clanak False

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama

Na Cvjetnom trgu, zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek podržala je kampanju Miljarda ustaje protiv nasilja nad ženama.
14.02.2015.

 

Na Cvjetnom trgu, održana je treća po redu kampanja Miljarda ustaje protiv nasilja nad ženama, ove godine s fokusom na Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istambulska konvencija), koja je stupila na snagu 1. kolovoza 2014. i postala obvezujući pravni dokument za sve zemlje koje su je ratificirale.

Kampanju je podržala i zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika, dr. sc. Sandra Švaljek, naglasivši da  sve građanke i građani ali i predstavnici Institucija trebaju kao što navodi Konvencija osuditi sve oblike nasilja nad ženama i u obitelji prepoznajući da je ostvarenje ravnopravnosti žene i muškaraca ključni element u sprečavanju nasilja nad ženama. Treba prepoznati da je nasilje nad ženama manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca koje su doveli do te dominacije nad ženama i njihove diskrimanicije od strane  muškarca te do sprečavanja punog napretka  žena. To treba promijeniti i mi to danas mijenjamo na način da omogućimo i ohrabrimo  žene i sve one koji su slabiji iz bilo kojeg drugog razloga  da se školuju, obrazuju, ostvaruju svoju egiztenciju.

Uz podršku Grada Zagreba, Ureda za informiranje Europskog parlamenta i brojnih građana, Kampanju u Zagrebu organizirali su: Centar za ženske studije, Zajednica saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, RODA – roditelji u akciji, CESI, Ženska soba, Udruga sindikata biciklista, SDFŽ GO Zagreb, I gdje je ljubav, te Udruga Kamensko.

 


Gradske vijesti - 2015.