clanak False

Nastavak uspješne suradnje Zagreba i Mainza

Nastavak uspješne suradnje Zagreba i Mainza - Susret s gradonačelnikom Mainza / Sporazum o suradnji hrvatskih i njemačkih obrtnika.
20.02.2015.
Kao nastavak uspješne suradnje hrvatskih i njemačkih obrtnika svesrdno podržane od gradova Zagreba i Mainza, danas je u prostorima Hrvatskog gospodarskog saveza u Mainzu potpisan Sporazum o suradnji između obrtničkih komora dvaju gradova koji su prijateljstvom povezani punih 47 godina.

U stvaranju preduvjeta za poduzetničko djelovanje Grad Zagreb bilježi kontinuirani napredak. Trećina svih poduzetnika u Hrvatskoj registrirana je upravo u glavnom gradu, a oni zapošljavaju oko 40% ukupno zaposlenih i ostvaruju više od polovine ukupnih prihoda Hrvatske – rekla je zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Zagreba dr.sc. Sandra Švaljek obraćajući se brojnim uzvanicima u Hrvatskom gospodarskom savezu, jedinoj komori u SR Njemačkoj koja je zadužena za industrijsko – trgovačke odnose s RH. Najavila je da će Zagreb uskoro otvoriti prvi Poduzetnički centar u kojemu će se pružati besplatna stručna podrška poduzetnicima u raznim segmentima poslovanja, a s ciljem da se u konačnici razvije u one stop shop i za inozemne ionvestitore kako bi im se olakšao ulazak na hrvatsko tržište. Također, dr.sc. Švaljek izdvojila je značaj Zagreba kao znanstveno – tehnološkog središta što je demonstrirala podatkom da s područja Zagreba i susjedne Zagrebačke županije dolazi čak 46% od ukupnog broja prijava za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Prije toga, u Gradskoj upravi Grada Mainza, obnašateljica dužnosti zagrebačkoga gradonačelnika dr.sc. Sandra Švaljek susrela se gradonačelnikom Mainza Michaelom Eblingom s kojim je razgovarala o suradnji gradova i njihovoj važnoj ulozi u povezivanju gospodarstvenika i pokretanju gospodarstva, a jedan od dobrih primjera je upravo današnje potpisivanje sporazuma dviju komora.

Iz protokola službenog posjeta prijateljskome gradu Mainzu izdvajamo obilazak Centra za gospodarenje otpadom, te posjet Razvojnoj agenciji i Obrtničkom centru u izgradnji što će, u kontekstu pripreme takvog centra u Zagrebu uskoro postati tema uže suradnje i razmjene iskustva, znanja i tehnologija.

Uz dr.sc. Sandru Švaljek i predsjednika Obrtničke komore Zagreb Ivana Obada koji je, zajedno s kolegom iz Mainza potpisao Sporazum o suradnji na području obrazovanja, usavršavanja i zapošljavanja, u zagrebačkom izaslanstvu su: pročelnice Ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada te Ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Jadranka Veselić Bruvo i Mirka Jozić, pomoćnica pročelnika Ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Sandra Tucak Zorić, voditeljica Službe za međugradsku i međunarodnu suradnju Vesna Šimić, savjetnik pročelnika Ureda gradonačelnika Tihomir Majić te dopredsjednik Obrtničke komore Zagreb Miroslav Čihak.
 

Gradske vijesti - 2015.