clanak False

Ocjena ustavnosti Odluke o upisu djece

Grad Zagreb pokreće ocjenu ustavnosti Odluke o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.
04.11.2015.
 U društvu s roditeljima djece koja se nisu uspjela upisati u 1. razred srednje škole u Zagrebu, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Ivica Lovrić održao je konferenciju za novinare na kojoj je prezentirao Prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti sa Ustavom i zakonom Odluke o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016.

Ova naša saga traje od veljače ove godine, od kada nastojimo upozoriti Ministarstvo što će se dogoditi i da pripremaju upise za 2015./2016. na  nezakonit način. Nažalost,  svih ovih mjeseci Ministarstvo nije uvažilo sugestije našeg Ureda što je rezultiralo da je 56-ero djece ostalo neupisano u prvi razred srednje škole. Stoga je danas gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić pripremio Prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti Odluke o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2015./2016., rekao je pročelnik Lovrić.

Zbog nerazumnog i ničim obrazloženog smanjenja broja učenika sa 28 na 26 po razrednom odjelu, a što je u suprotno Državnom pedagoškom standardu i dosadašnjoj praksi, kao i mijenjanje Odluke o upisu tijekom ljeta ove godine bez objave u Narodnim novinama, a što su bili dužni učiniti, Grad Zagreb smatra da je Ministarstvo prekršilo Ustav Republike Hrvatske i zakonske propise što je za nas neprihvatljivo, nepravedno i stvorilo je pravnu nesigurnost koja se sručila na leđa najranjivijih u ovom društvu – naše djece. Stoga predlažemo Ustavnom sudu da žurno preispita ovaj prijedlog i donese odluku.
Također je dodao da će nastaviti rješavati problem i onih 23 učenika koji su na prijedlog Ministarstva svoju djecu upisali u srednje škole izvan Zagreba, kao i učenika koji su zbog nedovoljnog broja mjesta upisali večernju školu.

Kako je naglasio pročelnik Lovrić, Odluka je suprotna:

-  članku 65. stavku 1. Ustava Republike Hrvatske: „Obrazovanje je u Republici Hrvatskoj svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima.“
- članku 134.  stavka 2. Ustava Republike Hrvatske: „Jedinice područne (regionalne) samouprave obavljaju poslove od područnog (regionalnog) značenja, a osobito poslove koji se odnose na školstvo, zdravstvo, prostorno i urbanističko planiranje, gospodarski razvoj, promet i prometnu infrastrukturu te planiranje i razvoj mreže obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih i kulturnih ustanova.“
- članku 4. stavku 1., 3. i 4. Državnoga pedagoškog standarda srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja

Jednako tako, smatramo da je članak XVIII. stavak 9. Odluke suprotan:

– članku 22. stavku 5., 6. i 7. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi:
„ (5) Strukturu razrednih odjela i broj učenika po programima za svoje područje planiraju osnivači u suradnji sa srednjim školama te ga dostavljaju Ministarstvu.
(6) Konačan plan strukture razrednih odjela i broja učenika po programima izrađuje Ministarstvo.
(7) Odluku o upisu, čiji je sastavni dio konačan plan strukture razrednih odjela i broj učenika po programima, za svaku školsku godinu donosi ministar. “

Gradske vijesti - 2015.