clanak False

Potpisan Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama

U okviru izložbe EXPO, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin u Milanu je, u ime Grada Zagreba, potpisala Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama.
16.10.2015.
Na Svjetski dan hrane – 15. listopada, a u okviru izložbe EXPO 2015, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin u Milanu je, u ime Grada Zagreba, potpisala Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama, koji je tom prigodom potpisao i velik broj gradonačelnika iz cijeloga svijeta.

Budući da je tema ovogodišnje izložbe EXPO, kojoj je Milano domaćin, Prehranjivanje planeta, energija za život, a na kojoj se 18. listopada predstavlja i Grad Zagreb, Pakt o politici prehrane u urbanim sredinama bit će jedna od njenih najvažnijih ostavština.

Pakt navodi modele i smjernice koje će gradonačelnicima pomoći u svakodnevnom nastojanju da svoje gradove učine otpornijima na glad i emisije ugljičnog dioksida, a iniciran je zbog predviđanja da će u skoroj budućnosti 60% svjetskog stanovništva živjeti u glavnim gradovima te da će najveći problemi s gladi biti u urbanim okruženjima, prvenstveno u zemljama sa srednjim prihodima.

Aktivnosti oko realizacije Pakta započele su u rujnu 2014., kad su Milano i 36 gradova sa svih kontinenata počeli razmjenjivati stajališta o definiranju njegovog sadržaja. Rad je povezan i s inicijativom Gradovi pametne prehrane za razvoj, projektom koji vodi Grad Milano, a financira Europska komisija u okviru Programa za podršku razvojnom obrazovanju i podizanju svijesti – DEAR, u kojem sudjeluje sedam stručnjaka za politiku prehrane, sigurnosti prehrane i održivi razvoj.
 

Gradske vijesti - 2015.