clanak False

Konferencija mladih lidera

U Kristalnoj dvorani hotela Westin danas je otvoren prvi Summit mladih političkih lidera novih zemalja-članica Europske unije,  „NOVA Europa: Europe of ideas“.
23.10.2015.

U Kristalnoj dvorani hotela Westin danas je otvoren prvi Summit mladih političkih lidera novih zemalja-članica Europske unije,  „NOVA Europa: Europe of ideas“, u organizaciji iDEMO Instituta za demokraciju, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Banića i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Ujedno, ovaj dvodnevni skup je označio službeni početak višegodišnje međunarodne Baltičko-jadransko-crnomorske Inicijative što obuhvaća jedanaest država-članica:  Hrvatsku, Sloveniju, tri baltičke države (Latviju, Litvu i Estoniju),  zemlje Višegradske skupine (Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku)  te Bugarsku i Rumunjsku.

Želimo otvoriti dijalog i uspostaviti produktivnu suradnju radi sveobuhvatnog razvoja zemalja regije. Ideja je da se cijeli niz sektora,  politički, gospodarski, kulturni, energetski, ekološki, sigurnosni i obrazovni poveže te da se izradi strategija zajedničkog pristupanja problemima s kojima su ove zemlje suočene.  – rekla je direktorica iDEMO Instituta Simona Goldstein.

Stara je istina da mora povezuju nacije i kulture pa neka i ova inicijativa bude more suradnje svih država s ovog područja koje će pomladiti ideju solidarnosti i suradnje - rekla je hrvatska predsjednica u uvodnome govoru. Istaknula je kako životna dob nije zapreka da bi se postalo liderom  te je dodala kako se osobno trudi pružiti mladima mogućnost kada god je to moguće jer su mladi oslobođeni tereta prošlosti i zato su smjeli u donošenju rješenja.

Zahvalivši  organizatoru i zaželjevši sudionicima dobrodošlicu u Zagreb, gradonačelnik Bandić je izdvojio suvremene izazove današnjice među kojima su nezaposlenost mladih, starenje europskog stanovništva, izbjeglička kriza i sigurnost. Naglasio je nužnost učinkovite suradnje u procesu njihova rješavanja, ali i u rješavanju drugih problema ovoga dijela starog kontinenta. Jedino kvalitetnom komunikacijom, razmjenom iskustava i udruženim snagama možemo uspostaviti temelje  sigurnosti i razvoja najnovijih članica europske obitelji.  Mladima  i ambicioznima trebamo pružiti priliku da aktivno sudjeluju u stvaranju novih strategija. Ovom se inicijativom budućim liderima otvora prostor  za prezentiranje novih ideja i inovativnih rješenja te kreativnog  pristupanja problemima s drugačijeg stajališta. Bitno je stvoriti simbiozu entuzijazma mlađih i iskustva starijih kadrova, odnosno  političkih vođa – rekao je gradonačelnik.

Na skupu sudjeluju mladi politički lideri novih zemalja- članica koji su na visokoj dužnosti bilo u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti svoje zemlje, ili su u pozicijama utjecaja u državnim ili  europskim  institucijama. Na kraju skupa donijet će se zajednička rezolucija u kojoj će biti navedeni svi izazovi s prijedlozima za  njihovo zajedničko rješenje na razini zemalja sudionica.


Zagreb.hr/hina

Gradske vijesti - 2015.