clanak False

Nikola Tesla EV Rally Zagreb 2015

Izvori alternativne energije i zaštita okoliša u prijevozu su ključne pretpostavke za održivi razvoj našeg grada.
24.10.2015.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić označio je danas na Trgu bana Jelačića početak Nikola Tesla EV Cup-a Zagreb 2015., utrku električnih vozila u organizaciji tvrtke EVA Blue Zagreb.

Izvori alternativne energije i zaštita okoliša u prijevozu su ključne pretpostavke za održivi razvoj našeg grada. Veseli me što ćemo iduće godine na Zagrebačkom Velesajmu predstaviti ove i druge inovacije na Autoshowu koji će biti ponajveći u ovom dijelu Europe – najavio je gradonačelnik.

Uz električne automobile, utrka promovira i turizam grada Zagreba, promovira ekološku osviještenost među građanima i zelene tehnologije kao jednu realnu alternativu za vozače. Električna vozila nisu samo budućnost, ona su sadašnjost. Svake godine se udvostruči broj električnih vozila kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, sada ih je preko 1000 na hrvatskim cestama. Punionice za električna vozila su nužne da bi se takav rast nastavio i zbog toga aktivno promičemo postavljanje popratne infrastrukture   – objašnjava Igor Kolovrat, direktor tvrtke EVA Blue Zagreb.

Jedna od takvih punionica dobila je ime Sunčica i bila je izložena na glavnome zagrebačkom trgu.  Riječ je o prvoj  solarnoj punionici u Hrvatskoj, a tek drugoj u svijetu, koja omogućuje brzo punjenje vozila koristeći isključivo sunčevu energiju.  Uz električna vozila raznih proizvođača, na trgu su također bili električni skuteri koji se danas koriste u Zagrebu za dostave i osobne potrebe. Atrakcija koja je izazvala najveću znatiželju među posjetiteljima bila je kočija Bana Josipa Jelačića, vraćena u Zagreb iz Ženeve, restaurirana i opremljena električnim motorom.

Gradske vijesti - 2015.