clanak False

Otvorenje Foruma za gospodarski razvoj

Grad Zagreb je domaćin trodnevnom Forumu za gospodarski razvoj koji se održava u okviru djelovanja Udruge gradova EUROCITIES.
19.10.2015.
Grad Zagreb je domaćin trodnevnomu Forumu za gospodarski razvoj (EDF – Economic Development Forum) što je jutros otvoren u prostorijama Obrtničke komore u Ilici, a održava se u okviru djelovanja europske Udruge gradova EUROCITIES.

Glavne teme Foruma se odnose na teret što ga snose gradovi suočeni s ekonomskim, financijskim , a danas izbjegličkim izazovima. Cilj je da se gradovima osiguraju snažnije pozicije u smislu samostalnog donošenja odluka i povećavanje utjecaja gradova na politike Europske unije. Želimo uspostaviti direktan komunikacijski kanal između gradova i Europske komisije, umjesto da se kontakti odvijaju na nacionalnoj razini – rekla je u ime domaćina pročelnica Gradskog ureda za programe i projekte Europske unije Jelena Ricov.

Grad Zagreb danas ima priliku prezentirati svoje projekte i istaknuti svoje prednosti pred kolegama iz cijele Europe. Naše komparativne prednosti su konkurentna, kvalitetna i povoljnija radna snaga u odnosu na zapadnoeuropske zemlje, sigurnost  u Zagreba koja je na zavidnoj razini i turizam koji iz godine u godinu raste. Cilj nam je predstaviti gospodarske pogodnosti našeg grada i privući zainteresirane na ulaganja u Zagreb te obogatiti Zagreb iskustvima drugih gradova – rekao je Harun Omerbašić, posebni viši savjetnik gradonačelnika za investicije i strana ulaganja.

Podsjetimo, EUROCITIES je mreža europskih gradova koja okuplja 186 velikih gradova u više od 30 europskih zemalja, a čine ju gradovi koji premašuje 250 000 stanovnika. Od lipnja 2002., Grad Zagreb je punopravni član ove mreže. Tema današnjeg foruma je Cities economy towards 2020. and beyond, a svrha mu je osiguravanje platforme za razvoj inovativnih ekonomskih politika na lokalnoj, državnoj i EU razini.

EUROCITIES mreža pruža brojne mogućnosti gradovima u razmjeni znanja, ideja i iskustava, analizu zajedničkih problema i razvoj inovativnih rješenja kroz forume, radne skupine i projekte. Cilj je izgradnja europskih gradova na načelima održivoga razvoja i kvalitetnog života njihovih građana.

Forum traje do srijede, 21. listopada, a gosti i sudionici predstavljaju jedinice lokalne samouprave iz 40 europskih gradova.

VIŠE...

Gradske vijesti - 2015.