnog prijevoza ali da će imati pozitivan utjecaj i na okoliš, budući da su 10 vozila u floti od 30 na električni pogon.  Osim smanjenja prometnog opterećenja i zagađenja zraka, kroz zelene inicijative i  projekte poput  Spin City i bike sharing ,koji je već nekoliko godina u Zagrebu,  naš glavni grad je dodatno potvrdio epitet eko-metropole  – rekao je.

Kako bi se građani primili volana automobila - pojašnjava Matija Krznar, direktor tvrtke Urban Mobility koja pokreće uslugu Spin Citypotrebna je aktivacija računa putem pametnog telefona. Nakon aktivacije koja košta 150 kuna, korisnik ima pravo na 50 minuta besplatne vožnje u prvih mjesec dana. Potom se korištenje naplaćuje 2.62 kn po minuti preko Spin City aplikacije tako da korisnik plaća samo onoliko koliko koristi. Troškovi registracije, goriva, amortizacije, poreza pa čak i parkinga su uključeni u cijenu – kazao je Krznar.

Kako se čulo, vozila će se locirati putem aplikacije, otključavaju se pametnim telefonom  a prije ulaska u vozilo svaki će korisnik odgovoriti je li oštećeno ili neuredno. Putem GPS-a korisnici će u svakom trenutku znati gdje se nalaze vozila. 


Više o usluzi možete saznati i na službenim stranicama Spin City.

Gradske vijesti - 2015.